Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vem är det som bestämmer?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vem är det som bestämmer?"— Presentationens avskrift:

1 Vem är det som bestämmer?
Demokrati och Politik Vem är det som bestämmer?

2

3 Vad är demokrati? Demokrati = Folkstyre
I Sverige betyder det att vi röstar fram vilka som ska få bestämma i landet. Det finns viktiga regler för hur ett val går till. Yttrandefriheten är viktig för demokratin. (Rätten att få uttrycka sig fritt)

4

5 Demokratiska beslut I skolan finns elevrådet som fattar demokratiska beslut. Elevrådet är ett bra exempel på demokrati. I Sverige är det riksdagen som bestämmer. I riksdagen sitter 349 män och kvinnor. Dessa 349 har valts av de som har röstat. Man måste vara svensk medborgare och ha fyllt 18 år för att få rösta till riksdagen.

6

7 Politiska val I Sverige är det val var 4:e år, nästa val är 2014.
Man röstar på partier, idag finns det 8 st partier i Sveriges riksdag. Man röstar även till kommun och landsting Det finns olika block mellan partierna. Det betyder ungefär ”vilka som är på lag”

8

9 Partierna Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna har makten i Sverige just nu. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är i opposition (emot). Sverigedemokraterna är ensamma och tillhör inte något block. Dessa är de 8 riksdagspartierna.

10

11 Riksdagen Riksdagen bestämmer i Sverige. De bestämmer t.ex. följande:
Vilka lagar vi ska ha Sveriges ekonomi Ser till så att regeringen gör rätt Arbetar med EU-frågor Hur Sverige ska vara mot andra länder - utrikespolitik

12

13 Regeringen Riksdagen utser en statsminister efter valet.
Statsministern ska bilda regering. Regeringen ska göra det som riksdagen bestämmer. Regeringen styr Sverige. Statsministern är chef för regeringen.

14 SLUT

15


Ladda ner ppt "Vem är det som bestämmer?"

Liknande presentationer


Google-annonser