LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
Insamling och gallring
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Typologisering av FA-regioner utifrån ett stad-land perspektiv
Disposition - Hållbar utveckling
Staten och det civila samhällets organisationer
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Presentation av Stiftelsen Tryggare Sverige. 2 Tryggare Sverige - en ny aktör inom trygghetsområdet •En professionell NGO (non governmental.
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Vardagsutveckling - vad är det?
Att bygga nätverk genom sociala medier
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
Feminism Grundläggande antaganden:
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Den nationella ungdomspolitiken
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Att tala för att övertyga
KÖNSROLLERKÖNSROLLER BLAND UNGABLAND UNGA. Blått Eller Rosa? Varför börjar allt så tidigt? För att unga är lättare att påverka Vem och av vad påverkas.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
1 Geografiska perspektiv på tillväxt spelar roll Politikens fokus; -Hur tas hela landets tillväxtpotential tillvara? Vårt arbete; -Hur ser tillväxtförutsättningarna.
Mellan äldreomsorg och psykiatri
i kommuner, landsting/regioner
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Genombrottsmetoden.
Genombrottsmetoden.
Intressenter OL108A.
Välkommen till ESF:s seminarium
Utvärdering av processmognad
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Verktyg för effektiv omvärldsbevakning. Omvärldsprocessen Sökstrategier Verktyg för att få omvärlden att komma till dig.
Hållbarhetsbedömning i Uppsala kommun
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Det ungdomspolitiska samarbetet i EU ska genomföras i dialog med unga – en dialog som i Sverige drivs av LSU och två EU-representanter.
Prostitution i Norden. Uppdragsgivare och organisatorisk hemvist Nordiska ministerrådet Nordiskt Institut för Kunskap om Kön.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Praktisk förvaltning av land och landskap Erik Andersson
Demokratiprojektet Den arabiska våren.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
LFA – Logical Framework Approach
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Internationalisering EU-frågor Internationell strategi.
FORUM 3: PPT material Instruktioner De efterföljande PPT bilderna kommer att guida gruppen igenom Forum 3 med presentationer och övningar steg för steg.
Att lära sig att analysera
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Ekonomi och styrning i offentlig verksamhet Kurskod 722g39 Hemsida
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Samverkan – stöd och utmaning Trollhättan Susanne Rolfner Suvanto - SKL.
Genrer Ett specifikt syfte – avgör vilken genre det handlar om
Breddad rekrytering. Det finns 4 saker jag vill att ni har med er härifrån 1.Målgruppstänkande 2.Gruppen gymnasiestudenter är inte en målgrupp utan.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Sv Denna presentation är till för att hjälpa er i ert uppdrag att sprida information om det europeiska utbildningsprogrammet Erasmus Denna.
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Sv Denna presentation är till för att hjälpa er i ert uppdrag att sprida information om det europeiska utbildningsprogrammet Erasmus Denna.
Informationsträff om Idrottslyftet 2016 – 2019 VÄLKOMMEN!
Fem viktiga frågor – kartläggning för att förstå sammanhang
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Benchmarking 1 Beskrivning av organisationens ledning och styrning
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS www.palmecenter.se

Omvärldsanalys – vad är det? Att samla kunskap och analysera sammanhanget i vilket samarbetet ska fungera i. Det handlar bl. a. om Den politiska miljön Den ekonomiska miljön Den sociala miljön Lagstiftning och tillämpningen av den Målgruppens möjlighet att få sina rättigheter tillgodosedda Vilka relevanta aktörer som är aktiva inom området www.palmecenter.se

Omvärldsanalys – tänk på att: En omvärldsanalys blir olika beroende vems perspektiv den har som utgångspunkt – kvinna, man, ung, barn, gammal, handikappad, sexuell läggning med mera. OBS! Målgruppens perspektiv bör återspeglas i er omvärldsanalys! www.palmecenter.se

Omvärldsanalys – varför är det viktigt? Allt förändringsarbete utförs i, och är del av ett större sammanhang. För att lyckas är det viktigt att ha god kunskap om det sammanhang (kontext) som projektet ska genomföras i. www.palmecenter.se

Tips för en bra omvärldsanalys Lägg ner tid och möda på omvärldsanalysen! Var så konkret som möjligt! Gör analysen med utgångspunkt i den fråga som samarbetet fokuserar på! www.palmecenter.se

Grupparbete! Vilka olika källor till information finns för att göra omvärldsanalysen för ert samarbete? Vilken roll ser ni att partnerorganisationerna har i arbetet med att ta fram omvärldsanalysen för samarbetet? Vilken roll ser ni att ni kan ha i er organisation? www.palmecenter.se

Er kunskap – hur tas den tillvara? Genom att vara engagerade i en utvecklingsprocess i ett specifikt land och specifikt område ni att få unika erfarenheter och kunskaper. Hur ser ni till att er kunskap sprids internt i hela organisationen? Hur ser ni till att er kunskap sprids utanför organisationen? www.palmecenter.se