Att få livet att funka när vardagen är ansatt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Arbetssätt som stöder äldres funktionsförmåga
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Dokumentera Beslutsstödet i Procapita+
Arbetsterapi i skolan.
Arbetsterapeut Helena Hallinder Brommageriatriken
Leg. Arbetsterapeut Karolin Jönsson
Frågor som underlättar för ungdomar att testa sitt cannabisberoende/missbruk och sitt missbruksmönster.
Barnanpassad utredning
Att leva med multipel skleros
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Kompetensombudsträff
Kognitiva funktioner Verbal förmåga Logisk-Analytisk förmåga
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Alla har inneboende.
Introduktionsutbildning
Arbetsterapi och aktivt åldrande
Stress kan göra det svårt för oss att sova, passa tider
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Konsten att leda sig själv
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Vardagsrehabilitering
Friskvård och träning I det här avsnittet berättar vi mer om hur familjelivet kan fungera för den som har MS. Kan man skaffa barn? Hur kan sexlivet förändras?
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Fitnesskultur i ur och skur Birgitta J Huuva Ordförande samverkansgruppen för Hälsofrämjande sjukvård ÖLL.
Regionala arbetsgruppen-cancerrehabilitering
Ramverk för patientmedverkan
Hantera en kronisk sjukdom
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Lär dig säga jag och nej”
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Sjukgymnastik vid myelom
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
”Må bra – prestera bättre” - med Tuba som ditt verktyg Anita Kihlman, Tuba AB 2010.
PLIKTBARN LUSTBARN.
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Arbetsterapeut roll i geriatrisk rehab
Cancerrehabiliteringsprocessen
Palliativ vård och samordning
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Marie Hultén Demenssköterska i Mora Författare Utbildar/föreläser Baseboll.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Aktiviteter i det dagliga livet/ Äldre med Depression
Arbetsterapi i skolan.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Arbetsterapi i företagshälsovården ett hållbart arbetsliv med.
Slutrapport Animation med äldre Involverade kommuner Inte Mullsjö Habo Aneby.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
Ett anpassat pedagogiskt arbetssätt för personer med autism Elin Löberg, Gryningens korttidsboende Elin Löberg, Gryningens korttidsboende Helene Lohman,
AUTISM och ASPERGER SYNDROM
Ramverk för patientmedverkan
Fritidshem på Knappekulla
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Psykiskt funktionsnedsättning
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

Att få livet att funka när vardagen är ansatt En workshop om att klara vardagliga och meningsfulla aktiviteter trots cancer sjukdom Maria Roos och Heidi Augustesen Onkologi och palliativa vårdutskottet

Det nationella vårdprogrammet om cancerrehabilitering Alla patienter med cancerdiagnos ska få information om cancerrehabilitering Ska ingå i den individuella vårdplanen Alla patienter som bedöms ha mer grundläggande behov ska få kontakt med rehabiliterings profession

Vad är rehabilitering Duglighet – att återgå till gamla vanor Ett rehabiliterande synsätt – att guida individen att bemästra sin vardag Utifrån begreppen funktion och förmåga Inget enmansrace

Rehabiliteringens olika faser

Nivåer

Aktivitet def. enl FSA (Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter) ”Människans utförande av meningsfulla och betydelsefulla uppgifter i interaktion/ samspel med omgivningen” def. enl FSA (Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter) Arbetsterapi utvecklar kunskap om hur aktiviteter påverkar människans existens och utveckling och om hur aktivitet påverkar hälsan och kan användas terapeutiskt. ”Människans utförande…” Vilket gäller alla typer av aktiviteter, från att klä sig och laga mat till att utföra en arbetsuppgift. Att vara aktör är något som lätt tas ifrån oss vid sjukdom och i rollen som patient. I skapande aktivitet ges en möjlighet att vara aktör och jag tänker att detta utövande påverkar patientens möjlighet att känna livstillfredställelse och ge en känsla av hälsa trots livshotande sjukdom.

ADL-trappan

Vad är mer än grundläggande behov? Bedömningssamtal utifrån min vårdplan Distresstermometern ADL-trappan

Distresstermometern

Åtgärder i arbetsterapi Bedömning av aktivitetsförmåga Analys av aktivitetsförmåga styrkor-svagheter Förändra funktion- förmåga Kompensera

Bedömningsinstrument ADL taxonomin AMPS COPM Kognitiva bedömningsinstrument Fysiska bedömningsinstrument

Nedsatt kognitiv funktion Inte helt ovanligt orsakade av såväl tumörer metastaser samt effekter av strålning och cellgifter

Diskussion Hur kan vi skapa goda förutsättningar för att klara vardagliga och meningsfulla aktiviteter för patienten med cancer?

