Om Ideella föreningar & ekonomiska föreningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skatteverket Ewa Almgren och Mattias Karlsson 21 maj 2014
Advertisements

Europeiska kommissionens förslag till:
Att bilda älgskötselområde…
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Demokrati & diktatur.
Att flytta till Frankrike – vad ska jag tänka på?
En ny struktur för scoutrörelsen – ett förslag. Scouterna – allmänt Scouterna är Sveriges nationella scout- organisation och organiserar all scout- verksamhet.
Riksorganisationen Hela Sverige ska leva utvecklingsgrupper, 100 kommunbygderåd, 24 länsbygderåd och 43 medlemsorganisationer.
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Föreningspooler - en rekommendation
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Grunden i en Förening Stadga Reglemente Instruktioner Policys.
LTA - Tryckavlopp för småhus
Stadgar för Gullboda Tennisklubb (GTK) antagna
Nyheter för företag 2012 Skepparholmen 29 maj 2012.
Vår förening - Så kan du vara med och påverka!
Kap 8 Det finns företag av olika slag
Lantmäterimyndigheten
Ekonomisk och organisatorisk analys av Elitserien och SSL ”Projekt elitutveckling starka elitklubbar”
Är du lönsam,lille vän ? Jaaa. Miljarder kan sparas Ett arbetsmarknadsprojekt av Thomas Stjernquist.
Så styrs Sverige.
HSB-Båten 2009 Bostadsrättsjuridik Ola Thored. Bostadsrättsjuridik Medlemskap –Ska beviljas? –Får vägras? Andrahandsupplåtelse –Ska tillåtas? –Får vägras?
Extrastämma för att konfirmera stadgeändring 25 januari kl i föreningslokalen Dagordning § 1 Stämmans öppnande § 2Val av ordförande vid stämman.
Vad är en samfällighet ? Hur förvaltas den ?.
Personrätt Några huvuddrag.
Medlemsmöte söndag 10 januari 2010
Idrottens föreningslära - grunden
Associationer – bolag och föreningar särskilt om aktiebolag
Företagsekonomi 1 Starta företag.
Vår förening om demokrati och föreningskunskap
Enskild firma eller aktiebolag
Samverkan – hindrande och främjande förhållanden Örebro 27 januari 2012 Berth Danermark
Förslag på dagordning Fastställande av närvarolista/röstlängd
Ekonomisk och organisatorisk analys av Elitserien och SSL ”Projekt elitutveckling starka elitklubbar”
Delegering Vem får delegera?
Välkomna till SVMF!. 24 Företag 57 Medlemmar Svenska Vägmarkeringsföreningen.
Idrottens föreningslära - grunden
Gemensamma anordningar Vägar och lokala grönområden VA Vatten och Avlopp (VAD) Fjärrvärme El Tele Fjärrvärme mm.
Föreningsguiden Meningen med föreningen Ideell (idrotts-)förening
Senior-ekonomi Välkommen till Skatteverkets del av Senior-Ekonomi. Avsnittet är tänkt att hållas på ca 55 minuter. Vi går igenom hur pension och lön beskattas.
SYLF Skaraborg Sverige Yngre Läkares Förening AT-introduktion 2012.
Från hyresrätt till bostadsrätt. Förberedelse Registrera förening Göra intresseanmälan till Svenska Bostäder.
KOMMUNINVEST Kommuninvest i Sverige AB  Erbjuder krediter/lån och finansiell rådgivning till kommuner, landsting, regioner samt dotterbolag till dessa.
Klubbfunktionärer. Ledarskap Ansvar Krav Befogenheter Deltagande i möten –Zon, distrikt, multipeldistriktet Representation.
Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor.
Skatteverket Att anlita utländsk arbetskraft Skattekontor 9 Utland, Stockholm Anna Larsson Zeliha Cigel.
Per Sjöstrand Rådek KB ett revisions och redovisningsföretag i Södermanland.
Inkomstbeskattning av aktiebolag och andelslag Skatteförvaltningen.
Äktenskap och samboende Professor Anna Singer Uppsala universitet.
3:1 Access – Företagsekonomi 1. Kopiering tillåten © Liber AB Starta företag Dessa får inte starta företag den som är försatt i konkurs den som har näringsförbud.
Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Vilket ansvar har styrelsen?
Momsbeskattning Skatteförvaltningen. Innehåll Vad är moms Vem är momsskyldig För vilken verksamhet ska man betala moms Hur mycket moms ska man betala.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Svinningeudds Tomtägares förening u.p.a. Förslag till förnyelse av stadgarna Stadgarna i SVTF behöver moderniseras av flera skäl: En ny samfällighet tar.
ATT SITTA I STYRELSEN OVE SCHRAMM 28 SEPTEMBER 2016.
Ska vi bilda Akademikerförening?
Styrelseinformation RIK april 2017
Förtroendevalds-utbildning
Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat
Välkomna till SVMF!.
Ska vi bilda Akademikerförening?
Ändring av § 2 Insatsen och medlemsavgiften är momsfria medan anslutningsavgiften och nätavgiften är momspliktiga Föreningens verksamhetsområde är Görvik.
Information om ideella föreningar
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Stadgar för Supporterklubben HIF-Vännerna
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
GDPR Vi äger inte våra medlemmars personuppgifter, vi lånar dom.
Stadgar för Supporterklubben HIF-Vännerna
Sektionsförening – alla personer är medlemmar i samma förening
Presentationens avskrift:

