Framställning från partierna Hösten 1996 gjorde (S), (C), (Fp), (V) och (Kd) i Västsverige en framställning till regeringen om att få genomföra en försöksverksamhet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Grundbult - Regional stödstruktur för evidensbaserad.
Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i.
Föräldrastöd i Västra Götalands län
Nu formas Sveriges innovationsstrategi Statssekreterare Catharina Håkansson Boman SISP Innovationsriksdag Kalmar 10 maj 2011 Ny innovationsstrategi och.
VAD HÄNDER I DEN EUROPEISKA LOKALDEMOKRATIN - och vad kan Sverige lära? Anders Lidström Umeå universitet.
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Till nästa vecka Läs i Millennium, s och svara på följande frågor:
Från teori till praktik
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Kommunikationsplattform Bildandet av en norrlandsregion
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Regionala prioriteringar f r o m Region Värmland I Ann Otto.
Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Regeringen tecknar överenskommelser med SKL.
Regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten Skellefteå 23 oktober 2012.
Medborgarnas uppfattningar om den regionala demokratin Erfarenheter från Västra Götaland och Skåne Norrbottenskonferens 23 september.
Regionalisering / kommunal samverkan Håll isär kommunal samverkan och regionalisering. Skillnaden är samordning och makt över utvecklingsfrågorna. Kommunerna.
Sub-nationell politik Regionfrågan i Värmland
Södra Älvsborgs Sjukhus Självskadenoder Satsning av regeringen Överenskommelse mellan regering och SKL Södra Älvsborgs Sjukhus.
Region Värmland.
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Så styrs Sverige.
Kommunikationsplan Uppdrag Med bakgrund från GO-konferensen 2008 gavs sekretariatet i uppdrag att arbeta fram en kommunikationsplan för GÖTEBORG- OSLO.
Regional samverkan och statlig länsförvaltning Regeringens proposition 2001/2002:7.
Kulturpolitik Västra Götaland
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Västra Götaland.
Inriktningsplanering för
SÅ STYRS SVERIGE.
Vi blir Region Jönköpings län
Vem är det som bestämmer?
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL ”En koffert med tydlig packsedel”
Regeringsuppdraget 1999 beslutade regeringen om en 3-årig satsning på en breddutbildning inom området GIS Ett samarbete mellan kommunförbund, kommuner,
Regionalt utvecklingsprogram
Välkomna!.
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
1 Processen i Region Skåne Regional arbetsgrupp –identifiera målgrupper, –ta fram lämpliga kommunikationskanaler, –ta fram utbildningsmaterial, verktyg.
 Antogs av regionfullmäktige i april 2005  Ersätter RUS  Ett visionsdokument – den övergripande ramen för det gemensamma utvecklingsarbetet i Västra.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Onsdag 2/ Hur fungerar staten? Ylva Norén Bretzer.
Viktiga ord och begrepp
100 ÅR AV KUNSKAPER OCH ERFARENHETER OM EU- PROGRAM/PROJEKT ”SEUPP”
EN REGION BLIR TILL Medborgarna och Västra Götalandsregionen Lennart Nilsson - CEFOS SOM-institutet
SOM-INSTITUTET Samhälle Opinion Massmedia Statsvetenskapliga institutionen Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
SNART BÖRJAR DET. VÄLKOMMEN Landstingsfullmäktigeledamöter Beredningsledamöter Ledamöter i Patientnämnden Revisorer Övriga.
Alternativ C:en region med understrukturer för delegerat beslutsfattande :Regional utvecklingspolitik Regionfullmäktige Regionstyrelse Regionalpolitisk.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Demokratins metoder ”Folket ska styra”
Demokrati.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ansvarskommittén och Regionfrågan Medlemsdialogerna 2005 Åsa Ehinger Berling.
1 Bättre liv i Skåne. 2 Skåne ─ en dynamisk gränsregion 2,3 miljoner 3,2 miljoner 1,2 miljoner 20 miljoner.
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Sydsvensk regionbildning ideell förening -hälso- och sjukvård -kultur -kollektivtrafik -infrastrukturplanering -demokrati och internationalisering -hållbar.
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
Systemanalys för Sydsveriges infrastruktur
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Målsättningar för ett samgående Västergötland-Väst 1 Idrotten i Västra Götalandsregionen ska ha ett tydligt inflytande över utvecklingen av svensk idrott.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Regionkommun i Dalarna 2019
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Klimatneutrala samhällsbetalda resor 2020
Regionkommun i Västerbotten
Nu bildar vi region i Dalarna
Från 20 stadsdelar till 10 - Kommunikation i samband med stadsdelsreformen i Göteborgs Stad A: Norra Hisingen  B: Angered C: Östra Göteborg D: Västra Hisingen.
Vad innebär regionbildningen?
Presentationens avskrift:

Framställning från partierna Hösten 1996 gjorde (S), (C), (Fp), (V) och (Kd) i Västsverige en framställning till regeringen om att få genomföra en försöksverksamhet med ändrad ansvarsfördelning. Riksdagen beslutade 1997 att bilda det nya Västra Götalands län. Riksdagen beslöt också om försöksverksamhet med ändrad ansvarsfördelning i Västra Götaland enligt tidigare beslut för bl.a. Skåne och Kalmar län.

Den interna processen - Väststyrelsen Den 1 jan 1997 bildades Väststyrelsen, för att förbereda bildandet av den nya regionen och det nya regionfullmäktige Väststyrelsen var en ideell förening med 27 politiker från de politiska partierna i de tre landstingen, Göteborgs kommun samt kommunförbunden i de tre länen. Samtliga 49 kommuner var via partierna representerade i Väststyrelsens arbete.

Väststyrelsens arbete - målen Väststyrelsen lade fast två övergripande mål för den västsvenska regionen: –Ökad demokrati. Fler uppgifter förs över från central och regional statlig nivå till den kommunala självstyrelsen. Medborgarna medverkar genom direkta val till att besluten fattas på lägsta möjliga nivå. –Förbättrad effektivitet. Resurserna samordnas och krafterna samlas för att främja det nya länets utveckling till en konkurrenskraftig region i Europa.

Väststyrelsens arbete Väststyrelsen arbetade under 1997 i 13 styrgrupper för att förbereda regionbildningen. Deras uppgift var att ta fram förslag till visioner och att definiera den regionala uppgiften (gränssnitt kommuner-region). Väststyrelsen formulerade visionen ”Det goda livet.” Den blev sedan kärnan i den utvecklingsstrategi för Västra Götaland som regionfullmäktige antog 1999, och den gäller fortfarande (Vision Västra Götaland, 2005).