Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret"— Presentationens avskrift:

1 Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Hur läser jag stadgarna?

2 Sammanfattning av temakväll 1
I Trollbärets bostadsrättsförening tar vi, var och en, ansvar för vårt boende och att vi trivs tillsammans. Gemensamt skapar vi en välskött förening som håller sitt värde över tid. Detta är till nytta för oss i vårt hem men också som ägare av fastigheterna i föreningen samt för Nya Hjärsta som stadsdel i Örebro.

3 Våra 49 stadgar i Trollbäret
Antagna version 4 men är nu reviderade den 30 oktober 2018 på extrastämman till version 5 Från Trollbäret hemsida: ”Stadgarna utgör själva grunden för en bostadsrättsförenings verksamhet och beskriver de regler som gäller för föreningen och hur föreningen ska skötas. Stadgarna måste följa bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar och godkännas av Bolagsverket. Stadgarna är beslutade på stämman och det krävs stämmobeslut för att införa ändringar i stadgarna. Stadgarna är föreningens lag och alla bostadsrätter måste ha stadgar, det kan finnas små skillnader mellan olika föreningar men skillnaderna utgör inte någon betydelse för bostadsrättsköparen. Som medlem åtar man sig att vara insatt i, förstå innebörden av och följa stadgarna.”

4 §§1-3 om föreningen Bostadsrättsföreningens firma och säte
Bostadsrättsföreningens ändamål Samverkan

5 §§4-10 övergång av bostadsrätt och medlemskap
Formkrav vid överlåtelse Rätt till medlemskap Andelsförvärv Familjerättsliga förvärv Rätt att utöva bostadsrätten Prövning av medlemskap Nekat medlemskap

6 §§11-12 avgifter till bostadsrättsföreningen
Insats, andelstal och årsavgift Upplåtelse-, överlåtelse- och pantsättningsavgift samt avgift för andrahandsupplåtelse

7 §§13-20 föreningsstämman Räkenskapsår och årsredovisning
Motioner Kallelse till föreningsstämma Dagordning Rösträtt, ombud och biträde Röstning Protokoll vid föreningsstämman

8 Vi äger husen tillsammans
Att bo i en bostadsrättsförening innebär att du tillsammans med andra får möjlighet att utveckla ditt boende på bästa sätt. Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla medlemmar är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra.

9 §§21-26 styrelse, revision och valberedning
Konstituering och firmateckning Beslutsförhet Protokoll vid styrelsesammanträde Revisorer Valberedning

10 §§27-29 fondering och underhåll
Underhållsplan Över- och underskott

11 §§30-45 bostadsrättsfrågor
Utdrag ur lägenhetsförteckning Bostadsrättshavarens ansvar Bostadsrättsföreningens ansvar Brand- och vattenledningsskada samt ohyra Bostadsrättsföreningens övertagande av underhållsåtgärd Förändring av bostadsrättslägenhet Avhjälpande av brist Ingrepp i lägenhet Användning av bostadsrätten

12 §§30-45 bostadsrättsfrågor
Tillträde till lägenheten Andrahandsupplåtelse Inrymma utomstående Ändamål med bostadsrätten Avsägelse av bostadsrätt Förverkandegrunder Vissa meddelanden

13 §§46-49 särskilda beslut Bostadsrättsföreningens fastighet och tomträtt Utträde ur HSB Upplösning

14 Bordsdiskussion 1 – Lyft fram något ni uppmärksammat från §§1-29 och Bordsdiskussion 2 - Lyft fram något ni uppmärksammat från §§30-45 (bostadsrättsfrågor)

15 Sammanfattning av temakväll 2
Våra stadgar i Trollbäret är och ska vara grunden för ansvarsfördelningen mellan föreningen och bostadsrättsinnehavaren. Var och en tar eget ansvar för att veta vad stadgarna säger. Styrelsen är alltid lojal med stadgarna för att vår bostadsrättsförening ska skötas rätt och bra. Vi behöver tillsammans fortsätta bygga upp kunskaperna om stadgarna och dess tillämpning.

16 och vi avslutar med lite
Kommande temakväll 28 november kl 18.30 Hur är jag som granne? och vi avslutar med lite ”Julpyssel och pynt” Tack för i kväll!


Ladda ner ppt "Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret"

Liknande presentationer


Google-annonser