Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Din roll som kontaktombud

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Din roll som kontaktombud"— Presentationens avskrift:

1 Din roll som kontaktombud
Att var kontaktombud är en viktig roll. Ni sitter mitt i verkligheten och känner av förändringar och ser behov tidigt. Ni har stöd av lagstiftning och avtal i ert uppdrag. Nu ska vi titta närmare på vad rollen innebär.

2 Som kontaktombud… … är du den som har bäst koll på hur verkligheten ser ut för medlemmarna på arbetsplatsen … är du FTFs representant på arbetsplatsen … är du facket för många medlemmar!

3 Vad kan FTF förvänta sig av dig?
Du är FTFs ögon och öron på arbetsplatsen. Du lyssnar på medlemmarna och hjälper dem i deras vardag – och tar frågor vidare till styrelsen om det behövs! Du gör styrelsen uppmärksam på oro, förändringar från arbetsgivaren eller frågor som medlemmarna vill driva. Du informerar om FTF i olika sammanhang, till exempel på uppdrag från styrelsen. Du… [FYLL I SJÄLVA] OBS! Var noga med att ni i styrelsen är överens om vilka förväntningar ni har på kontaktombuden. Ändra, ta bort och lägg till! Konkretisera! Förklara vikten av att informera styrelsen om en medlem till exempel inte får sina rättigheter enligt kollektivavtalet.

4 Vad kan du förvänta dig från FTF?
Du får utbildning så att du klarar din roll. Du får regelbunden information från styrelsen. Du bjuds regelbundet in till styrelsemöten. Du kan alltid ställa frågor till FTF centralt: eller Du… [FYLL I SJÄLVA!] Konkretisera! HUR får man info? Fyll i, ta bort, förändra så att det passa er!

5 Att diskutera Varför är du kontaktombud?
Vilket stöd behöver du från din styrelse för att kunna göra ett bra jobb? Bikupa!

6 Förtroendemannalagen (FML)
lagen som ger dig rätt att jobba fackligt på arbetstid! En av de viktigaste lagarna för att den fackliga verksamheten ska kunna fungera! Bra om ni kan de här reglerna: sitter rättigheterna i ryggraden är det lättare att hävda sin rätt gentemot arbetsgivaren!

7 Vem är förtroendevald? Den som har utsetts som förtroendevald av arbetstagarorganisation - ledamot i styrelse - kontaktombud - skyddsombud Facket avgör vem som är förtroendevald. Arbetsgivaren måste underrättas. Lagen innehåller inte några begränsningar av antalet förtroendevalda. Vilka som utses till fackligt förtroendevalda bestäms helt och hållet av arbetstagarorganisationen. Det finns i och för sig inte något hinder mot att organisationen anmäler många förtroendevalda. I praktiken skulle det ändå inte få någon betydelse, eftersom lagens ledighetsregler förutsätter att den totala ledigheten för fackligt arbete är skälig med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen. Vilka förtroendevalda som i praktiken kan komma i fråga beror alltså på den fackliga verksamhet som bedrivs. Det kan vara ledamöter i klubbstyrelser, sektions- eller gruppstyrelse, projektgrupper, kontaktmän, arbetsplatsombud, jämställdhetsombud osv. Enligt arbetsmiljölagen omfattas även skyddsombud och ledamöter av skyddskommittéer av FML. Lagen gäller från det att organisationen underrättat arbetsgivaren om det fackliga uppdraget. Av meddelandet ska framgå vem som utsetts, vilket uppdrag den förtroendevalde har fått och under vilken tid det gäller.

8 Vilka frågor omfattas av förtroendemannalagen?
Facklig verksamhet = verksamhet som en arbetstagarorganisation bedriver när de företräder sina medlemmar. Lagen gäller för fackligt förtroendevalda när de arbetar med facklig verksamhet i lagens mening. Därmed avses sådan verksamhet som en arbetstagarorganisation bedriver när den företräder sina medlemmar i förhållande till deras arbetsgivare eller när organisationen i övrigt är verksam enligt lag, annan författning eller enligt kollektivavtal. Även arbete som bedrivs för andra anställdas räkning betraktas som facklig verksamhet om arbetsuppgifterna har stöd i lag, annan författning eller i kollektivavtal. En viktig facklig uppgift är förhandlingar med arbetsgivaren om löner och allmänna anställningsvillkor. Givetvis faller allt fackligt arbete och alla kontakter med arbetsgivaren till följd av MBLs och AMLs regler under FML. Men som facklig verksamhet anses inte bara själva förhandlingsarbetet utan även förberedelserna för kontakter med arbetsgivaren liksom information till organisationen och de enskilda arbetstagarna. (Under lagen faller centralt fackligt arbete såsom exempelvis medverkande i central förhandling, i avtalskonferenser och liknande. Det finns dock kraftiga inskränkningar vad gäller betalningsreglerna när det är fråga om centralt fackligt arbete.) Utanför lagen faller interna föreningsangelägenheter – till exempel val inom föreningen. Obs! Inom försäkringsbranschen brukar arbetsgivarna vara ganska generösa med facklig tid.

