Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen!! Förskoleklass hösten 2017.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen!! Förskoleklass hösten 2017."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen!! Förskoleklass hösten 2017

2 Dagordning för kvällen
Presentation Rektor skolans organisation Förskollärarna (lämna ”Underlag inför förskoleklass”, våren, inskolning, blanketter, visning av lokaler) Flogstaskolan

3 Skolans organisation -Flogstaskolan är belägen i Flogsta med närhet till grönområden och Hågadalens naturreservat. -Flogstaskolan är en liten skola med stor flexibilitet. -Skolan är en F-3-skola med skolbarnsomsorg. På skolan finns ca 180 elever. -Skolan har 4 fritidshemsavdelningar. -Akademin finns placerad mitt i skolan. -Skolan arbetar kontinuerligt med värdegrundsarbetet för att få en god arbetsmiljö för alla såväl elever som personal. -Föräldrar ser vi som en tillgång och partner i vår strävan att finna den bästa lärmiljön för respektive elev.

4 Svenska Vi tränar det svenska språket genom sagor, ordlekar, rim och ramsor och med skolans språkutvecklande arbetssätt. SOL-metoden (Skriv Och Läs), är den skriv- och läsinlärningsmetod vi använder oss av på Flogstaskolan. Metoden har stavelsen som grund. Redan i förskoleklass får barnen börja skriva utifrån sin egen förmåga, en förmåga som successivt utvecklas utifrån SOL-arbetet.

5 Matematik Vi arbetar praktiskt med grundläggande taluppfattning och ger eleverna verktyg för att bygga upp förståelse för tal och räkning. Vi gör eleverna uppmärksamma på matematiken i vardagen som tex geometriska former, läges- och jämförelseord. Vi samtalar matematik med de korrekta benämningarna för att kunna sätta ord på det logiska- och abstrakta tänkandet.

6 Kommunikation och samarbete
Förskoleklasstiden ger särskilt många tillfällen till träning i att umgås, kommunicera och samarbeta. Grunden för all verksamhet inom skolan handlar om att kunna fungera i grupp. Därför får barnen träna sin samarbetsförmåga i många olika situationer som t ex i arbetsstunder, på idrotten och i olika lekgrupper.

7 Värdegrund Vi arbetar med skolans värdegrund. Vi förklarar ord och begrepp och bearbetar de olika begreppen i lekar, bild, drama och sång. 10 små kompisböcker är en bokserie som vi läser och samtalar om för att träna olika sociala förmågor. Några boktitlar: Lyssna och kom överens. Säg stopp. Sprid glädje. Samarbeta. Tala om det.

8 Leken I leken lär eleverna känna sig själva och sin omvärld genom att de bearbetar och delar med sig av tidigare erfarenheter och upplevelser. De utvecklar språk och begrepp, de tränar samarbete och har roligt.

9 Skapande Vår undervisning ger möjlighet till ett skapande arbetssätt och eleverna kommer att få prova på olika material och tekniker.

10 Motorik Eleverna får möjlighet att utveckla och träna sin grovmotorik vid utevistelse på skolgården och i skogen. Vi har idrottslektionerna i idrottshallen på skolan och eleverna byter om till lektionen och duschar efteråt. Finmotoriken tränar eleverna bland annat i leken och under arbetsstunderna.

11 Natur, miljö och hälsa Vi följer årstidernas växlingar i våra regelbundna utflykter. Då lär vi oss också om natur och miljö och tränar olika matematiska begrepp. Samtidigt får eleverna extra rörelseträning.

12 Utefritids En eftermiddag i veckan har förskoleklasseleverna utefritids. Forskning visar att barn som är ute mycket: - har bättre motorik, koordination, balans och rörlighet - är sjuka mer sällan - är mindre stressade - har en rikare fantasi och leker mer kreativa lekar vilket främjar språkutveckling och samarbetsförmåga. - utvecklar sin självständighet

13 Maj ÖVERLÄMNANDE SAMTAL De förskolor som lämnar barn till Flogstaskolan inbjuds till överlämnande samtal med förskollärarna. FÖRSTA BESÖKET PÅ SKOLAN Fredag 5 maj kl. 9.00–10.15 Barnen från förskolan hälsar på skolan med förskolans personal.

14 Maj KLASSINDELNINGARNA När överlämnande samtalen är färdiga och vi har läst och begrundat ”Underlagen inför förskoleklass” gör vi klassindelningarna. KARUSELLDAGEN Tisdagen 23 maj kl. 9.00–10.30 Ert barn får besöka skolan för att bekanta sig med miljön och träffa förskollärarna igen. Alla barn som börjar på nya skolor i kommunen har Karuselldag denna förmiddag. Det är föräldrarna som är med barnet denna dag.

15 Sommaren -Ni har rätt till fritidshemsplats från 1 augusti, tisdag. -Sommarfritids är en sammanslagning av elever från år F augusti startar inskolning i förskoleklassen.

16 Planeringsdag Måndag 14 och tisdag den 15 augusti Inskolning
Fredag 18 augusti Kl. 9.00–10.30. Måndag 21 augusti (Skolstart för årskurs 1-3) Kl.8.15– Eleverna äter lunch. Tisdag 22 augusti Eleverna går sina ordinarie vistelsetider.

17 Vad händer efter det här mötet?
Alla föräldrar skickar ett mail till I mailet skriver du/ni ditt barns för och efternamn för att vi ska få en korrekt sändlista till alla föräldrar. Välkomstbrev inkl. blanketter till de som inte varit på detta möte. Eleverna besöker förskoleklass med personal 5 maj Klassindelningar. Eleverna besöker förskoleklass med föräldrar 23 maj Sommarlov. Inskolningsdagar 18 och 21 augusti.

18 Blanketter


Ladda ner ppt "Välkommen!! Förskoleklass hösten 2017."

Liknande presentationer


Google-annonser