Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dolda kunskaper avslutande möte
Advertisements

Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
KICK_OFF samordning och strategier för fler enskilda konstnärer i skolan / skapande skola.
Kommunikation som påverkar Göteborg 4 oktober 2012 Välkommen!
VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Kyrkskolans fritidshem
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Den nationella ungdomspolitiken
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
SET Social Emotionell Träning
Arbetsplan för skolbiblioteket
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Nätverk No/Tk 25/ Välkomna!.
Om regional demensöverenskommelse
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kick Off 16 september 2014 Kl 8.30 Ankomstfika med macka
Hälsa, lärande och trygghet
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Föräldraråd
Anpassad studiegrupp på SFI Alternativ läs och skrivinlärning
Länsgemensam ledning i samverkan
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
SET och Sex och samlevnad? Hur gör man? Vad gör man? Vad kan man göra?
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
MED SKOLAN SOM HÄLSOFRÄMJANDE ARENA
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:30-10:10Inledning och intresseanmälan till nätverk Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum.
Lite bättre hela tiden Välkomna!. Program Inledning -Barbro Naroskyin, landstingsdirektör, Martin Magnusson, utvecklingschef Varför är Jönköping så bra?
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Konstens Open Space 17 februari 2011 Ett strategiskt samtal om konstområdet i Kronobergs län En del av arbetet med Kulturplan Kronoberg
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
KOMMUNIKATION SOM PÅVERKAR SUNDSVALL 13 FEBRUARI 2012
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Nämndplan 2015.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolan som arena för psykisk hälsa Tjugo pilotskolor i Enköpings och Älvkarleby kommuner I samarbete med Landstinget i Uppsala län.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Särskilt begåvade och högpresterande elever
Personen från Skolverket
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Digitalisering av kvalitetsledning och kvalitetsuppföljning
Presentationens avskrift:

Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström Sex- och samlevnadsundervisning i Jönköpings län från förskoleklass till gymnasiet Kick-off för kontaktpersoner och elevhälsan 11, 14 och 15 november 2011 Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström Folkhälsoavdelningen 2017-04-09

Dagordning 9.30 Inledning 10.00 Hanna Möllås 12.00 Lunch 13.00 Webbsidan Sex på kartan Fråga chans.nu 14.15 A perfect lover Mentometer 15.00 Avslut och fika

Syfte En likvärdig sex- och samlevnadsundervisning med god kvalitet i hela länet

Vägar att nå syftet: höja sex- och samlevnadsundervisningens status. öka kunskapen hos all personal inom skolan. Kunskap ger trygghet. förbättra samverkan inom skolan och med andra aktörer. underlätta för skolledare att satsa på ämnet. erbjuda fortbildning inom ämnet. sex- och samlevnad prioriteras och lyfts upp i likabehandlingsplaner och värdegrundsarbete. synliggöra vad som står i nya läroplanen och kursplaner. bilda ett nätverk med ansvariga för sex- och samlevnadsundervisningen på skolorna. göra eleverna mer delaktiga och utgå från deras behov. använda webbsidan med metoder och fakta som ett stöd i undervisningen. nå ut mer till föräldrarna. utvecklingsledarna känner sig delaktiga i projektet.

Varför skolan är så viktig En rapport hänvisar till mer än 500 internationella översikter som beskriver skolan som central arena för undervisning i sex- och samlevnad. Skolan är den organisation som kan ge alla unga likvärdiga förutsättningar till kunskap och reflektion över olika sätt att leva. Skolan är viktig för att utveckla ett kritiskt tänkande vad gäller olika budskap i tiden (media, porr) Skolans insatser blir effektivare om flera aktörer samverkar lokalt. Det finns en styrka i att hitta en bra struktur för att arbeta ämnesövergripande med sex- och samlevnad.

Sex- och samlevnadsundervisning En kvalitativt god sex- och samlevnadsundervisning är en förutsättning för att Sverige ska minska klamydiaepidemin, hivspridningen och de oönskade graviditeterna. Arbetet delas in i tre delar: - vardagsarbete när situationer inträffar som tangerar sex- och samlevnadsområdet - speciella lektioner /samtalsstunder om kärlek, sexualitet och jämställdhet - ämnesintegrerade, ex biologi, samhällskunskap mm

Ansvariga kontaktpersoner 1-2 lärare med särskilt ansvar för sex- och samlevnadsundervisningen på skolan. Finns på en mejllista för länet. Är kontaktpersoner för kunskapsområdet på skolan och för det länsgemensamma. Får information om nyheter och utbildningar från Landstinget. Sprider informationen vidare. Se till att www.lj.se/sexochsamlevnad är länkad till skolans intranät Svarar på frågor vad gäller uppföljning av arbetet.

Landstingets roll Erbjuda utbildningar till länets skolor Ansvara för en aktuell webbsida som stöd för undervisning Samverka lokalt mellan skola och ungdoms- och preventivmedelsmottagningar Vara behjälpliga med material som kondomer och mentometerutrustning Följa upp genom utvecklingsledare, kontaktpersoner och skolsköterskor