Om Ideella föreningar & ekonomiska föreningar

En snabb överblick Ideell förening Ekonomisk förening Ska bedriva ideell verksamhet eller verka för ett ideellt ändamål. En ideell förening som bedriver ekonomisk verksamhet kan bli en oregistrerad ekonomisk förening som saknar rättskapacitet. Vinstutdelning till medlemmarna är främmande. Ideella föreningar måste inte registreras. Reglerna om ideella föreningar är inte lagstadgade utan reglerade genom domstolsavgöranden, oskrivna rättsprinciper och litteratur. Ekonomisk förening Ska bedriva ekonomisk verksamhet till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Vinstutdelning och återbäring till medlemmarna tillåts och förutsätts. En ekonomisk förening måste registreras. Ekonomiska föreningar regleras särskilt i lagen om ekonomiska föreningar.

Formella krav Ideell förening Ekonomisk förening Stadgar Ändamål Krav på revisor endast vid bokföringsskyldighet eller ett medlemsantal överstigande 50 personer. Ekonomisk förening Styrelse Stadgar Ändamål Krav på revisor Registrering Medlemsinsatser, från 1 krona och uppåt

Styrning Ideell förening Ekonomisk förening Det står en ideell förening fritt att reglera styrningen i sina stadgar. Normalt är att ideella föreningar kallar till årsmöte där varje medlem har rätt att rösta samt att årsmötet utser styrelse som företräder föreningen utåt. Det finns inga hinder mot andra organisatoriska upplägg såvida dessa följer föreningens stadgar. Ekonomisk förening Högsta beslutande organ är föreningsstämman. Om annat inte regleras i stadgarna har varje medlem en röst vid föreningsstämman. Styrelsen företräder föreningen mot tredje man och tecknar dess firma i likhet med ett aktiebolag. Styrelsen får begränsas av bestämmelser i stadgarna eller befogenhetsinskränkningar från föreningsstämman.

Inkomstbeskattning i föreningen Ideell förening Eget skattesubjekt om föreningen är en juridisk person. Skattesatsen för beskattningsbar inkomst är 22 %. Har inte rätt till skatteavdrag för utdelning till medlemmar. Inkomster av ideell natur kan vara undantagna från skatt om vissa krav är uppfyllda (Gustavsviks fastighets- ägarförening uppfyller inte kraven). Ekonomisk förening Eget skattesubjekt. Skattesatsen för en ekonomisk förening är liksom för övriga juridiska personer 22 %. Har under vissa förhållanden rätt till skatteavdrag för utdelning till medlemmar (bl.a. insatsutdelning).

Beskattning hos medlemmen Ideell förening Utdelning till medlemmar anses främmande i en ideell förening. Frågan om beskattning hos medlemmarna har därför inte behandlats av Skatteverket eller i rättslitteraturen. Ekonomisk förening Medlem beskattas för vinstutdelning med 30 % om föreningen är en kooperativ förening (mer om detta följer) och annars med 25 %.

Varför bedriva Gustavsviks fastighetsägarförenings verksamheten i en ekonomisk förening?

Verksamheten idag Bedrivs genom Gustavsviks fastighetsägarförening: med syfte att tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen; genom att äga och förvalta markområden i Gustavsvik samt uppbära avgift för skötsel och vård av vägar och andra för gemensamt bruk befintliga anordningar. Föreningen anges vara ideell i inkomstdeklarationen.

Begränsningar i ideella föreningars verksamhet En ideell förening kan i huvudsak bedriva tre former av verksamhet: Ideell verksamhet till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen (t.ex. fackförbund), Ekonomisk verksamhet till ändamål att främja ideella intressen (t.ex. en hemslöjdsbutik), eller Ideell verksamhet med syfte att främja ideella intressen vilket torde vara normalfallet.

Planering och försäljning av fastigheter i Gustavsviks fastighetsägarförening En försäljning av fastigheter i syfte att inbringa medel till föreningen är ekonomisk verksamhet. En utdelning av medel är ett främjande av Gustavsviks medlemmars ekonomiska intresse. Ekonomisk verksamhet i syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intresse utgör ett avsteg från ideella föreningars normala ändamål. Föreningen riskerar att betraktas som en oregistrerad ekonomisk förening.

Verkan av planering och försäljning av fastigheter i Gustavsviks fastighetsägarförening Riskerar att betraktas som en oregistrerad ekonomisk förening vilket får följande konsekvenser: Betraktas inte som en juridisk person. Saknar rättskapacitet, kan inte ikläda sig rättigheter eller skyldigheter t.ex. ingå avtal eller äga tillgångar. Föreningens tillgångar kan komma att betraktas som medlemmarnas vilket kan få svåröverskådliga skattemässiga effekter. Medlemmarna riskerar att ikläda sig föreningens skyldigheter, t.ex. personligt betalningsansvar för skatteskulder och föreningens åtaganden.

Försäljning av fastigheter och utdelning i en ekonomisk förening Försäljning av fastigheter är i enlighet med föreningens syfte och ändamål Tillåtet med utdelning om överskott finns. Utdelning kan vara avdragsgill i föreningen om föreningen bedrivs i kooperativ karaktär, dvs. tillåter nya medlemmar som uppfyller stadgarnas krav på medlemskap, och utdelning görs i förhållande till medlems insatskapital (insatsutdelning). Riskerar ej att föreningen omdefinieras som oregistrerad ekonomisk förening.