Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge"— Presentationens avskrift:

1 Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge
En långsiktig plan för hur hälso- och sjukvården i Blekinge ska utformas för att bättre möta framtida vårdbehov.

2 Svensk hälso- och sjukvårds stora utmaningar
En åldrande befolkning med ökat vårdbehov En snabb medicinsk och medicinskteknisk utveckling som innebär större möjligheter att lindra och bota sjukdomar Fler kunniga och pålästa patienter som tar större eget ansvar för sin hälsa Kommande generationers krav och förväntningar på hälso- och sjukvården Ekonomiska förutsättningar och krav på en långsiktigt stabil ekonomi med en budget i balans.

3 Metod för utredningen Utredningsarbetet har bland annat bedrivits genom omvärldsbevakning intervjuer med nyckelfunktioner i landstinget seminarieserier för bland annat landstingspolitiker, verksamhetsföreträdare, fackligt förtroendevalda och kommunrepresentanter. inventering och analys av landstingsets fastighetsbestånd och konsekvenser av olika alternativ för Blekingesjukhusets framtid.

4 Fokus på sex olika områden
Vad krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare? Hur ska vi förhålla oss till tekniska landvinningar? Vilka vårdprocesser ska vi ha särskild fokus på? Vad ska inrymmas i den framtida hemsjukvården och hur ska den organiseras? Hur ska vi organisera vården för att bättre möta multisjuka äldre, patienter i palliativ vård och vården av barn på bästa sätt? Vilket uppdrag ska primärvården ha i framtiden?

5 Kompletterande uppdrag
En delrapport lämnades till landstingsstyrelsen den 13 februari Inom ramen för utredningen fick landstingsdirektören då också ett kompletterande uppdrag: Beskriv konsekvenserna för följande scenarier: Bedriva somatisk sjukvård i Karlskrona och Karlshamn ungefär som idag, men med vissa mindre förändringar. Lokalisera all somatisk sjukvård till Karlshamn. Lokalisera all somatisk sjukvård till Karlskrona. Bedriva all somatisk sjukvård på en annan ort i länet.

6 Somatisk sjukvård både i Karlshamn och i Karlskrona
Förslaget är att somatisk sjukvård även fortsättningsvis ska bedrivas i Karlshamn och i Karlskrona. Det är mest fördelaktigt ur ett Befolkningsperspektiv Verksamhetsperspektiv Arbetsgivarperspektiv

7 Fortsatt profilering av enheterna
Karlshamn geriatrik palliativ vård specialiserad öppenvård dagkirurgi slutenvård för internmedicin med övervakningsmöjligheter. Karlskrona avancerad sjukhusvård som kräver omfattande kringresurser övrig slutenvård, såväl akut som planerad.

8 Ett antal profilområden
En särkskild satsning på kateterburen interventionsteknik genom att starta ett kateterburet interventionscentrum Högspecialiserad gynekologisk cancerkirurgi Robotassisterad kirurgi, inte bara för gynekologiska operationer utan även för operationer inom till exempel urologi, kirurgi, barn och öron Högspecialiserad ryggkirurgi

9 Nya krav på lokaler och teknik
Dagens och framtidens hälso- och sjukvård ställer nya krav på operationssalar, vårdavdelningar, intensivvård och teknisk försörjning som flertalet av våra befintliga sjukhusbyggnader inte uppfyller. Stora delar av den offentliga sektorn byggdes upp på och 1970-talen. För Landstinget Blekinge, såväl som många andra landsting så är vi nu på väg in i en period av mycket stora investeringsbehov.

10 Landstingets finansiella förmåga
Kostnaden för den somatiska sjukvården utslaget per invånare i Blekinge ligger nu under medel i riket. Landstinget Blekinge har en ekonomi i balans. Kostnaderna kommer att öka framöver. Fler sjuka äldre, specialiserad vård, nya möjligheter, behandlingar och läkemedel är en orsak. Kraftigt ökade investeringar i lokaler är en annan.

11 För dyrt att bygga ett nytt sjukhus
En grov kostnadsuppskattning för att bygga ett nytt sjukhus har gjorts. Ett nytt sjukhus kostar omkring 4,5-5,2 miljarder kronor att bygga. Till det kommer medicinteknisk utrustning för ungefär 2,5 miljarder kronor. Bedömningen är att Landstinget Blekinge inte har finansiell förmåga att bygga ett nytt sjukhus

12 Kostnader för ett nytt sjukhus
Driftskostnad (mnkr) År 1 2 3 4 5 6 7 Avskrivning byggnad (30 år) 0,2 0,5 12,3 35,7 58,7 70,0 Avskrivning MT utrust. (10 år) 0,0 22,5 67,5 90,0 Finansiell kostnad 3% byggnad 0,1 0,4 11,1 32,1 52,8 63,0 Finansiell kostnad 3% MT utrust. 6,8 20,3 27,0 Summa 0,3 0,9 23,4 97,0 199,2 250,0 En investering på 3 miljarder skulle ge kostnadsökningar på 250 mnkr år 6. En kostnadsökning måste finansieras på något sätt, till exempel genom besparingar eller skattehöjning. 1 kr i skattehöjning ger cirka 265 mnkr i ökade intäkter beräknat på 2013 års skatteunderlag.

13 Nyinvestering i lokaler och medicinteknisk utrustning
Befintliga fastigheter uppgraderas och anpassas till vårdens förändrade behov och krav. Nybyggnationer behövs också. Moderniseringen bör ske etappvis för att begränsa negativ påverkan på verksamheten. En förprojektering med inriktning på ett nytt operations- och intensivvårdsblock i Karlskrona föreslås.

14 Andra åtgärder som föreslås
Omfördela vårdplatser för att skapa en mer kostnadseffektiv bemanning på vårdavdelningar. Möjlighet till läkarbesök i hemmen där läkare vid behov kan ta beslut om direktinläggning på sjukhus. Inrätta en särskild funktion som arbetar hälsoförebyggande gentemot äldre (över 65 år).

15 Andra åtgärder som föreslås
Fokus på e-hälsa för att bättre möta kommande generationers behov av att själva kunna utföra hälsotjänster via Internet och för att effektivisera interna arbetsprocesser. Samlokalisera dagakutmottagningen och jourcentralen i Karlshamn. Ta fram en tydlig personal- och kompetensstrategi för att stärka Landstinget Blekinges arbetsgivarvarumärke.

16 Vad händer nu? Beslut i Landstingsstyrelsen 2 november 2013.


Ladda ner ppt "Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge"

Liknande presentationer


Google-annonser