Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är ett kollektivavtal?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är ett kollektivavtal?"— Presentationens avskrift:

1

2 Vad är ett kollektivavtal?
Skriftligt avtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivareorganisation och lokal eller central facklig organisation som rör anställningsvillkor (till exempel lön, arbetstid). Skriftligt = krav Antingen centralt avtal… …. Men kan också vara lokalt

3 Varför kollektivavtal?
Anpassa efter förutsättningarna. Lagstiftningen ramverk som kan förbättras (men även försämras i vissa fall). Anpassa efter förutsättningarna: behovet av exempelvis öppettider på ett sjukhus ser annorlunda ut än i en butik. Etc.

4 FTF och arbetsgivarna FAO (Försäkringsbranschens arbetsgivareorganisation) - till exempel Skandia, LF, Trygg-Hansa, If KFO (kooperativa arbetsgivare) - till exempel Folksam, KPA … och även Hängavtal med GM (säljkanal för If) En handfull andra hängavtal … dessutom finns ett stort antal lokala kollektivavtal (främst arbetstids- och medbestämmandeavtal samt så kallade fältavtal). De flesta anställda är med i facket och de flesta arbetsgivare är med i en arbetsgivarorganisation. I vår bransch finns två arbetsgivarorganisationer – FAO och KFO. Med dem förhandlar FTF om kollektivavtal för de anställda i branschen. De stora bolagen i branschen är anslutna till FAO eller KFO, eller har tecknat hängavtal som innebär at de följer kollektivavtalen i branschen. FAO: av FTFs medlemmar jobbar på företag anslutna till FAO. KFO: Cirka 2500 FTF-medlemmar jobbar på företag som tillhör KFO. Vad är ett hängavtal? = Avtal som tecknas direkt med arbetsgivare, inte via arbetsgivareorganisationw Varför lokala avtal? = anpassning egna arbetsplatsen! Ge exempel!!

5 Vilka kollektivavtal har FTF?
Avtal om anställningsvillkor och löner (”Kollektivavtalet”), inklusive Avtal om lönebildning Medbestämmandeavtal Arbetsmiljöavtal Pensionsavtal FTP12 Hädanefter när vi säger Kollektivavtalet så är det allmänna-villkorsavtalet vi avser!

6 Vad innehåller Kollektivavtalet?
Kapitel 1 Avtalets omfattning Kapitel 2 Anställningen Kapitel 3 Arbetstid Kapitel 4 Lön Kapitel 5 Sjukfrånvaro Kapitel 6 Föräldraledighet Kapitel 7 Semester Kapitel 8 Ersättning vid fackligt arbete Gå igenom med avtalet i hand! Arbetstid vanligt lokalt avtal

7 Att tänka på! En del står i avtalet, annat måste man leta fram i lagtext. Kontakta kansliet för rådgivning om ni är osäkra på vad som gäller. Bläddra igenom avtalet på hemmaplan. Om arbetsgivaren bryter mot avtalet kan det lokala facket begära skadestånd – men kontakta kansliet först för rådgivning. Mycket går att avtala om lokalt, men det måste framgå av avtalet.

8 Avtalens innehåll Broschyren ”Smartare med avtal” brukar vi kalla för avtalet light. I den beskrivs innehållet i Kollektivavtalet på ett lättfattligt sätt.


Ladda ner ppt "Vad är ett kollektivavtal?"

Liknande presentationer


Google-annonser