Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Näringslivets landtransporter 2016, inrikes

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Näringslivets landtransporter 2016, inrikes"— Presentationens avskrift:

1 Näringslivets landtransporter 2016, inrikes
Totalt fraktades cirka 67 miljoner ton gods i Sverige med järnväg Skogsnäringens andel av detta var cirka 23 procent, eller 16 miljoner ton skogliga råvaror och färdiga produkter som fraktades med järnväg. Den enskilt största typen av järnvägstransporter är malmtransporter som står för cirka 45 % av all godstrafik på järnväg. 2016 fraktades cirka 427 miljoner ton gods i Sverige med lastbil Skogsnäringens andel av detta var cirka 20 procent, eller 86 miljoner ton skogliga råvaror och färdiga produkter som fraktades med lastbil. Även för vägtransporter är transport av malm den enskilt största typen transport.

2 Skogsnäringens andel av näringslivets transporter 2016, inrikes
Bortsett från gruvnäringen är skogsnäringen är den bransch som köper mest transporter med järnväg i Sverige. Hälften av alla näringslivets järnvägstransporter i Sverige är en transport av skogsnäringens råvaror och produkter, om man borträknar malmbanan. Andelen järnvägstransporter är i diagrammet presenterad exklusive malmbanan. Om malmbanan inkluderas är skogsnäringens andel av järnvägstransporterna 23 % mätt i ton och 24 % mätt i tonkilometer. Inom sjöfarten är oljetransporter en stor del av transporterna. Andelen sjötransporter är i diagrammet presenterad exklusive inrikes transport av petroleumprodukter. Om petroleumprodukter inkluderas är skogsnäringens andel av sjötransporterna 13 % mätt i ton och 6 % mätt i tonkilometer. Diagrammet visar data för svenska lastbilar. Det saknas detaljerad statistik över transporter med utländska lastbilar. Uppskattningar av detta har gjorts som visar att det totala trafikarbetet i Sverige 2015, med utländska lastbilar, är cirka 704 miljoner fordonskilometer, vilket är cirka 20 procent av det totala trafikarbetet i Sverige.

3 Skogsnäringens transportmedel 2016, inrikes
Transporter av rundvirke är det absolut största transportarbetet som görs vid inrikes transport av skogsnäringens råvaror och produkter. Transport av rundvirke är till stor del beroende av lastbilstransporter eftersom råvaran finns ute i skogen och transport med järnväg eller sjöfart förutsätter omlastning vid terminal och det vare sig finns järnvägsspår eller hamn ute i skogen. Totalt närmare 90 procent av de färdiga varorna från industrin, till exempel sågade trävaror, massa och papper, exporteras och detta sker till övervägande delen med sjöfart. Dessa transporter ingår därmed inte i statistiken ovan vilket ger låga staplar av trävaror, massa och papper. Sjöfart används i begränsad utsträckning vid inrikes transporter. Medeltransportavståndet för järnväg är 322 km och för lastbil 99 km. Det återspeglar det faktum att järnvägen har sin fördel på lägre sträckor och lastbil används för kortare transporter.

4 Skogsnäringens transportmedel 2016, inrikes
Den procentuella fördelningen mellan transportslag per produkttyp är baserad på transportarbete som mäts i tonkilometer. Att jämföra data för transportarbete ger en indikation på hur effektiv transporten är, dvs hur många ton man transporterar varje kilometer. Skogsnäringen arbetar för att öka andelen järnvägstransporter, men behovet av lastbilstransporter är stort. Det gäller inte minst transporter av råvara från skogen, rundvirke och skogsbränsle, eftersom all transport av råvara börjar vid ett virkesavlägg vid en skogsbilväg. Järnväg och sjöfart används också, men då sker det efter omlastning vid terminal. Skälet till att flis och sågade trävaror sällan transporteras med järnväg är att mycket få sågverk, varifrån trävaror och flis transporteras, har industrispår på sina anläggningar.

5 Medeltransportavstånd vid skogsnäringens landtransporter 2008-2016
Diagrammet visar på hur medeltransportavståndet på järnväg och väg varierat mellan år 2008 och Lastbilstransporterna är korta, men många i antal vilket resulterar i ett totalt sett större transportarbete. Järnvägen används för transporter på längre sträckor. Se även bild nummer 3. Variationen mellan åren beror bland annat på var avverkningar sker.

6 Avstånd vid skogsnäringens vägtransporter 2016, inrikes
Medeltransportavståndet för järnväg är 322 km och för lastbil 99 km. Det återspeglar det faktum att järnvägen har sin fördel på längre sträckor och lastbil används till kortare transporter. Skogsindustrins lastbilstransporter är fördelade i avstånd enligt staplarna i den högra figuren. Totalt transporteras 86 miljoner ton gods relaterat till skogsindustrin (rundvirke, massa, papper, flis och sågade trävaror). Majoriteten av dessa är korta transporter, under100 km, eller mer exakt 56 milj. ton transporterades under 100 km vilket motsvarar 65 % av den totala volymen. Endast mycket få transporter sker på sträckor över 300 km. Totalt 4 miljoner ton, vilket motsvarar 4,6 %.

7 Det svenska vägnätet Skogsbilvägnätet är tre gånger så långt som det statliga. Det byggs och underhålls av alla skogsägare utan statliga bidrag. De enskilda vägarna berättigar ibland till vissa bidrag. Delar av vägnätet har även andra intressenter som deltar i skötsel och underhåll, tex kommuner eller turistanläggningar. Dessa faller främst in under gruppen ”enskilda vägar med statsbidrag”. Stapeln till höger – Järnvägar – motsvarar längden av befintliga järnvägsspår i Sverige, 1100 mil.


Ladda ner ppt "Näringslivets landtransporter 2016, inrikes"

Liknande presentationer


Google-annonser