Rättigheter och skyldigheter för fackliga förtroendemän

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Enade vi stå söndrade vi falla!.
Advertisements

Skyddsombud/arbetsmiljöombud
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Genomförandet av rådets direktiv 2002/15/EG i svensk lagstiftning.
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Mitt jobb & Min karriär.
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
Vem blir skyddsombud? Engagerad och intresserad av sin arbetsplats
Kollektivavtalet.
Skolinformatörsutbildning
Eva Ternegren Packhusplatsen 2| Göteborg Tel:
Systematiskt arbetsmiljöarbete
En steg för steg anvisning i arbetet med lönekartläggning
HÖK 07 Medlemsmöte HÖK 07.
Otydliga lagar om skadlig stress i arbetslivet
Arbetstidslagen Lokal baskurs Örebro läns läkarförening.
Örebro läns läkarförening
Örebro läns läkarförening
Välkomna!.
Ditt värdefulla avtal Information om det nya kollektivavtalet Avtalsinnehåll - Tips inför lönesamtal/lönesättande samtal.
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
Skyddsombudets roll.
Välkommen till STs Trygghetsutbildning
ST inom FK Arbetsplatsfacket
”Ett gott liv i ett livskraftigt län”
Grundutbildning Arbetsplatsombud. 5 Skyddsvallar som skyddar Det fackliga löftet.
Årsmöte Ska ta ställning till styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut samt avgöra ansvarsfrågan Diskutera klubbens framtid Ta ställning till förslag.
Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar
Uppdragsavtalet Vem är part i uppdragsavtalet?
Kollektivavtal – det viktigaste fackliga redskapet
På väg ut i arbetslivet Årskurs 2 Inledning
Varmt välkommen! Välkommen till första delen av tre av STs fackliga grundutbildning för nya förtroendevalda.
Välkommen till STs Villkorsavtalsutbildning
Välkommen till STs utbildning för nya förtroendevalda!
Varmt välkommen! Välkommen till första delen av tre av STs fackliga grundutbildning för nya förtroendevalda.
STs lönepolitiska plattform Lönen ska vara bra för både individen och verksamheten ! En lönesättning som uppfattas som rättvis av alla på en arbetsplats.
Välkommen till STs Trygghetsutbildning
Novus Opinion Förvärvsarbetande i Skåne och Blekinge om arbetstider 20 januari 2010 David Ahlin Arne Modig.
ABFF 04 - Omfattning Titel:
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
Riktlinjer för misskötsamhet
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Den viktiga lagen beträffande anställningsskydd är lag (1982:80) om anställningsskydd  Vissa grupper är undantagna från.
Kko Kommunledningsförvaltningen - Personal Samverkan.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Vem är facklig förtroendeman? Kollektivavtal krävs  Vad är facklig verksamhet?  Förtroendemannens rätt till ledighet,
En översikt Jan-Åke Sandell ARBETSTVISTER 1. Arbetsdomstolen (AD) 2 Arbetsdomstolens uppgifter. Vad är en arbetstvist? Vid vilka tillfällen är tingsrätt.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
Samverkan. Förhandlingar Inflytandeförhandlingar Intresseförhandlingar Tvisteförhandlingar Kollektivavtalsförhandlingar.
HÖG LÅG Intresse Engagemang Delaktighet Möjlighet att påverka TID Inflytandeparadoxen.
FAS 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan.
Kollektivavtal, föreningsrätt, medbestämmande, stridsåtgärder m.m.
MEDBESTÄMMANDE Medbestämmandelagen (MBL) handlar om
En introduktion till ST
Din roll som kontaktombud
Vad är ett kollektivavtal?
Gäller fr om inte annat anges
Varför ska vi samverka?.
Anställ klokt - Anställningsformer i Detaljhandelsavtalet
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Bra villkor för akademiker i staten
Anställningstryggheten
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Detta är samverkan Syfte och förutsättningar.
NY CHEF I KULTURSKOLAN Jalle Lorensson Marie Wall Almquist.
Presentationens avskrift:

