Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
LRF LRF är en intresse- och företagarorganisation för alla om äger eller brukar jord, skog och trädgård och för deras gemensamma företag inom lantbrukskooperationen.
Advertisements

Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Om stöd till anhöriga.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Regeringens satsning på de mest sjuka äldre
Bättre mat och hälsa för äldre
Psykiatridelegationens arbetsgrupp för samverkan kring barn och unga.
Ätstörningsmottagningen
Lars Joelsson, överläkare Karin Dahlin, socialpedagog PBU Luleå/Boden
ASF ÅR Apnésjukas Förening (ASF) grundas av ett 25-tal apnésjuka som samlats i matsalen på lasarettet i Ystad. Första numret av medlemsbladet APNÉ-Nytt.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Hälsofrämjande Hälso- och Sjukvård Helsingborgs Lasarett
Bra mat för dig – som tränar
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Janlert U. Folkhälsovetenskapligt lexikon
Låt kroppen berätta vilka blockeringar du har, hur dom ska släppas och hur vi slipper att återfå dom! Alla kan vara med, alla har en kropp som talar, oavsett.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Vård.
Utvecklingsledare Lisa Brunzell Josefin Hellberg Linnea Grankvist
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Mår du bra nu? Fråga 1=Ja 2=Nej 3=Vet ej. Andel i Östergötland som anger sin hälsa som utmärkt eller bra.
Enheter: vikt 1 ton = 1000 kg 1 kg = 10 hg 1 hg = 100 g 1 kg = 1000 g.
Säkrare vård och omsorg
Bättre livskvalitet tack vare en hälsogenomgång
Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Väster Mätperiod – Margit Gehrke Flyckt Projektledare.
BPSD-registret -nuläge 24 oktober 2012
Sjukgymnastik för äldre personer
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kampen mot infektionerna
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
0/00 Birgitta Rolfsdotter 2004 FYSS står för FYsisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Hälsa.
Erfarenhetsutbyte Svenska palliativregistret 24 oktober 2012.
Hälsa på lika villor? Befolkningsundersökning Norrland - Norrbotten 2010 Sandberg, K
”Hur mår den äldre värmlänningen?” Lisa Brunzell, utvecklingsledare ”Bättre liv för sjuka äldre” i Värmland 11 maj 2012.
1 SÄKER VÅRD i Skåne Tema: Läkemedel. 2 Läkemedel bakom många vårdskador Nästan en tiondel av alla vårddygn under ett år ägnas åt skador som uppstått.
Hälsa och Kondition.
Källa: Hälsa på lika villkor 2010 Sju av tio norrbottningar tycker sig ha bra hälsa –en av tio tycker sig ha dåligt hälsotillstånd Andel med gott hälsotillstånd.
Varumärket SPF, Sveriges Pensionärsförbund. Varumärket är allt vi gör Varumärket är inte samma sak som en logotype, grafisk profil, slogan Varumärket.
Vad finns i maten?.
Hälsofrämjande arbetsplats
NATTFASTA.
Läget i Sverige Sverige har högsta andelen sjukskrivna i Europa. Vår kostnad för förtidspension och sjukskrivning ligger.
Repetition av näringslära
Utbildningsinsatser Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshinderomsorgen 3milj t o m 31/ Kompetenshöjande och kompetensutvecklande.
Senior Alert forum för SÄBO Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Vad vill Westlund och Sjöberg?
Vad vill Westlund och Sjöberg?
Socialt entreprenörskap Östersund
Vad vill Westlund och Sjöberg?
Enheter: längd 1 mil = 10 km 1 km = 1000 m 1 m = 10 dm 1 m = 100 cm
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Samordningssköterskans uppdrag
Global Hälsa.
RESONEMANG OCH KOMMUNIKATION KAPITEL 6
Presentationens avskrift:

Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun

”Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Alla individer, friska, sjuka, unga och gamla har rätt att erhålla en adekvat, till individen och dennes (sjukdoms-) tillstånd anpassad näringstillförsel” Näringsproblem i vård och omsorg, Socialstyrelsen, rapport 2000:11 Hos den äldre och sjuka individen är kroppens funktioner nedsatta och det är känt att nutritionsstöd tillsammans med medicin och omsorg minskar dödligheten och komplikationer. Vårdtagare ska erbjudas mat 6 ggr per dygn men det kan vara svårt att hinna få in på dagen och hos någon som har nedsatt aptit.   Varför är det så viktigt att ge något att äta nattetid?

