Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr"— Presentationens avskrift:

1 Ekonomirapporten maj 2017 Lena Micko, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom

2 2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Lena: jag tänker först ge en kort sammanfattande bild av rapporten och sedan kommer Annika att presentera slutsatserna mer i detalj. SKL:s tidigare prognoser står sig i vårens Ekonomirapport. Svensk ekonomi är under året stark med fortsatt växande sysselsättning och skatteunderlag. Störst brist på arbetskraft har offentlig sektor – inte näringslivet, som annars är det normala. Samtidigt som vi bedömer att den starka svenska ekonomin ger kommunsektorn ett starkt resultat även i år står vi inför ekonomiska utmaningar redan under nästa år.

3 Sektorns ekonomi 2017–2020 Behovet av välfärdstjänster ökar
Fler barn och äldre Skatteunderlaget mattas av Högkonjunkturen avtar Nycklar till de kommande årens ekonomi: Behovet av välfärdstjänster ökar snabbare än någonsin tidigare Kraftig ökning av antalet barn och äldre Skatteunderlaget minskar Högkonjunkturen avtar Befolkningen växer, men skatteunderlaget kommer att öka långsammare och sett per invånare minska. Vi blir allt fler barn och äldre, vilket gör att behovet av välfärdstjänster ökar.

4 Sektorns ekonomi 2017–2020 Brist på arbetskraft i kommunsektorn
Stora investeringar krävs Nycklar till de kommande årens ekonomi: Behovet av välfärdstjänster ökar snabbare än någonsin tidigare Kraftig ökning av antalet barn och äldre Skatteunderlaget minskar Högkonjunkturen avtar Befolkningen växer, men skatteunderlaget kommer att öka långsammare och sett per invånare minska. Vi blir allt fler barn och äldre, vilket gör att behovet av välfärdstjänster ökar.

5 Demografiska behov och befolkningen 20–64 år årlig procentuell förändring

6 Lägre tillväxt framöver

7 Demografins behov ökar snabbare än skatteunderlaget

8 Skatteunderlaget minskar per invånare 2018–2020

9 Starkt resultat i kommunerna 2016

10 Investeringar och finansieringsbehov, kommuner

11 Kostnad i olika åldersgrupper 2015, kommuner

12 Ökade kostnader i kommuner 2015–2020

13 Landstingens resultat betydligt sämre

14 Investeringar och finansieringsbehov, landsting

15 Kostnad i olika åldersgrupper 2015, landsting

16 Ökade kostnader i landstingen 2015–2020

17 Gap som växer till 40 mdkr 2020

18 Förändringar behövs Effektiviseringar och smartare arbetssätt
Ökade och generella statsbidrag Ökad samverkan mellan olika aktörer Lena: Det krävs ett ökat fokus på att effektivisera verksamheten inom kommuner, landsting och regioner med allt ifrån ny teknik till förebyggande vård. Det krävs också ytterligare statliga förstärkningar till kommunsektorn liksom tätare samarbete mellan staten och kommunsektorn för att klara framtidens växande välfärdsuppdrag. Den statliga detaljstyrningen och antalet riktade statsbidrag behöver minska och generella statsbidrag istället öka för att skapa en långsiktighet. Det är också viktigt att se till att förenkla möjligheterna till samverkan om till exempel gemensamma leverantörer mellan kommuner, landsting och regioner. Det handlar också om att bidra till att utrikes födda kan komma i arbete på kortare tid för att stärka skatteunderlaget. Tid för frågor. Lena: tacka för visat intresse och säger att rapporten i sin helhet och en sammanfattande nyhet finns på SKL.se


Ladda ner ppt "2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr"

Liknande presentationer


Google-annonser