STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att använda systematiskt arbetsmiljöarbete och AML kap 6 § 6a
Advertisements

Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
Attraktiva arbetsgivare
Tjänstemännens moderna arbetsliv – Tar arbetsdagen aldrig slut
Mitt jobb & Min karriär.
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
Byggcheferna – rätt fack för dig som är ledare i byggbranschen.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Kollektivavtalet.
Täckningsgrad kollektivavtal – alla arbetsplatser
Må bra på jobbet.
7 juni 2006 Copyright © Splitvision Research. All rights reserved. Resultat från GR:S effektstudie 2006 Gällande studerande.
Tjänstemännen i det moderna arbetslivet Daniel Gullstrand, Unionen.
Resultatredovisning Arbetsmiljö och stress. 1. En av tio skyddsombud anser att det är svårt att på deras arbetsplats kombinera arbete med familj/fritid.
ERGONOMI Vad är det?.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering.
Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län
De fem viktigaste fackliga frågeområdena var Anställningstrygghet 2.Löner 3.Skydd mot inkomstförlust 4.Arbetsmiljö 5.Jämställdhet.
Omvärldsspaning 2014 – vilka utmaningar har Umeå universitet att hantera inom arbetsmiljöområdet? Marguerite Olofsson, arbetsmiljösamordnare.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
Kartläggning Rektorers syn på skolkurator-funktionen
Medlemsundersökning bland Byggnads medlemmar. Byggnads medlemspanel 1600 medlemmar har svarat på denna enkät som genomfördes i Byggnads medlemspanel.
Ditt värdefulla avtal Information om det nya kollektivavtalet Avtalsinnehåll - Tips inför lönesamtal/lönesättande samtal.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2009 April 2009 Project #:
Så ser det ut i Skåne – problem och möjligheter, Att välja jämställdhet Christian Lindell
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Upplägg Tidplan och förhandlingsläget övergripande Viktiga skillnader mellan oss och arbetsgivaren Fortsatt process lokalt.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2010 Juni 2010 Project #:
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Fakta om undersökningen
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2008 April 2008 Project #:
Avtal 2007 Välkommen! En god lönebildning, som resulterar i sakliga löner, är en ständigt pågående process där parterna är överens om vilka moment som.
Ditt samtal om lön.
Framtidens löner. Vi bygger framtidens löner Vi vill: Ständigt förbättra lönevillkoren på vår arbetsplats Vi som medlemmar bestämmer hur Ta chansen att.
Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
STs Arbetsmiljörapport 2010
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
Medarbetarundersökning 2012
På väg ut i arbetslivet Årskurs 2 Inledning
Sammanfattning av varumärkesundersökning
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Upplägg Tidplan och förhandlingsläget övergripande
ST och arbetsmiljö Policy och inriktning för
V.
Arbetsmiljön 2012 – svar från ST skyddsombud
STs lönepolitiska plattform Lönen ska vara bra för både individen och verksamheten ! En lönesättning som uppfattas som rättvis av alla på en arbetsplats.
Uppföljning av avdelningarnas uppdrag 2011 Ordförandekonferens Polstjärnan 23 – 24 november 2011 Torbjörn Carlsson, utredare.
Novus Opinion Förvärvsarbetande i Skåne och Blekinge om arbetstider 20 januari 2010 David Ahlin Arne Modig.
Löneförhandlingskommunikation
Unionen på företaget XXX. Vad är kollektivavtal? Dina rättigheter på jobbet Vad är kollektivavtalat och vad finns i lagen? Grunden i den svenska.
NORDISK ARBETSPLATSSTUDIE 2015 NCC Norden
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
En introduktion till ST
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Information om chefsenkäten
Drömarbetsplatsen.
Medarbetar- och chefsenkäten 2015
Arbetsmiljöundersökning 2018
Medarbetar- och chefsenkäten 2018
Medarbetar- och chefsenkäten 2018
Presentationens avskrift:

STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna

ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar 1999, 2001 och 2008 Stort genomslag – politiker, myndighets- och bolagsledningar, media med flera Ny undersökning hösten 2007 – enkät till ST-medlemmar. Myndigheter, bolag och affärsverk, universitet och högskola Lokala arbetsmiljöarbetet viktigt!