 En lång fasteperiod från kvällen till morgonen kan ge lågt blodsocker, undernäring, öka risken för fall och trycksår och vårdtagare med nedsatt aptit har svårt att tillgodose sig om måltiderna kommer för tätt därför har forskare kommit fram till att nattfastan inte ska överstiga 11 timmar. Vid diabetes kan höga blodsockervärden på morgonen ibland orsakas av att nattfastan är för lång. Muskelprotein som bryts ned och omvandlas till blodsocker i brist på glykogen påverkar blodsockervärdet på morgonen. Det kan vara lätt att man börjar fundera på vad det är man har ätit på kvällen som har gett så höga värden på morgonen, när man i själva verket bör fundera över vad man inte har ätit.   Därför är det bra om de som vaknar på natten blir erbjudna något eller alternativt något tidigt på morgonen. Servera näringstät liten shot med lagom tjock konsistens. En generell rekommendation är att man försöker uppnå ett mellanmål som ger minst 100 kcal. Gamla, sjuka människor kan inte lagra energi lika länge som en ung person, så det räcker inte över de här elva timmarna. Då hämtar kroppen istället energi från musklerna, med följden att de blir svaga, faller lätt och skadar sig. En period med för lågt energiintag kan leda till att man snabbare förlorar förmågan att orka äta själv, klä sig själv eller stå och gå själv, vilket i sin tur leder till lägre grad av självständighet och ökad vårdtyngd. Förmågan att läka ett sår beror inte bara på vilka förband man använder eller hur man lägger om såret. Ett vätskande sår läcker ut en del protein, vilket gör att förlusterna av protein och energi är större än normalt. Man behöver extra protein och energi för att kunna läka såret inifrån och bygga ny vävnad vilket gör att nattfastan om möjligt är ännu viktigare att jobba med. Immunförsvaret påverkas också och ökar risken för urinvägsinfektion och lunginflammation.

En god tandstatus kan raseras snabbt vid sjukdom, läkemedelsanvändning och med tilltagande omvårdnadsbehov ökar kariesrisken och speciellt hos personer med kaloririka mellanmål nattetid. I flera år hade vi nypon- eller saftsoppa att bjuda på men det är fullt av socker och lägger sig som en hinna över tänderna. Det kändes inte bra att om man upp till 80 års ålder har haft egna tänder, att vi skulle försämra munhälsan bara för att klara nattfastan. Vi övergick då till proviva som är ungefär 10 g kolhydrater/dl i men istället mycket dyrare för enheten att köpa in. Sedan en liten tid tillbaka gör vi egna smoothies med färska bär, naturell youghurt, röd mjölk och olja i. Vi serverar bara ½ dl då den är näringstät och lättdrucken. Den ska inte stå mer än en timme i rumstemperatur eftersom den är mjölkbaserad.  

Treklöver-cocktail RECEPT 6 dl röd mjölk eller näringsdryck  1 dl rapsolja  90 ml Meritene  3 dl naturell yoghurt  Valfri mängd bär eller frukt Även överrapportering mellan kvälls- och nattpersonal är viktigt för att nattpersonal ska vara extra observanta på de som ätit dåligt under eftermiddagen och kvällen för orolig nattsömn kan bero på hunger.   Det som behövs för att klara det som vi har gjort är en mixer, se till att ingredienserna finns hemma och att få med sig nattpersonalen att det är värt de minutrana det tar att göra ordning en sats som räcker till natten.