Vilka är förutsättningarna för liv?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
@ Karins skogshästhage.
Vad är liv?.
Cellen.
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
”hur allt hänger samman”
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
EKOLOGI En av världens äldsta vetenskaper?.
Ekologi.
Stad. Stad- ett geografiskt område som kännetecknas av:  Typ av rättslig status: juridisk definition  Typ av markanvändning: funktionell definition.
David Christensson Rymden.
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Hotet mot miljön.
Ekosystem Ekosystem.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Fotosyntesen.
LUFT.
Abiotiska faktorer Icke levande faktorer.
Tema Rymden EvaBritt Hammarlund, Vikbolandsskolan, Vikbolandet –
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Begrepp.
Naturresurser – en snäv definition I naturen förekommande ämnen, som är värdefulla i sin naturliga form Kan insamlas och renas inför användning – ej skapas.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Reningsprocessen av avloppsvatten
Copyright 2011, Sebastian Manberg.  Det finns olika sorters vatten.  Vatten från kran  Vatten från bergskällan (Loka) copyright 2011, Sebastian Manberg.
I mitokondrien sker det förbränning.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Kolets kretslopp.
Rymden – vårt solsystem
Biologi Livets former.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Kvävets kretslopp.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Begreppslista.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Akvatiska och terrestra system
Viktiga ord och begrepp
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
Astronomi.
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
Luft och Vatten.
Fredagsmys Vecka 34.
Allt omkring oss består av materia.
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Ekologi.
Vatten.
Förenklad bild av kolets kretslopp
Tvärgruppsarbete inför provet nästa tisdag
Presentationens avskrift:

Vilka är förutsättningarna för liv? Jordens relativa avstånd till solen. Att det finns vatten. Att jorden har en atmosfär.

Allting i universum strävar mot ökat kaos Allting i universum strävar mot ökat kaos. Det krävs alltså en massa energi för att skapa ordning. Jorden är ett slutet kretslopp, vilket innebär att ”ingenting försvinner, allting stannar kvar”. Alla ämnen på jorden går runt i kretslopp. Vi kommer att titta närmare på några av dessa.

Kolets kretslopp Kol binds in i organisk form via fotosyntesen. Kolet frigörs i molekylform via cellandningen. Alla organismer har cellandning.

Vattnets kretslopp Viktiga ord: Nederbörd. Evaporation. Transpiration. Avrinning Infiltration.

Markens kretslopp. Markens kretslopp kan delas upp i två delar. Den ena är den lösa jordens kretslopp. Den andra är bergens och jordskorpans kretslopp.

Den lösa jordens kretslopp. Vad består jord av? Fasta partiklar av olika storlek. Döda växt- och djurdelar. Växter, som t.ex. lavar, är en viktig del i det här kretsloppet.

Bergens kretslopp Viktiga ord Sedimentation Vinderosion Vattenerosion Bergart Malm Mineral