Undersökta områden Stress i arbetet Arbetstid – övertid Tystnaden på jobbet – högt i tak?

Kollektivavtal och arbetsmiljön Kollektivavtalen har stor betydelse för arbetsmiljön Inflytande över arbetssituation, samverkan, arbetsplatsträffar, utvecklingsfrågor, ledarskap, arbetsmiljöarbete, arbetstid och ersättningar, företagshälsovård med mera En utveckling sker mot att avtalen ger större inflytande för individen – facket stödjande och rådgivande

Stress i arbetet 1 Krav – inflytande – stöd – dessa tre faktorer ska vara i balans ”Alldeles för mycket att göra” uppger drygt hälften Har jobb med hög anspänning – mellan 15 till 35 procent – riskfaktor för hälsan!

Stress i arbetet 2 Ungefär 40 procent av kvinnorna och 32 procent av männen uppger att de aldrig eller för det mesta INTE är med och beslutar om det egna arbetets uppläggning Mer än hälften uppger att de har arbetsrelaterade besvär – svårt att koppla bort tankarna från jobbet på fritiden, svårigheter att sova, kroppsligt uttröttade

Stress i arbetet 3 Datorarbete: Andelen som jobbar vid datorn hela tiden har ökat - kvinnor 77 procent och män 53 procent. Ökar risken för arbetsrelaterade besvär 14 procent har varit utsatt för hot om våld eller våld de senaste 12 månaderna – allvarligt! 42 procent av kvinnorna och 32 procent av männen får inte gehör för påtalade brister i arbetsmiljön

Arbetstid Allt vanligare med informella lösningar – den anställde arbetar ”självmant” så mycket som behövs Runt 40 procent arbetar över - i olika utsträckning - varje vecka 70 procent av kvinnorna och 57 procent av männen uppger att de alltid får ersättning för övertid – förvånande att så många (30 respektive 43 procent) uppger att det inte får ersättning

Tystnaden på jobbet – högt i tak? 1 Förändring under de senaste åren – hälften anser att det är en oförändrad situation Drygt var fjärde ST-medlem anser att det blivit lägre i tak Ungefär var tredje svarande anser att den som framför kritik drabbas av nackdelar ex. sämre lön och karriär

Tystnaden på jobbet – högt i tak? 2 Högt i tak är en grundbult i den svenska förvaltningsmodellen. Tysta arbetsplatser är ett arbetsmiljöproblem Rätt att säga din mening både inom myndigheten och offentligt är reglerat i grundlagen – yttrandefrihet! Delvis andra regler - begränsningar - i bolagen

Kompetensutveckling Alla lovsjunger värdet av planerad kompetensutveckling – men trots det säger sig 55 procent inte ha en sådan plan! Runt 40 procent säger sig inte få användning för hela sin kompetens

STs arbetsmiljörapport – facklig politik Högre i tak! Arbetstid Inflytande över sin arbetssituation Utvecklingskontrakt för alla anställda Ökade insatser mot hot om våld och våld Metoder för IT-utveckling Certifiering av arbetsmiljön

Frågeställningar att väcka 1 Vad skulle du främst vilja göra på din arbetsplats för att minska (helst eliminera) negativ stress? Skulle ett ökat inflytande över arbetstidens förläggning förbättra din arbetsmiljö och öka möjligheterna att förena yrkesliv och privatliv? (eller är det så att dagens flexmöjligheter räcker)

Frågeställningar att väcka 2 Använder du flextid för att hinna med ditt arbete? – Arbete som rimligen borde varit ”beordrad” övertid (man ligger ständigt på en massa plustid) Får du gehör för synpunkter och förslag om arbetsmiljön? (arbetsgivaren – facket) Känner du dig trygg med att kunna föra fram kritik eller synpunkter på verksamheten (internt och offentligt) utan risk för att drabbas av negativa konsekvenser?