Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2004, kapitel 8.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Viktiga delar från skolverket
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Skola och arbetsliv i samverkan
Utbildningsprocessen
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
P ERSONLIG S TUDIE P LAN NÄR ? HUR ? VAD ? Petri Salo Åbo Akademi Pedagogiska institutionen 2000 Utgångspunkt I) Individens tidigare studier II ) Arbetserfarenhet.
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
- Grundläggande utbildning
Välkommen till Vikenskolan
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Handlingsplan för matematikutveckling
Exempel utifrån ett antal målområden
Centrala innehåll och kunskapskrav
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Pedagogisk dokumentation
Högskoleförberedelse
Borlänge 13 maj 2014.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Hej och välkomna!.
Vad bör en hälsopedagog kunna?
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Den individuella utvecklingsplanen
Hovstaskolans styrdokument
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Valideringsprocessen
Planering och genomförande av undervisningen
Björkgren.  De uppsatta målen för undervisningen bör vara i samklang med arbetsmetoderna och utvärderingen  Utvärdering handlar i grunden.
Utmaningar i arbetet med BfL
Spångas EHT-plan en elevhälsoplan efter de nya Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Helsingfors stad, svensk dagvård Värdegrundsarbete 14-15
Aktiviteter och upplevelser
Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Marknadsföring och försäljning
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Nämndplan 2015.
Bedömarutbildning. Examensnivåer för fristående examina Yrkesinriktad grundexamina Ger breda grundläggande yrkesfärdigheter inom en bransch. Yrkesexamen.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
LÄRARENS YRKESETIK HANNELE NIEMI Varför så viktigt i Finland?
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Lära för livet!.
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Förbättra klubbkvalitet
BFL, allmänna råden, gröna matriser
Presentationens avskrift:

Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2004, kapitel 8

Elevbedömningen inledas i 1) bedömning under studiernas gång 2) slutbedömning 1) Bedömning under studiernas gång Uppgiften: - att handleda och sporra eleven - att beskriva hur väl eleven har nått de som ställts för fostran och lärande Syfte: - att hjälpa eleven att bilda sig en realistisk uppfattning om sitt lärande och sin utveckling  stödja personlighetens tillväxt

Principerna för denna bedömning sanningsenlig och grunda sig på mångsidiga prov omfatta elevens lärande och framsteg på lärandets olika delområden elevbedömningen utgör en helhet där en kontinuerlig respons från läraren är viktig med hjälp av bedömningen leder läraren eleven att bli medveten om sitt tänkande handlingssätt om hur han eller hon lär sig

Elevens framsteg, arbete och uppförande skall bedömas i förhållande till målen i läroplanen och till profilen för goda kunskaper (nivån för vitsordet 8) I läroplanen skall de allmänna och läroämnesspecifika principerna för bedömningen fastställas Information om bedömningsprinciperna skall ges till eleven och vårdnadshavaren i förväg  och på begäran skall i efterhand en utredning ges över hur principerna har tillämpats vid bedömningen

Bedömningen av arbetet i läroämnet religion Utgör en del av bedömningen av elevens förmåga att lära sig Den skall byggas på de mål som uppställts Gäller elevens förmåga att planera, reglera, genomföra och bedöma sitt arbete Hur ansvarsfullt eleven arbetar och hur han eller hon fungerar i samarbete med andra beaktas också Bedömningen av arbetet ingår i bedömningen av läroämnet Arbetet kan också bedömas separat

Elevens självvärdering Syftet är att ge stöd för ökad självkännedom och utveckling av studieförmågan Målet är att elevens självkänsla och positiva bild av sig själv som elev och känslan av delaktighet förstärks Eleven lär sig att bli medveten om sina framsteg och om de mål som ställts upp för lärandet och att själv ställa upp mål för sina studier och styra sin inlärningsprocess Eleven skall ledas och uppmuntras till att bedöma sina kunskaper och sitt lärande på ett mångsidigt sätt

Bedömning av elever som är i behov av särskilt stöd Vid bedömningen bör användas sådana metoder genom vilka eleven på bästa möjliga sätt kan påvisa sina kunskaper Grunderna för bedömningen fastställs i den individuella planen (IP) Bedömning av elever med invandrarbakgrund Elevens bakgrund och kunskaper i svenska skall beaktas Mångsidiga och flexibla bedömningsmetoder anpassade till elevens situation Bedömningen kan vara verbal under hela den grundläggande utbildningen med undantag av slutbedömning

2) Slutbedömning Syftet är att fastställa hur väl eleven har nått målen i läroämnet religion i den grundläggande utbildningens lärokurs då studierna avslutas Principer: Slutbedömningen skall vara nationellt jämförbar och behandla eleverna på lika villkor Slutvitsordet skall grunda sig på elevens kunskaper i slutskedet av årskurserna 8-9 I slutbedömningen ingår bedömningen av arbetet i vitsordet