Att studera med funktionsnedsättning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Men det här är väl ingenting nytt?
Vård- och omsorgs- programmet - VO Spångbergsgymnasiet
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Relationskompetens Förmågan att ”se” det enskilda barnet på dess
December 2012 Förskrivnings- processen. 2 Bedöma behov av insatser Bedömning av hjälpmedelsbehov är en del av en habiliterings-, rehabiliterings- och.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
En reviderad läroplan för förskolan
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
SET Social Emotionell Träning
INFINITE96BLOG PRESENTATION. ÄGARE JAG HETER DEMAN JAG HAR EN PASSION FÖR SKÖNHET OCH VILL HJÄLPA ANDRA NÅ SINA FULLA SKÖNHET POTENTIAL. DÄRFÖR ÖPPNADE.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Konsten att leda sig själv
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Vad är identitet?.
arbetskooperativ Luleå
Vad innebär ett barnperspektiv
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Lokal Pedagogisk Planering
Ett arbetsområde om poesi
Tillgänglighets- uppdraget
Relationer skapas, upprätthålls och avbryts genom tal
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Undervisa tillgängligt!
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Av egen kraft Marte Meo i Demensvård
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Värdegrunden Copyright Niklas Josefsson.
Dolda funktionsnedsättningar
Den retoriska arbetsprocessen
Skriva noveller.
Allmän Introduction Allmän Introduction Principerna.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
Personligt brev.
Varför talböcker? Ingrid Källström Varför talböcker?
Erfarenheter av särskilt pedagogiskt stöd till studerande Jan Hallén, rektor Annette Gottfridsson, specialpedagog.
Skolbibliotek för alla Skolbibliotek för alla2 Ingrid Källström.
Nämndplan 2015.
Dagordning Presentation Veckostruktur Diverse Kontaktuppgifter
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Integritet läroplansanalys.
Föreläsning Svenska II
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Lek, lärande och rörelse 15 hp
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Presentationens avskrift:

Att studera med funktionsnedsättning Nationella vägledarkonferensen 20 maj 2015 Ann-Sofie Henriksson, KTH ashen@kth.se

Student med funktionsnedsättning Uppvärmning Para ihop er med de närmaste bänkgrannarna Associera fritt till de ord ni snart får se Gör rundor dvs turas om att en i taget säga er assoication Student Student med funktionsnedsättning

Utbildning är fråga om mänskliga rättigheter & grundläggande demokratiska värden

4.8.1 Artikel 24 Utbildning I punkt 1 erkänner konventionsstaterna rätten till utbildning för personer med funktionsnedsättning. För att förverkliga denna rätt utan diskriminering och på lika villkor, ska konventionsstaterna säkerställa ett sammanhållet utbildningssystem på alla nivåer och livslångt lärande inriktat på a) full utveckling av den mänskliga potentialen och känslan för värdighet och egenvärde samt förstärkning av respekten för de mänskliga rättigheterna, de grundläggande friheterna och den mänskliga mångfalden, b) utveckling av personlighet, begåvning och kreativitet hos personer med funktionsnedsättning samt av deras mentala och fysiska färdigheter till deras fulla möjligheter, samt För att förverkliga denna rätt ska konventionsstaterna enligt punkt 2 säkerställa att e) ändamålsenliga individanpassade stödåtgärder erbjuds i miljöer som erbjuder största möjliga akademiska och sociala utveckling som är förenlig med målet fullständig inkludering. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Ds 2008:23

Utvecklingen 2009 Studenter med kognitiva svårigheter/funktionshinder Kvinnorr 532 Män 423 Total 955 2014 Studenter med olika neuropsykiatriska tillstånd eller med psykisk ohälsa Kvinnor 1 781 Män 1 289 Total 3 070 Källa: Stockholms Universitet

Min pedagogiska grundsyn Studenternas lärande i fokus. Icke diskriminering handlar för mig om: den enskilde individens frihet från förtryck och dennes möjligheter att utvecklas och forma sin egen tillvaro utifrån sina egna förutsättningar. Arbetet med tillgänglighet är också en fråga om solidaritet dvs. omsorg om andra människors välbefinnande och livschanser.

Varför viktigt att arbeta för en mer tillgänglig undervisning? Alla studenter gynnas! Utvecklande! Diskrimineringslagen

Individfokus är grunden! För en dialog med studenten.

Gör klart vad som är kursmål respektive enbart läraktiviteter

”Ett öppet sinne och bra bemötande inbjuder till dialog – många gånger kan ett bra bemötande vara viktigare än att få till exempel tekniska hjälpmedel eller pedagogiskt stöd.” Birgitta Hydén, f.d. samordnare UU

Bemötande neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Tydlig - i tal, kroppsspråk och skrift Säg allt med ord och i skrift. Ingenting outtalat ”mellan raderna”. Linda inte in och gör inte antydningar. Använda papper och penna eller annat för att synliggöra tankegångar. Blir du osäker, fråga!

Exempel på enkla strategier som kan underlätta i mötet med studerande: Möt studenten – lyssna! Använd kroppsspråket Fundera över tänkbara alternativ, finns hjälpmedel eller lämplig anpassning? Anpassad studiegång? För en dialog!

Exempel på enkla tips för mer anpassad information: Tillgängliga pdf:er Strukturera materialet logiskt och överskådligt, lika Förmedla information både muntligt och skriftligt Maila filer eller lägg ut på hemsida/kurswebb Var ute i tid!

En god lärmiljö för alla! Designa för flexibilitet! Planering: litteratur, salar m.m. En god lärmiljö för alla! Designa för flexibilitet! Planera och informera i god tid!

En berättelse ur livet… …om Anna En berättelse ur livet… …om Anna*, 20 år som läser på Läkarprogrammet och hennes studievardag *Anna heter i verkligheten något annat

har jag något att lära mig. I varje möte med en annan människa har jag något att lära mig. Kay Pollak

Vill du veta mer? http://www.studeramedfunktionshinder.nu