Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lektion 3 Frukost 2017-09-09 Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lektion 3 Frukost 2017-09-09 Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa."— Presentationens avskrift:

1 Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa

2 Vad är egentligen frukost?
Frukosten är dagens första måltid och för vissa kan den bestå av flera små mål som tillsammans utgör frukosten. Kanske tar man en kopp kaffe eller te hemma innan man åker till jobbet och en smörgås när man väl är framme. Sen dröjer det ända till lunch innan det blir mat igen. Då blir kaffet/teet hemma, tillsammans med smörgåsen på jobbet, frukosten. Vad frukosten består av beror på var i världen man bor. I Japan består den av ungefär samma saker som lunchen och middagen, alltså ris och fisk. Här i Sverige har vi typiska frukostprodukter som filmjölk, flingor, bröd och juice. Ofta är frukosten rik på kolhydrater eftersom vi äter mycket smörgås, yoghurt, filmjölk, müsli, flingor, frukt och juice.

3 Är frukosten dagens viktigaste mål?
Nja, det är ett av dagens viktigaste mål. Frukosten är viktig, men det är också lunchen. De stora måltiderna syftar till att ge kroppen energi och näring så att man ska ha kraft att ta sig an dagens uppgifter, oavsett om det är att hänga med på lektionerna, arbeta, städa, träna eller läsa en bok. För vissa människor är frukosten superviktig, de är hungriga när de vaknar och vill äta direkt, medan andra inte blir sugna på mat förrän efter flera timmar.

4 Vad fyller frukosten för funktion?
Efter en hel natts fasta så börjar energireserverna i kroppen tryta. Under natten har energi gått åt till andning, inre organ som arbetar dygnet runt, bearbetning av intryck genom drömmar, reparation av skador och cellbildning. Då behöver kroppen påfyllning för att orka med allt det som dagen kräver. Därför är frukosten viktig.

5 Ett individuellt mål Om vi äter middag tillsammans med andra så äter vi vanligen samma sak som de andra runt bordet men så är det inte alltid med frukosten. Då kan vi sitta flera runt bordet, äta tillsammans men olika saker. Märkligt, eller hur? Många har sin favoritfrukost som de äter varje dag i flera år medan de aldrig skulle drömma om att äta t ex köttfärssås med spagetti till varje middag i åratal.

6 Vad är en bra frukost? En bra frukost ska ge energi och näring och hålla dig mätt och nöjd under förmiddagen fram till lunch. Det här är exempel på mat som kan ge dig…. Protein: ägg, yoghurt, filmjölk, ost, skinka, kalkon Kolhydrater: grönsaker, frukt, bär, yoghurt, filmjölk, bröd Fett: ägg, smörgåspålägg, mejeriprodukter Vitaminer: Grönsaker, frukt, bär, grovt bröd, ägg, mejeriprodukter Fibrer: Grovt bröd, grönsaker, frukt, havregrynsgröt Välj gärna! Grovt bröd istället för fint vitt bröd. Grönsaker eller frukt istället för större mängder juice. Ett litet glas är dock helt ok! Naturell yoghurt eller fil istället för sötade varianter. Smaksätt gärna med frukt eller bär. Osötade flingor eller müsli istället för sockrade varianter. Magra mejeriprodukter istället för feta.

7 Har du testat? Har du testat smoothie eller omelett till frukost? Två enkla rätter som du kan variera i det oändliga och som är fulla av energi och näring. Hallonsmoothie 2 1/2 dl vaniljyoghurt/mild naturell yoghurt 1/2 banan 1 dl frysta hallon Blåbärsmoothie 1 dl frysta blåbär Fruktsmoothie 2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt 1 kiwi persika eller mango (skalade och utan kärna) Lägg yoghurt, skalad banan och bär eller frukt i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Servera genast. Supersnabb omelett i mikron 1 omelett 2 ägg 2 msk mjölk eller vatten 1/2 krm salt peppar 1 msk riven ost 1 tomat Knäck ägg i en djup tallrik, vispa dem lätt och tillsätt mjölk eller vatten, salt och några tag med pepparkvarnen. Strö eventuellt över riven ost. Tillaga i mikron på full effekt cirka 1 minut, rör om och tillaga ytterligare cirka 1 minut. Skivad tomat är gott till.

8


Ladda ner ppt "Lektion 3 Frukost 2017-09-09 Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa."

Liknande presentationer


Google-annonser