Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
ALLA BARN HAR RÄTT TILL EN VIT JUL
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Verktyg för samverkan mellan civilsamhället och den offentliga sektorn
”DET NYA ENTREPRENÖRSKAPETS MÖJLIGHETER” SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP GRÄNSÖVERSKRIDANDE KRAFT FÖR REGIONAL OCH LOKAL UTVECKLING I GLESA MILJÖER Professor Yvonne.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Betydelsen av nyklubbildning EX-545A.SW. 2Lions Clubs InternationalBetydelsen av nyklubbildning Varför är nyklubbildning viktigt? •Att förnya och öka.
Kanaler och forum, hur man kan jobba med hemsidor, press och media? Kommunikation som påverkar – hur gör man? Hässleholm 18 nov 2010.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Nivå- Bas Ämne: Human Resources & Volontärsamordning Modul 1: Introduction till volontärsamordning DU 1.1:Introduktion till ideellt engagemang Vad är ideellt.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Kjerstin Larsson Forskningsledare
Civil AB Stödjer Civilförsvarsförbundets ideella verksamhet för ett säkrare liv hela livet – även i utsatta lägen.
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
Demokrati och hur Sverige styrs
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Ta ställning och handla!
Idrottspolitiskt program
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
1 Polismyndigheten Gotland Polisens volontärer. 2 Polismyndigheten Gotland Vår vision Volontärverksamheten bygger på frivillighet och engagemang. Vår.
”Man köper saker man inte behöver för pengar man inte har för att göra intryck på människor som man egentligen inte bryr sig om” ”Inte moralisera utan.
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
”Vi arbetar med att stödja dem som vill vara med och bygga morgondagens samhälle!”
I 80 kommuner finns någon form av lokal paraplyorganisation
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Ledarutveckling över gränserna
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Medlemskapets värde Ett förbundsgemensamt initiativ av medlemsförbunden och TCO Bakgrundsinformation använd vid TCO-rådsmöten hösten 2007.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
V RETAGYMNASIETS H ÄSTFÖRENING Ungdomssektionen. V AD Ungdomssektionen är där vi ungdomar kan vara med och bestämma. Där kan vi vara med och påverka resten.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Det folkliga givandet Resultat från befolkningsstudiens givandedel Johan Vamstad Ersta Sköndal högskola.
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Syfte Projektet syftar till att de nyanlända skall få ett större socialt nätverk, en förståelse för och inkluderas i det svenska samhället. Avsikten är.
Presentation Förbundsmötet 2016 Etapp 1, Organisationsutredning.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Värdegrund. Presentation Syfte Värdegrund Presentation av workshop Utvärderingar Framtiden Summering Frågor Kontakt.
Ung Företagsamhet ® Har sedan 1980 arbetat med att föra skola och näringsliv närmare varandra En ideell och partipolitiskt obunden organisation som utbildar.
Diskussion om samgående mellan Djarfur och Vaengur Medlemsmöte
Motiverade it-guider med god språkutveckling, tillhör en grupp unga ledare som ökar den digitala delaktigheten. Gunilla Lundberg
Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner.
Utmaningar med flyktingarbetet - tio ideella organisationers erfarenheter.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Verksamhetsidé för Kalix Handboll Varför finns vi? För vems skull finns vi? Vad erbjuder vi? Vilka värden skapar vi? Verksamhetsidé Kalix HK är en förening.
Möjlighet till Egen Kraft!
Pressen på planerarna Exempel från Danmark Kristina Grange Mariestad,
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Va med och påverka Örebro!
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Medlemsdialog Framtidens folkrörelse
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Verksamhetsmål 2019 Styrelsens förslag till verksamhetsmål för 2019 är att vi ska värna om vår idrott så att vi står oss starka in i framtida skytte med.
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.

Den sociala entreprenören Är vanligtvis i medelålder till pensionär+ Är glad, extrovert, engagerad, uthållig, visionär, kreativ samt mer engagerad politiskt. Har sociala mål som leder till innovativ socialt värdeskapande aktivitet inom ideell verksamhet.

Vad motiverar människor till att delta i ideell verksamhet? Att det finns ett gemensamt intresse och frågor att lyfta i samhället. Att kunna hjälpa till och påverka. Denna studie och studier av Putnam och Rothstein har visat att avgörande faktorer för engagemang är framförallt uppväxten och egna erfarenheter samt den omgivande miljön i samhället. Kamratskap och sociala nätverk. Socialt kapital.

Vad driver de sociala entreprenörerna att fortsätta sitt engagemang? Att fortsätta utvecklas som människa. Behovet i samhället. Det är roligt, inspirerande och bygger på frivillighet. Att kunna vara delaktig. Kamratskap och sociala nätverk.

Hur når de ut i samhället? Genom egna hemsidor på internet. Kommunikation via mail, telefon och personliga möten. Aktiviteter i form av läger, kurser och projekt. Traditionella möten och medverkan i myndigheters verksamhet för att kunna påverka politiker och andra intressenter i samhället.

Nyttan och effekten av det ideella arbetet i samhället Att kunna påverka attityder och bidra till kunskapsspridning samt bilda opinion. Att kunna ge de svaga en röst och skapa förebilder för de unga genom att lära demokrati. De unga lär sig ta ansvar, etik, moral och värderingar. De som deltar i ideell verksamhet får en nätverkskompetens som de har nytta av hela livet. Att kunna spara pengar åt samhället genom social ekonomi och förebyggande arbete.

Konsten att få fler människor att engagera sig i ideell verksamhet idag Att tidigt grundlägga intresse genom att arbeta med barn och ungdomar. Att utveckla användningen av de sociala medierna då det finns en brist inom detta i många föreningar. Att vara mer tillgänglig genom fler mötesplatser och vara lyhörd för medlemmars önskemål. Att ha tidsbestämda aktiviteter och projekt där den aktiva inte måste binda upp sig för en längre tid skapar fler möjligheter för många att kunna engagera sig. Att använda sig av en kontaktgrupp som mentor för nya medlemmar.

Att jobba för att få bort den hierarkiska strukturen som finns kvar i många föreningar för att medlemmarna ska kunna få sin röst hörd och känna sig delaktiga samt gynna det sociala kapitalet och demokratin. Samma mål och värderingar för ett fungerande samarbete. De som sitter i en styrelse bör känna varandra väl för att skapa en stabil grupp. Att skapa nätverk med flera föreningar för att bli starkare och kunna påverka samt utbyta erfarenheter och kunna lösa problem genom att se dem med nya ögon.

De sociala entreprenörernas framtidsvisioner…… - Det ideella arbetet är nödvändigt för ett fungerande samhälle. Den svenska modellen behöver utvecklas. Vi behöver mer medel och resurser samt bättre acceptans av offentlig och privat sektor. - Jag vill ha ett samhälle som är demokratiskt där ungdomstiden är alkohol och drogfri. Att kunna sänka tempot i samhället för mer tid till reflektion. Sänkt arbetstid och nya former av verksamhet inom sociala servicesektorn. I Skåne har de ex. en bokbuss som kör ut och servar på landet och gör en hel del annat också för de äldre som uppskattas mycket. Jag tror den ideella verksamheten kommer få större betydelse i framtiden. - Att bilda ett större nätverk för att kunna påverka och bryta attityder i samhället ännu bättre. Att kunna bidra till större kompetens och samarbete med kommunen.

Ett stort tack till medverkande föreningar som möjliggjort denna studie: Attention Sisu Idrottsutbildarna IOGT-NTO