Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gynekologiska cellprovskontroller i Jämtland
Advertisements

Ledning & Styrning i Samverkan UTKAST FÖR VIDAREUTVECKLING Reflektioner och summeringar från intressentdialog den 25/9 på St Gertud i Malmö.
Bättre mat och hälsa för äldre
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
Hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Betydelsen av samverkan inom hälso- och sjukvården
Pressträff 26/ Framtidens hälso- och sjukvård och en ekonomi i balans.
Patientupplevd vårdkvalitet
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
Välkommen till Ledardagen!
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
/1 Landstinget Kronoberg 2009 – 2015 Strategisk utvecklingsplan, delrapport april 2009.
Kommundirektörsföreningen
Tillsammans för världens säkraste vård
Detta är God Vård.
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Analys av genomförda förändringar Därför lyckades samarbetet mellan Sahlgrenska och Chalmers Ing-Marie Bergbrant, Hud- och könssjukvård, Sahlgrenska Universitetssjukhus,
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
Ansvarsroller för arbetsmiljön
Välkomna!.
Personalpolitisk plattform
Vid en svår olycka måste vi ha hjälp av samhällets resurser
Att vara eller inte vara medicinskt ansvarig sjuksköterska, det är frågan…
Insatser för äldre och funktionshindrade i privat regi
Detta är God Vård
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus Redovisning av åtgärdsplaner 12 september 2012 Bemanning och kompetensmix.
BILD 1 Vägen till ny organisation Utbildningsdag för landstingsfullmäktige den 13 februari 2008 Bakgrund och process sett ur en tjänstemans perspektiv.
Erik Höglin Konsekvenser av att införa ett balansmål för finansiellt sparande i offentlig sektor 14 augusti 2015.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
KomHem – vård, omsorg och rehab nära dig Avtal om hemsjukvården Avtal mellan Landstinget och kommunerna i Jönköpings län om överlåtelse av.
Sundsvalls kommuns Servicecenter HR, IT, Ekonomi Jonas Borg, koncernstaben, Sundsvalls kommun
Bilaga 2 Äldreomsorgens värdegrund Trygghet Engagemang Hushållning.
Sammanställning synpunkter remisskonferens. Övergripande målsättning Starkt stöd för den övergripande målsättningen att bättre anpassa vården för de mest.
Det är aldrig roligt att spara Genom att ta tag i problemen skapar vi en bättre framtid!
MEDARBETARUNDERSÖKNINGEN Enkäten Ny forskningsbaserad medarbetarundersökning – relevanta forskningsbaserade frågeställningar färdiga “Medföljande” metod.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Regionkommun i Dalarna 2019
Primärvårdscentrum Östergötland
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Jämtland Härjedalen Analysgruppens presentation
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Karriär och kompetens Välfärden står inför drastiska utmaningar. Att vara en attraktiv arbetsgivare kommer att bli allt viktigare
Regionkontoret, Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Stefan Segerman Emma Borgstrand
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Verktyget Utmärkelsen….
Styr- och ledningssystem för specialiserad sjukvård
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Närvårdscentrum Skene
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Hur styrs landstinget?.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Tillsammans hälso- och sjukvård
Presentationens avskrift:

Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt

Vart ska vi? Målet är att skapa en högkvalitativ och hållbar hälso- och sjukvård även i framtiden Redan under 2015 behöver besparingar på 200 miljoner kronor göras för att komma till en långsiktigt hållbar ekonomi och högkvalitativ vård – viktigt att vara förberedd på förändringar Vi behöver göra förändringar för att skapa en hållbar och bra arbetsmiljö och en patientsäker vård Förändringarna ska hålla i sig på sikt!

Vart ska vi och hur ska vi nå dit? Vi vill från ett läge med högt kostnadsläge och medelgod kvalitet (punkt A) till ett läge med minst lika god kvalitet men med lägre kostnadsnivå (B) För att nå dit behöver vi ha fokusera på Vår utbudsstruktur (nivåstrukturering, utbudspunkter och vårdplatser) Effektivitet i utförandet och ständiga förbättringar Samverkan mellan specialiserad vård och primärvård En hållbar bemanningsstruktur Behov och ambitionsnivå (Intäkter, avgifter) Förändringar ska hålla i framtiden!

Varför är ekonomin så dålig nu? Vi har under lång tid levt över våra tillgångar – högre kostnadsnivå än jämförbara landsting Vi har tenderat att vara för ambitiösa i förhållande till ekonomi – erbjudit mer vård än jämförbara landsting

Allvarligt läge Förändringar måste ske – förändringar kommer att märkas Kostymen är för stor – vi ska använda våra resurser på ett så klokt sätt som möjligt Gemensamt ansvar att ta fram förslag på åtgärder – hela hälso- och sjukvården berörs Det är i vardagen och verksamheten som förbättringarna sker Alla besparingar/effektivisering viktiga – stora som små Ny- och återanställningar prövas – inga uppsägningar

Vad har vi att ta hänsyn till på lång sikt? Vi ska ge våra patienter en tillgänglig och säker vård av hög kvalitet Våra medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö Åldrande befolkning ställer krav på hälso- och sjukvården Svårt bemanningsläge – brist på sjuksköterskor och specialistläkare, i framtiden även undersköterskor Teknisk och medicinsk utveckling ger möjligheter men kostar mer Kommande regionbildning?

Vad tittar vi på? Utbudspunkter? Nivåstrukturering? Vårdplatser? Vårdköp? Primärvårdens roll? Hållbar kompetensförsörjning och bemanning? Hushållning i vardagen? Personcentrerad vård?

Vad händer nu? De förändringar verksamheterna själva kan fatta beslut om ska genomföras så snart som möjligt. De beslut verksamhetscheferna inte kan fatta själva fattar ledningen beslut om eller politiken.

Vad händer nu? 11 maj – förslag ska sammanställas 18 maj – de förslag som medarbetarna berörs av presenteras i verksamheten via chef 18 maj – förslag presenteras för arbetsutskottet 18 maj – förslag presenteras på Navet, presskonferens, ltdalarna.se 1 juni – landstingsstyrelsen fattar beslut 1 juni – beslut presenteras på Navet, ltdalarna.se juni – beslut i fullmäktige. De beslut som medarbetarna berörs av presenteras i verksamheten via chef juni – beslut presenteras på Navet, ltdalarna.se Höst 2015 – omställning, kommunikation med medarbetare, medborgare, patienter om förändringen