Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat"— Presentationens avskrift:

1 Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat

2 PRINCIPIELLT Lagfaren ägare av en fastighet är en fysisk eller juridisk person som har registrerad lagfart på fastigheten För en församling innebär detta, normalt, att församlingen, med sitt organisationsnummer, är fastighetsägare. För ett pastorat kan, endera, respektive församling vara ägare av sina fastigheter eller pastoratet. Vid en sammanslagning av församlingar bildas en ny församling, eller en av de tidigare församlingarna bildar den nya församlingen.

3 Åskådningsexempel församling
Ett fiktivt åskådningsexempel på hur en mindre församling kan se ut, sett ur ett lokalt fastighetsperspektiv. Församlingen har ett antal byggnader och markområden att förvalta och som man är juridisk ägare till. Här finns också faktiska och juridiska förhållanden till omvärlden att ta hänsyn till. (avtal, servitut m.fl.) En församling bör därför ha ett tydligt ägandeförhållande i alla sina fastigheter, med köpehandlingar och lagfart

4 Därför bör en församling…
Ha korrekta köpehandlingar för varje fastighet som man äger Att kunna bevisa att man är faktisk ägare Att kunna svara för skyldigheter och rättigheter som fastighetsägare Vara lagfaren ägare Ett krav mot vite Ett skydd mot ”missbruk” (någon annan kan belåna m.m.) Pastorat kan Äga eller Förvalta (på uppdrag av församling)


Ladda ner ppt "Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat"

Liknande presentationer


Google-annonser