Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nytt golv av finaste furu

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nytt golv av finaste furu"— Presentationens avskrift:

1 Nytt golv av finaste furu
Virke som ska användas till ett trägolv måste vara torrt. För att anpassa det till den omgivning där det ska ligga, kan man lägga in virket några dagar så det kan torka på plats innan det slutligen läggs in för gott. Du ska nu få räkna på ett golv som ska läggas in.

2 7700 3600 Ett golv med ovanstående mått ska läggas med 28X95. Virket är inte helt torrt utan beräknas krympa med 2,5 % på bredden och med 0,08% på längden. När virket köps räknar vi med 10 % spill för att vara säkra på att det ska räcka till.

3 Så till uppgiften: 1. Hur mycket virke ska köpas?. Lämna svaret i löpmeter och avrunda till närmaste tiotal meter. 2. Hur mycket krymper en golvbräda på bredden? 3. Hur mycket krymper hela golvet. Brädorna läggs i rummets längdriktning. 4. Hur mycket krymper golvet på längden? Lycka till med uppgiften!

4 Hoppas du klarade av att lösa uppgiften, det är inte så svårt
Hoppas du klarade av att lösa uppgiften, det är inte så svårt. Svaren kommer senare, men vänta med att titta på svaren tills du provat och löst. Något att tänka på när det gäller ett golv av trä är att det är ett levande material som inte slutar röra sig fast det är inlagt. Det sväller och krymper med årstidsväxlingarna. På vintern är luftfuktigheten låg och då krymper golvet, för att sen svälla igen under sommarhalvåret. Eftersom ett golv utsätts för ganska stor belastning måste brädorna skarvas på stöd. Ingen skarv mellan reglar alltså. Det går heller inte att lägga golvet tätt mot väggarna, utan en springa på 5 mm måste lämnas mellan golv och vägg, just för att det ska kunna röra sig lite grann. Den springan täcks senare av en golvsockel. När man börjar lägga är det lämpligt att börja vid den sida som verkar mest besvärlig och spara den enklaste sidan till den sista brädan som ska passas in.

5 Förslag på lösningar till uppgifterna.
1. Varje bräda bygger 95 mm och måttet på rummet i den riktningen är 3600 mm. Delar man 3600 med 95 får man fram att det går åt 37,89 brädor på bredden. Vi rundar av uppåt till 38 brädor och multiplicerar med längden på rummet som var 7700 mm. Eftersom svaret skulle vara i löpmeter gör vi om mm till m. Det blir alltså 38x7,7 och svaret blir 292,6 m. Vi skulle ju inhandla 10 % mer virke eftersom en del blir spill och det blir ca 29 m till. Enklast är att ta 292,6x1,1 och då blir svaret 321,86. Avrundat till närmaste tiotal meter får vi svaret 320 lm som ska inhandlas. 2. Varje bräda krymper 2,5% och den var från början 95 mm. Det är alltså två och en halv hundradel av 95. Det krymper alltså 0,025x95 = 2,375mm. 3. Det gick åt totalt 38 st. brädor och varje bräda krympte alltså 2,375 mm. 38x2,375 blir 90,25 mm, dvs. nästan en hel brädbredd. Därför är det viktigt att den mesta av fukten försvunnit ur brädorna då de läggs. 4. På längden krymper virket inte lika mycket utan i vårt fall bara 0,08%. Vi gör samma slags uträkning som i fråga två fast med längdmåttet. 7700x0,0008. svaret blir 6,16 mm. I runda tal 6 mm som golvet krymper på längden


Ladda ner ppt "Nytt golv av finaste furu"

Liknande presentationer


Google-annonser