Www.kb.se Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Advertisements

Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Nu formas Sveriges innovationsstrategi Statssekreterare Catharina Håkansson Boman SISP Innovationsriksdag Kalmar 10 maj 2011 Ny innovationsstrategi och.
Göran Konstenius Kungl. biblioteket
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
Kultur - ett ansvar för alla?
Sidnummer I Nationens tjänst…. Om den nationella katalogen och de nya biblioteksuppdragen Kultur i Väst Regionkonferens Gunilla Herdenberg.
Det nya Kungl. Biblioteket Nationalbibliotek och Audiovisuellt nationalarkiv.
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Kungl. bibliotekets roll i ett nytt bibliotekslandskap Biblioteksdagarna i Malmö, 12 maj 2006 Gunnar Sahlin.
1 Även små kommuner måste tänka stort ! Biblioteksdagarna 7 maj 2004.
Sidnummer1 Nationell katalog – i nationens tjänst 3 maj 2011 Maria Hedenström.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Bibliotekens utveckling och behovet av samordning Mötesplats inför framtiden Borås, 13 oktober 2004 Gunnar Sahlin.
Specialbiblioteken i den nationella biblioteksstatistiken Christine Lindmark Avdelningen för nationell samverkan Kungl. biblioteket 6 oktober.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Projektstöd Västerbotten
Sammanfattning och summering Offentliga rummet 2014
Kartläggning Barn-Bibliotek-IT våren 2010 Visby
Nationella skolbiblioteksgruppen – vilka är vi? Bibliotek i folkhögskola och folkbildning, Centrum För Lättläst, DIK-förbundet, Föreningen Svenska Läromedel,
Vad är ett sjukhusbibliotek?
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Kammarkollegiets upphandlingsstöd Birgitta Nelson ,
Myndighetsbibliotek i Sverige Förutsättningar, problem, utmaningar
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Välkomna till en dag om eArkiv
Trender inom statsförvaltningen
”Vägen mot e-samhället”
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Följa upp läget i landet
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Det nationella digitala biblioteket
One-stop shops i Europa Samordningen av sociala och arbetsmarknadspolitiska åtgärder Renate Minas, Docent, forskare, Institutet.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
En ny modell för samverkan mellan stat, region och kommuner.
Avdelningen för Nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Daniel Andersson Maria Ekendahl. Alla bibliotek kan bidra efter förmåga Ett bibliotek kan visa upp mycket mer än det själv producerar genom samverkan.
Samverkan kring öppna data © KSL 2014 Text & form: gdz / mhe.
Kulturutredningen och biblioteken. Kulturutredningens direktiv Behovet av förändringar i de nationella målen Statens roll och ansvar Samspelet stat, kommun.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Per Carlsson Föreståndare vid PrioriteringsCentrum Professor vid Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT), Linköpings universitet.
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Finland, Sverige, Danmark, Norge och Island
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
Digitalt först med användaren i fokus
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Digitalt först med användaren i fokus
Gunilla Herdenberg Biblioteksstämman 19 nov 2010
Nu kör vi! Peter Björkman, handläggare Nina Ström, handläggare.
E-vägledning under utveckling
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation? Hur går vi från ”snack” till verkstad? Gunilla Herdenberg

Sverige - så in i Norden efter Samma utmaningar har identifierats i Danmark, Finland och Norge Biblioteken är moderna kunskapscentraler, nödvändiga i ett informationssamhälle Hur ska man öka effektiviteten? Hur ska man skapa verkligt samarbete? Hur ska man anpassa sig till informations- och teknologiutvecklingen? Sverige är det enda land i Norden som inte formulerat en gemensam biblioteksstrategi Svensk Biblioteksförening 2007 Anna Kåring Wagman

”Snack” Kulturrådet och Kungl.biblioteket – myndigheter med biblioteksansvar - har inlett en dialog kring gemensamma frågor Ska arbeta med att förbättra och utveckla bibliotekens service till alla medborgare Med användaren i centrum För att möta allmänhetens olika behov av biblioteksservice ska olika bibliotekstyper samverka

Förutsättningar för samarbete Statens kulturråd är en central förvaltningsmyndighet med uppgift att ge ett samlat underlag för den statliga kulturpolitiken, och att bistå regeringen med att genomföra den Kulturrådet fördelar statligt stöd till kulturområdet, däribland till folkbiblioteken Kulturrådet stödjer och initierar utvecklingsprojekt för folkbiblioteken, men är inte huvudman för specifika projekt Kungl. biblioteket är Sveriges nationalbibliotek. KB samlar in, beskriver och bevarar det tryckta (och snart digitala) svenska kulturarvet KB utvecklar informationsförsörjningen till högre utbildning och forskning KB initierar, genomför och stödjer utvecklingsinsatser för forskningsbiblioteksområdet

Verkstad - Sverigebiblioteket Ett nationellt bibliotekssamråd för samarbete och utveckling, med företrädare från olika aktörer inom svenskt biblioteksväsen Ska bestå av representanter från NSHU (Myndigheten för nätverk och samarbete inom högre utbildning), CFL (Skolverket), Kulturrådet, KB, regionala bibliotek, TPB, utbildningarna i biblioteks- och informationsvetenskap, högskolebiblioteken, folkbiblioteken, specialbiblioteken, Svensk biblioteksförening och SFIS (Svensk förening för informationsspecialister)

Detta kan vi göra tillsammans Nationell samordning av bibliotekens webbtjänster Hitta gemensamma former för digital publicering på nya plattformar som tex You Tube och My Space. Utveckla användandet av Open Access och bloggar Bevaka utvecklingen av trådlösa höghastighetsnätverk (3G etc), och deras tänkbara konsekvenser för biblioteken, tex vad gäller mobila tjänster Bevaka standardiseringsfrågor av generell betydelse för de offentliga biblioteken Ha en dialog med landets leverantörer av bibliotekssystem om framtida utvecklingsbehov Samverka kring lärande och undervisning på olika nivåer. Tex kring bibliotekens webbaserade kurser och vägledningar

Samarbeta kring upphovsrättsliga frågor Följa och gemensamt uppmuntra biblioteksforskning Följa det växande regionala bibliotekssamarbetet och utfallet av arbetet med biblioteksplaner Utveckla webbtjänster av nationell betydelse tex Fråga biblioteket Gemensam beredning och bidragsgivning till utvecklingsprojekt där samverkan till förmån för användaren är tydlig Gemensamt arbeta med biblioteksstatistiken Och detta

Tack för uppmärksamheten! Ingen är en ö Ensam är inte stark Enade vi stå söndrade vi falla Våra gemensamma resurser är stora, vi kommer att nå långt om vi som Kajsa Warg tager vad vi haver!