Trä som byggnadsmaterial - Historiskt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Vet du om att klimatet förändras?
Geografi Henrik Carlsson.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Vad är liv?.
Vad är naturvetenskap i förskolan?
Industri och demokrati i sverige
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Skogsgödsling En översikt Folke Pettersson.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Att bygga hus Teknik direkt s
Brobygge.
Är det svenska skogsbruket på rätt väg? Berättigad fråga? Seminarium nov ”Industriellt byggande- en utmaning för den trämekaniska industrin” visade.
Nytt golv av finaste furu
L i n d a b | g r o u p p r e s e n t a t i o n 1 Lindabkoncernen Presentation Produkter och systemlösningar med positiv miljöpåverkan.
EKOLOGI En av världens äldsta vetenskaper?.
Sverige är fantastiskt Del 1
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Energikällor.
Sammanfattning av sid Puls teknik
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Tekniska verken i Linköping
Riktlinjer för solenergianläggningar Anna Mattsson
Alger och Svampar.
Förslag 10/ LRF Skogsägarnas Agenda för skogen och klimatet.
Försurning.
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Ekonomiskogen Ekonomiskogen 06/2012 Varför sköter vi skogarna?  Skogarna är vår viktigaste förnybara naturresurs.  Försäljning av produkter från skogsindustrin.
Ekologi Naturkunskap 1.
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Geografi – Produktion, handel och transporter
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
Skogen Tävlingen.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Kolets kretslopp.
Skogens växter.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Att bygga hus Teknik direkt s
Naturlandskap blir kulturlandskap
Industriella Revolutionen
Cellen.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Biologi - Livets former.
Deromegruppen Per Andersson. ”Från skog till färdigt hus”
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Svenska språkets historia
Skogen som ekossystem.
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
U5: Gallring och konkurrens
Naturlandskap blir kulturlandskap
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Ekologi.
Klimat och miljö.
Näringslivets landtransporter 2016, inrikes
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Trä som byggnadsmaterial - Historiskt Framtaget av: Christer Lotzner Ett av våra vanligaste byggnadsmaterial är virke, det vill säga TRÄ som har bearbetats till olika dimensioner. I äldre tider användes stockar som bearbetades med yxa till ”bilat” timmer. Byggnader som är konstruerade av bilat timmer kallas timmerhus. Den äldsta formen av timmerhus är liggtimmerhus.

Efter det att liggtimmerhus blivit omodernt följde andra sätt att konstruera timmerhus t.ex. restimmerhus, plankhus och korsvirkeshus, man byggde också hus i skiftesverk. Under senare delen av 1800 talet byggdes ångsågverk: Detta gjorde att sågade brädor och plankor började användas till golv och tak.

På 1960.talet började virket sågas i standardiserade mått och där med infördes dimensionshyvlat virke. Trämaterial som limmas ihop, exempelvis limträ har ändrar konstruktionssättet under det senaste århundradet. Limträ används vanligen för att bära upp ett tak.

På 1990.talet ändrades byggnormerna Så att trä kunde använda i byggnader Högre än två (2) våningar. Bostadshus med upp till åtta (8) våningar produceras numera. Byggnader konstruerade av massivt trä, det vill säga träblock, är ett modernt konstruktionssätt. Det vanligaste i lättbyggnadsteknik idag är glest placerade träreglar med täckande skivor, vilket används ofta i våra monteringsfärdiga småhus…..

Trä som byggmaterial - nutid Trä som byggmaterial har många fördelar jämfört med andra material. Ofta är det både lättare och billigare att bygga i trä. Det har låg vikt och god hållfasthet, vilket gör det lättare att hantera än t.ex. betong. Trä har också ett eget kretslopp. Det börjar med råvaran –träd – som under sin tillväxt bidrar till en bättre miljö genom att ta upp koldioxid, som uppstår på grund av förbränning. Den förädlade råvaran, t.ex. brädor och reglar kan återvinnas och ge energi från våra värmeanläggningar. Den förädlade råvaran kan också användas i nya konstruktioner. Sammanfattningsvis är trä ett ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt byggnadsmaterial.

Från skog till virke Sverige är rikt på skogar. Våra skogar består idag av ca: 42 procent gran, 39 procent tall, 11 procent björk och övriga lövträd ca: 8 procent. Här i södra Sverige tar det ca: 80 år för en gran att bli en färdig råvara för tillverkning av virke, men i Norrland tar det nästan 150 år för att nå upp till samma storlek. Detta beror på jordens näringshalter, klimat och hur röjning och gallring sköts. Då man röjer och gallrar tar man bort icke önskad växtlighet för att ge mer näring till de träd som ska förädlas till virke.

Trädets uppbyggnad Trädet är som allt levande i vår natur uppbyggt av celler. Hos våra barrträd är uppbyggnaden så här i tvärsnitt ”märg, kärnved, splintved och bark.

Sågverkets förädlingskedja I sågverket sågas timmer upp till plank och brädor med varierande dimensioner och kvaliteter. Hela stocken tas tillvara genom att biprodukterna bark, spån och flis används som energiråvara eller till skiv- och pappersmassaindustrin. Ett modernt medelstort sågverk innehåller följande delprocesser: timmer-intag, barkning, sågning råsortering, torkning, justering och sortering, paketering och Lagring.

Genom postning bestämmer man hur stocken ska sågas Genom postning bestämmer man hur stocken ska sågas. Först sågas ett block Och där efter plank och brädor.

Formförändringar i virket Virkets form förändras när det torkar, eftersom de krökta årsringarna alltid vill räta ut sig. För att en planka ska få rätt mått torkas och hyvlas i stort sätt allt byggvirke. När virket byggs in i våra uppvärmda byggnader torkar det ytterligare och kommer då även att krympa och röra sig.

Virkets Åtgärder mot formförändringar Formförändringar av träprodukter kan begränsas genom olika åtgärder, såsom spårning, sammanlimning och ytbeläggning. Genom spårning av t.ex. panelbrädor minskas tendensen till att bräderna ska kupa sig.