Rättigheter och skyldigheter för fackliga förtroendemän

Förtroendemannalagen: FML Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

Vem är Facklig Förtroendeman? Den som utsetts av en arbetstagarorganisation att företräda de anställda på en arbetsplats Arbetsgivaren måste underrättas Gäller arbetstagarorganisation bunden av kollektivavtal 1§ Lagen tillämpas på den som utsetts av en arbetstagarorganisation att som facklig förtroendeman företräda de anställda på en arbetsplats i frågor som rör förhållandet till arbetsgivaren eller med facklig verksamhet sammanhängande frågor. Lagen kan tillämpas på en facklig förtroende­man först när organisationen har underrättat arbetsgivaren om det fackliga . Med facklig verksamhet avses uppgifter som rör arbetstagares intressen i för­hållande till arbetsgivare. Härmed avses inte bara det förhandlingsarbete som sker i direkt kontakt med arbetsgivaren utan även förberedelser, samtal med den enskilde medlemmen, information till medlemmarna an­gående den fack­liga verksamheten etc. Likaså avses arbetsuppgifter som följer av kollektivavtal och lag. Även facklig utbildning faller under be­greppet facklig verk­samhet. Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Bestämmelser om kollektivavtal finns främst reglerat i lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Arbetsgivare som är medlem i arbetsgivarorganisation som tecknat kollektivavtal omfattas automatiskt av riksavtalet och är skyldig att tillämpa dess regler för samtliga anställda inom avtalsområdet oavsett om dessa är medlemmar i arbetstagarorganisationen eller ej (MBL §§ 26 - 27). Detta förhindrar att icke-medlemmar kan konkurrera om jobben med sämre villkor än kollektivavtalet, exempelvis lägre löneanspråk.

När omfattas en förtroendeman av lagen? Anställd Utsedd Anmäld

Läkarföreningen Har det facklig mandatet Fördelar facklig tid

Rätt till ledighet I Rätt till den ledighet som fordras för det fackliga uppdraget Omfattningen skall vara skälig med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen Ledighet får inte förläggas så att den medför betydande hinder för arbetet Ledigheten och dess omfattning bestäms av AG och den lokala AT-organisationen

Rätt till ledighet II Kollektivavtal: - fortlöpande: 4 timmar/medlem/år - inte fortlöpande: t.ex. centrala fackliga uppdrag & arbetsbristförhandlingar, deltagande i kurs

Rätt till betald ledighet Ledighet som avser den fackliga verksamheten på den egna arbetsplatsen Ledighet för utbildning inriktad direkt på den fackliga förtroendemannens handläggning av frågor som rör den fackliga verksamheten på arbetsplatsen (AD 1976 nr 35)

FML: Vad är facklig verksamhet? Förhandlingsarbete Förberedelser Samtal med den enskilde medlemmen Information till medlemmarna angående den fackliga verksamheten Arbetsuppgifter som följer av kollektivavtal och lag Facklig utbildning OBS! ”Interna föreningsangelägenheter” Med facklig verksamhet avses uppgifter som rör arbetstagares intressen i förhållande till arbetsgivare. Löst detta genom att döpa om styrelsemöten till förberedelser inför skyddskommitté.

Förtroendemannens rättigheter Får inte hindras av AG att sköta sitt uppdrag Rätt att disponera lokaler eller annat utrymme på arbetsplatsen (v b telefon, skrivpersonal) Får inte ges försämrade arbetsförhållanden eller arbetsvillkor (även efter avslutat uppdrag: ”efterskydd”) Förändras förtroendemannens arbetsförhållanden eller anställningsvillkor skall lokala AT-organisationen varslas minst 2 veckor i förväg och förtroendemannen ska underrättas Uppsägningsskydd vid arbetsbrist Skadestånd i vissa fall

Om AG motsätter sig fackligt förtroendemannaarbete… Tolkningsföreträde: Den lokala AT-organisationens mening gäller tills tvist slutligt prövats av AD eller avgjorts på annat sätt Tolkningsföreträde skall vara skriftligt och utföras av Läkarförbundet centralt Brott mot lagens regler eller felaktigt utnyttjande av tolkningsföreträdet kan medföra skadeståndsskyldighet

Vad regleras i kollektivavtal? Praktiska hjälpmedel Omfattning/förläggning Ersättningsregler