Hur kan vi underlätta vardan? Lära ut nya strategier ex energibesparing Förebygga nedsatt aktivitetsförmåga Miljöinriktade åtgärder- bostadsanpassning Hjälpmedel

Energibesparing Med Energibesparande arbetssätt menas att man genom att planera och organisera samt använda sig av mindre energikrävande arbetsställningar och ett bra arbetstempo kan få ORK över!

Tips på energibesparing Planera dagen/veckan. Sprid på tyngre aktiviteter Prioritera aktiviteter som är glädjefyllda. Om det går prioritera bort det som tar onödig energi Pacing/arbeta i långsamt tempo Pausa för att orka mer, många och korta pauser

Förebygga nedsatt aktivitetsförmåga Anpassa/prioritera vardagliga aktiviteter Möjliggöra tidigare intressen Initiera nya aktiviteter Underlätta utevistelse, sociala aktiviteter och kulturellt utbyte

chef, löpare och aktiv skidåkare Man, 49år, chef, löpare och aktiv skidåkare Hjärntumör, afasi och hö sidig förlamning, går med käpp. I Januari i år kom denna man till vår skapande verkstad. Har förlorat många förmågor och roller. Kan inte använda sin höger hand börjar teckna med vänster Förmåga att fånga och överföra proportioner och former och börjar arbeta otroligt finkänsligt med färger. -Det blir uppenbart för både honom och oss att han har en otrolig talang för att måla.

”Jag blir bara sämre på allt, utom på att måla…” Det finns en otrolig drivkraft i att lära sig något nytt, en av de saker som förvånade mig när jag började jobba med detta för två år sedan. ”Vad vill ni göra? Lära oss något nytt”

”de säger att jag ska dö men här sitter jag och målar ”de säger att jag ska dö men här sitter jag och målar. Det är fantastiskt”.

Skapande aktivitet i palliativ vård Ett språk för det ordlösa Något roligt att se fram emot – känsla av mening Paus från sjukdom Stärka självkänsla/identitet Storytelling – minnen och livshistorier Berarb av sjukdomsprocessen, dåtid- nutid- framtid Ökad kreativitet Sammanhang och gemenskap

”i morse hade jag ingen lust, ville ligga kvar i sängen ..”i morse hade jag ingen lust, ville ligga kvar i sängen. Så tittade jag på klockan och beställde färdtjänst. Tur att det finns en Skapande verkstad. Det är bra att komma hit och koppla av från sjukdomen. Här får jag kraft att göra något. Hemma har jag ingen lust.” En aktivitet som denna sträcker sig både före och efter själva aktivitetstillfället. Att se fram emot, planera och förebereda sig, att minnas och återhämta sig.

”…skapandet är inte bara en verksamhet för att komma och skapa utan att det har många fysiska, hälsosamma, omedelbara effekter för oss patienter. I mitt fall upptäckte jag att jag hade fått känseln tillbaka i fingertopparna genom att arbeta i ull. Det blev en koppling från fingrarna till hjärnan om att jag skulle bli bättre – ett sätt att lindra symtom och känna sig frisk genom att stimulera olika sinnen”.

Egen företagare, intresse segling, simning, resor Man, 72 år, Egen företagare, intresse segling, simning, resor Prostatacancer, skelettmetastaser. Boende i etage lägenhet I Januari i år kom denna man till vår skapande verkstad. Har förlorat många förmågor och roller. Kan inte använda sin höger hand börjar teckna med vänster Förmåga att fånga och överföra proportioner och former och börjar arbeta otroligt finkänsligt med färger. -Det blir uppenbart för både honom och oss att han har en otrolig talang för att måla.

Diskussion Hur kan man vara aktiv i vardagen och lära sig leva med cancer?

Rehabiliterande förhållningssätt på avdelning Identifiera aktivitetsnivå (ADL trappan) Uppmärksamma behov av fysisk aktivitet Skapa naturlig aktivitet Uppmuntra till egenvård Tänka till kring hjälpmedel

Diskussion Hur kan man ha ett rehabiliterande förhållningssätt på en sjukhusavdelning

Målet – En aktiv patient som lär sig leva med cancer

Till sist är det bilderna       musiken och de blommande träden      som säger till dig:      Du är inte ensam.      Kom till oss med ditt mörker      och vi skall tvätta det      i vårt ljus      och lämna det tillbaka      klarare, lättare att bära. Ingrid Arvidsson