9 Skydd för facklig verksamhet
Facklig förtroendeman får inte ges försämrade arbetsförhållanden eller anställningsvillkor på grund av uppdraget. Efter uppdraget: vara tillförsäkrad samma eller likvärdig ställning. Arbetstagare ska kunna acceptera ett fackligt arbete utan risk för försämrade anställningsvillkor – annars skulle facket inte kunna rekrytera förtroendevalda Regeln innebär också att den fackligt förtroendevalde ska vara garanterad samma lön och förmåner som sina arbetskamrater och har rätt att följa med i arbetskamraternas löneutveckling. Regeln tillförsäkrar den förtroendevalde samma lön i det dagliga arbetet som dennes arbetskamrater. Har den förtroendevalde ledigt för att utföra fackligt arbete, kompletteras löneskyddet med regeln om rätt till betald ledighet för fackligt arbete som avser den egna arbetsplatsen. Den förtroendevalde har även rätt till ersättning till exempel för förlorad provision!

10 Rätt till betald ledighet för fackligt arbete
Förtroendeman har rätt till den ledighet som fordras för den fackliga verksamheten.  Internfackligt arbete faller utanför. Ledigheten ska ha skälig omfattning. Ledighetens omfattning och förläggning bestämmes efter överläggning med arbetsgivaren. Om frågan inte rör den egna arbetsplatsen (t.ex. centrala kollektivavtalsförhandlingar): endast ledighet, inte betald. Ledighet kan komma i fråga för i princip varje uppdrag som är fackligt i lagens mening (se bild ”Vilka frågor omfattas”). Däremot kan inte ledighet utkrävas med stöd av FML för sådana fackliga aktiviteter som faller utanför begreppet facklig verksamhet i förtroendemannalagens mening, t.ex. interna föreningsangelägenheter. OBS! Inom försäkringsbranschen brukar man ändå få ledigt, ibland med löneavdrag. Ledighet får tas ut enbart i en utsträckning som är nödvändig för det fackliga uppdraget. Vad som är skälig ledighet bedömas mot bakgrund bl.a. av antalet arbetstagare på arbetsplatsen, arbetsstyrkans sammansättning, anställningsförhållandena, arbetets art och arbetsplatsens beskaffenhet. En förtroendeman har rätt att delta med bibehållen lön vid en central tvisteförhandling eller vid en förhandling enligt 14 § andra stycket medbestämmandelagen, om den avser förhållandena på den egna arbetsplatsen. Förtroendemannen har också rätt att behålla lönen under facklig utbildning, om det kan anses att utbildningen har direkt betydelse för hans eller hennes uppdrag på den egna arbetsplatsen. Däremot finns inte någon rätt till bibehållna anställningsförmåner när förtroendemännen deltar i allmänt centralt fackligt arbete – t.ex. centrala kollektivavtalsförhandlingar eller rådslag – eller när de genomgår mer grundläggande utbildning, t.ex. en facklig folkhögskolekurs. Förtroendemannalagen bygger på att det skall uppnås samförstånd mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationer angående omfattningen och genomförandet av det fackliga arbetet.

11 Diskutera ditt fackliga uppdrag
Ta upp frågan om hur mycket tid som kommer gå åt till ditt fackliga uppdrag – först med din styrelse, sedan med arbetsgivaren. Försök att komma överens! Om detta inte går: be om hjälp från din ordförande. Krånglar chefen? Ta upp frågan med din styrelse!

12 Bikupa: Är det lätt eller svårt att hinna med och att få tid till uppdraget att vara kontaktombud? Hur mycket tid tar det? Har ni pratat med era jobbarkompisar om vad det innebär? Med era chefer?

