Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matsmältningssystemet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matsmältningssystemet"— Presentationens avskrift:

1 Matsmältningssystemet
Blå grupp

2 Vad händer i magen? När man äter tuggas maten sönder av tänderna, sedan blandas maten med saliv så att det blir lättare att svälja, saliven kommer från spottköttlar Sedan spolas det ner i matstrupen, då stängs luftstrupen med ett lock som kallas struplocket, det är därför maten inte hamnar i lungorna. Sedan fortsätter den ner i magsäcken. Magsäcken ser nästan ut som ett päron, den blir större när den får mat i sig. I magsäcken finns magsaft som delar upp proteinerna i magen så att kroppen kan använda dom. Maten stannar i magen ungefär 3-4 timmar där blir den till en tjock smet som trycks ut ur tunntarmen.

3 Tunntarm Tunntarmen är ungefär 6 meter lång. Den är helt ihop ringlad. Den förstadelen av tarmen heter tolvfinger tarmen(den är lika lång som tolv fingrar i bredd.)Till tolvfinger tarmen kommer galla från gallablåsan och bukspott från bukspottkötteln. Gallan hjälper till att bryta ner fettet från maten. Bukspottet delar upp kolhydraterna från maten. Efter tolvfinger tarmen kommer resten av tunntarmen. Den har skrynkliga väggar som ar täckta av ludd. I luddet finns små blodkärl som suger upp näring och vatten ur matsmeten. I tarmarna finns muskler som pressar maten fram.

4 Tjocktarmen Ändtarmen
När maten kommer vidare till tjocktarmen sugs ännu mer vatten upp genom blod kärl i tjock tarmens väggar. Det som är kvar nu är bajs. Tjocktarmen är bara några meter lång och den slutar i end tarmen. Till ändtarmen kommer det som din kropp inte längre vill ha. När det gått en eller två dagar sen du åt bajsar du ut det.

5 Lagom mycket mat Alla människor behöver bra mat för att fungera. En människa som rör sig mycket behöver mer mat än den som inte rör sig så mycket. För mycket mat Egentligen är våra kroppar gjorda för att fungera som på stenåldern , då det var svårt att få tag på mat. Om man äter mycket mat så omvandlas en del till fett och stannar kvar i kroppen. Det används t.ex. som bränsle till musklerna. För lite mat Man måste ha en viss mängd kroppsfett. Om man äter mindre mat än man behöver så blir man lätt trött, hängig eller sjuk.

6 Bra mat! Det är viktigt att du får i dig tillräckligt av allt.
Proteiner: proteiner finns i kött, fisk, ägg, mjölk, bönor och ärtor. Proteiner är byggnadsmatrial, som t.ex. bygger upp muskler. Fett: fett finns i smör, matolja, ost och kött. Kolhydrater: finns i bröd, gröt ,pasta , potatis mm. Det finns olika kolhydrater, en del ger dig energi en del är fibrer som håller tarmarna igång. Vitaminer: finns i tex. Frukt, bär, grönsaker. Du behövervitaminer för att växa ordentligt, läka sår och hålla dig frisk. Vatten: Vatten finns i all mat. Det löser upp de olika ämnena och hjälper till med att transportera allt till rätt ställe i din kropp. Spårämnen: Spårämnen t.ex. kalcium,järn och zink finns i olika sorters mat. Mjölk och ost innehåller kalcium som bygger upp skelettet och tänderna. Spenat och broccoli innehåller järn. Järn finns i de röda blodkropparna och gör att de kan ta med sig syre till alla celler. Ägg,mjölk och nötter innehåller zink, som är viktigt för huden och immunförsvaret. Salt: Salt finns i nästan all mat. Det hjälper cellerna att fungera så bra som möjligt. Och det styr vart allt vatten i kroppen tar vägen.

7 Varför behöver du njurar?
Njurarna tillsammans renar minst en liter blod varje minut. Dom ser också till att det finns tillräckligt mycket salt och vätska i kroppen. Det gör dom genom att släppa ut en viss mängd salt och vatten till kisset. Dom silar också bort annat avfall från resten av kroppen.

8 Hur du får friska tänder
Om dina tänder ska må bra så ska du helst bara äta frukost, middag, kvällsmat och ett par mellanmål. Om du småäter ofta så blir det lättare hål.

9 2+2+2 Det finns något som heter Det betyder att du ska ha 2 cm tandkräm, borsta 2 gånger per dag i 2 minuter.


Ladda ner ppt "Matsmältningssystemet"

Liknande presentationer


Google-annonser