Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förenklad bild av kolets kretslopp

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förenklad bild av kolets kretslopp"— Presentationens avskrift:

1 Förenklad bild av kolets kretslopp
Kretsloppet börjar lättast i atmosfären. Där finns ett lager av kol i form av koldioxid. Att det finns ett fungerande kretslopp av kol i naturen gör det möjligt för djur och växter att leva, samt att vi har en okey temperatur på jorden.

2 Kolets kretslopp

3 Kolets kretslopp http://www.youtube.com/watch?v=DbU3qQjagQ0

4 Fotosyntesen - livets viktigaste reaktion.
Genom fotosyntesen så tar växter upp koldioxid från atmosfären. Växter behöver koldioxid för att kunna tillverka socker som växterna har till att växa och bli starka. Det bildas också syre. Men det vill växterna inte ha, så det släpper dem ifrån sig till oss (djuren).

5 Fotosyntesen i bild Så här kan man rita fotosyntesen.
Här syns vattnets kretslopp också. Solen håller igång båda två. Energi är det socker som bildas i växterna.

6 Cellandning - kolets väg tillbaka till atmosfären
Allting levande dör och allt levande behöver syre. Syret från växterna hjälper djur som oss och djur i marken att använda det socker som finns till att få energi. Det är precis som en förbränningsmotor. Cellandning är exakt som en motor på bensinbilen. Cellanding är också fotosyntensen fast tvärt om. Socker + syre blir energi + vatten + koldioxid

7 Ett rubbat kretslopp Vi såg på förra bilden att kol kan lagras flera miljoner år, antingen som sten eller som fossilt bränsle. Att under kort tid (100 år) ha eldat upp nästan allt fossilt bränsle har ökat mängden växthusgaser. Träden räcker inte till för att ta upp koldioxiden. Därför ökar temperaturen.

8 Fossila bränslen Är egentligen döda växter och djur som under stort tryck och avsaknad av syre har ombildats till olja, kol och naturgas.

9 Fossila bränslen Är egentligen döda växter och djur som under stort tryck och avsaknad av syre har ombildats till olja, kol och naturgas.

10 Transport

11 Naturgas Består till ca. 90% av metan.
Ca. 20 % av världens enerigförbrukning kommer från naturgas. Separeras vid raffinering av råolja. Den största delen finns som gas under jorden.


Ladda ner ppt "Förenklad bild av kolets kretslopp"

Liknande presentationer


Google-annonser