13 Fyra tips Boka ett möte med din chef och berätta om ditt uppdrag och, om det går att uppskatta, hur mycket tid du tror det kommer att ta. Håll koll på hur mycket tid som faktiskt går åt. När du ska vara borta på grund av ditt fackliga uppdrag: berätta det för dina jobbarkompisar. Fråga chefen om du får använda avdelningsmöten och liknande till att informera om FTF. Här är fyra konkreta tips som kan underlätta din vardag som kontaktombud. Prata med din chef så att han/hon vet vad ditt uppdrag innebär och kan planera efter det. Skriv ner hur mycket tid saker faktiskt tar. En enkel medlemsfråga kan generera en hel del jobb genom att du behöver ringa någon för att kolla upp svaret och sen återkomma, o.s.v. Berätta att du jobbar FÖR dina arbetskompisar och sätt gärna upp skylten ”Idag jobbar jag för dig” när du är på FTF-uppdrag. Passa på att informera om vad som händer i t.ex. avtalsrörelsen, om ni ordnar medlemsmöte, resultatet av förhandlingar, ändringar i förmåner och villkor och andra nyheter som berör de som jobbar på din arbetsplats.

14 - fackets viktigaste verktyg?
Medbestämmandelagen - fackets viktigaste verktyg? Nästa lag som det är viktigt att ha kännedom om är medbestämmandelagen, eller MBL.

15 Medbestämmande Ger det lokala facket möjlighet att vara med och påverka beslut innan de tas. En av de viktigaste möjligheterna att påverka medlemmarnas arbetsliv! Regler - medbestämmandelagen (MBL) - medbestämmandeavtalet mellan FTF och FAO (MBA) - lokala medbestämmande- eller samverkansavtal Om ni har ett lokalt medbestämmandeavtal, berätta gärna om det!

16 Grunden är medbestämmandelagen
MBL anger att både facket och arbetsgivaren har rätt att förhandla. En enskild medlem har ingen förhandlingsrätt enligt MBL! Den primära förhandlingsskyldigheten innebär att arbetsgivaren på eget initiativ måste förhandla med facket innan beslut fattas om viktigare förändring av verksamheten eller för FTF-medlem. Facket har alltid rätt att ta initiativ till medbestämmandeförhandling. Missar arbetsgivaren att förhandla kan facket kräva skadestånd!

17 Exempel på frågor som ska medbestämmandeförhandlas:
Företagsomfattning (till exempel fusioner och nedläggningar) Verksamhetsinriktning (till exempel nya och förändrade verksamhetsgrenar) Ekonomi (till exempel resultat, kostnader) Försäljning (metoder, kanaler, organisation) Företagsorganisation Lokalisering (till exempel byte av lokaler) Principer för rekrytering och omplacering Personalplanering och -budgetering Chefstillsättning Arbetsfördelning Allt detta står i medbestämmandeavtalet, och är en konkretisering av vad MBL anger.

18 Särskilt om rekrytering
Chefsrekryteringar är en medbestämmandefråga (= arbetsgivaren får inte fatta beslut om att tillsätta en chef utan att ha förhandlat detta med facket först). Övriga rekryteringar behöver inte medbestämmandeförhandlas. MBA: Lediga tjänster ska utlysas internt innan de annonseras externt. MBA: Kontaktombud har rätt att träffa sökanden innan tjänsten tillsätts. Arbetsgivaren måste informera facket om visstidsanställningar. MBA = medbestämmandeavtalet

19 Information och tystnadsplikt
Arbetsgivaren ska fortlöpande informera det lokala facket om verksamhetens inriktning, utveckling och ekonomi personalpolitiken. Arbetsgivaren kan begära förhandling om tystnadsplikt. Tystnadsplikt inträffar alltså inte automatiskt! Viktigt med sunt förnuft. Alltid möjligt prata med styrelsen. En arbetsgivare kan ALDRIG belägga facket med tystnadsplikt, utan detta är något man ska komma överens om. Grundregeln är att ni kan och bör prata med medlemmarna om vad som händer på företaget – hur ska de annars veta att ni jobba för dem? Det finns ju dock situationer där det är bäst att vara försiktig med information (t.ex. i ett känsligt förhandlingsläge) eller där man självklart ska vara tyst (t.ex. i personärenden). Är ni osäkra på vad ni kan prata om – diskutera med styrelsen!

20 Tips! Ibland är det du som kontaktombud som första får reda på att något är på gång – till exempel en mindre organisationsförändring som arbetsgivaren missat att förhandla. Informera din styrelse direkt!


Ladda ner ppt "Din roll som kontaktombud"

Liknande presentationer


Google-annonser