Totalreformen av den yrkesriktade vuxenutbildningen handledningstjänster Ulla-Jill Karlsson, konsultativ tjänsteman, Utbildnings- och vetenskapspolitiska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Vuxenutbildningen Definition
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
(Utvidgad) inlärning i arbete Modeller, möjligheter, utvecklingspunkter.
Skolan i rörelse
EDU-vuxen Vuxenutbildningsservice på svenska Behov av fortbildning i framtidens vuxenutbildningsorganisationer Korsholm Iselin Krogerus-Therman.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
AKKU-arbetsgruppen och dess förslag till reformer Eduvuxen Startseminarium Åbo, Paula Lindroos Direktör Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 1 Uppdatering av utbildningsstrategin för Egentliga Finland Carola Bryggman
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Samarbete inom hälsovården Korsholm, Oravais och Vörå-Maxmo
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Aktuella frågor på EU-nivå
Lokalt kollektivavtal om samverkan
Utbildningsdepartementet Vuxenutbildningen i BP 09.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet och ungdomsorganisationer Sini Korpinen Generalsekreterare Statens delegation för ungdomsärenden.
Effektivitet. Vad är effektivitet? En kundorienterad, effektiv och högklassig verksamhet förbättrar arbetsmotivationen bland de anställda och inverkar.
i kommuner, landsting/regioner
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Gemensam gymnasie- och vuxenutbildning i Hälsingland.
Brita Brännbacka-Brunell Ann-May Pitkäkangas Koordinering av utländsk arbetskraft i Jakobstadsregionen.
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Försäkringskassans roll i samverkan
Styrning och ledning av Nackas vuxenutbildning – diskussionsunderlag
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Lokal Arbetsförmedling
Det nationella digitala biblioteket
CERBOF Centrum för Energi- och Resurseffektivt Byggande och Förvaltning Organisation Styrelsen har att tillse att CERBOF följer arbetsordningen och att.
1 PROGNOSMODELLENS RESULTAT I BILDER Jouko Kinnunen & Richard Palmer 10 mars 2006.
Lösningar på yrkeshögskolornas problem ordförande Sture Fjäder
Gymnasieutredningen Gymnasieutredningen U 2007:01 Anita Ferm.
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.
Den svenska verksamheten i de regionala strukturerna – del 2 Bettina C. Lindfors Ledningsgruppens möte Svenska social- och kommunalhögskolan.
1 EVENTUELL VINJETT Södertälje kommun basfakta invånare Traditionell arbetarstad Stora arbetsgivare är - Scania - Astra - kommunen.
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Europeiska Integrationsfonden för tredjelandsmedborgare.
Projektet Bakgrund, mål & syfte, målgrupp, tidsramar, processinnehåll, valideringsmaterialets användningsområde.
EDU-vuxen, Korsholm Validering på ÅLAND Ålands landskapsregering Europeiska socialfonden
Visioner för vuxenutbildningen i Egentliga Finland Carola Bryggman.
Vuxenhandledning som resurs i arbetslivet. Vad är syftet med Opin ovi/ Läroport helheten? Utgångspunkt: Arbetsförvaltningens publikation 365 Utveckling.
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Informations-, rådgivnings- och handledningstjänster som stöd för livslångt lärande och karriärplanering – livslång handledning Den kontinuerliga förändringen.
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
/ Mauri Pukkila Mauri Pukkila Nordiskt chefsforum i Stykkishólmur Trafikledsverket och regionförvaltningen i Finland från och med
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
ENLIGT ÖVERENSKOMMELSE FÖRNYANDE AV LEDNINGSAVTAL 2017
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Miljömålen består av tre slags mål
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Enhetlig myndighetsutövning
Miljömålen består av tre slags mål
Den här delen i presentationen skall handla om Mätning och mätresultat
Presentationens avskrift:

Totalreformen av den yrkesriktade vuxenutbildningen handledningstjänster Ulla-Jill Karlsson, konsultativ tjänsteman, Utbildnings- och vetenskapspolitiska avdelningen, Resultatområdet för vuxenutbildning EDU-vuxen

2 Totalreform av den yrkesinriktade vuxenutbildningen Utgångspunkter (regeringsprogrammet): Matchningen av arbetskraften skall bli bättre, därför skall det skapas förutsättningar för större yrkesmässig och geografisk rörlighet bland arbetskraften vuxna uppmuntras att upprätthålla och utveckla den egna kompetensen. Detta sker genom att möjligheterna till utbildning i arbetslivet förbättras, särskilt i situationer av förändring

3 Utgångspunkter (regeringsprogrammet): ett fungerande system för vuxenutbildning är av avgörande betydelse när det gäller att öka arbetskraftens yrkesmässiga rörlighet för att målen skall nås genomförs en totalreform av den yrkesinriktade vuxenutbildningen. Genom reformen skapas klarhet i den splittrade förvaltningen, finansieringen, förmånerna och utbildningsutbudet

4 Ledningsgrupp och samarbetsgrupp för reformen: ledningsgruppens ordförande statssekreterare Heljä Misukka viceordförande kanslichef Harri Skog företrädare för centrala ministerier och arbetslivsorganisationer för att bistå ledningsgruppen tillsattes en samarbetsgrupp som företräder centrala intressenter, bl.a. intresseorganisationer för olika läroanstaltsformer

5 Ledningsgruppens uppdrag omfattar följande ämnesområden: skapa klarhet i förvaltningen, utveckla styrningen reformera finansieringen så att den bidrar till goda resultat och främjar yrkesmässig rörlighet samt sporrar arbetsgivare och individer den arbetskraftspolitiska utbildningens uppgifter och förvaltning utveckla läroavtalsutbildningen, använda utbildning av läroavtalstyp vid fortbildning för högutbildade omfattning och inriktning i fråga om utbildningsutbudet skapa klarhet i stödsystemen och reformera de studiesociala förmånerna

6 Reformens omfattning och tidtabell: yrkesinriktad vuxenutbildning, högskolornas vuxenutbildning, arbetskraftspolitisk vuxenutbildning, personalutbildning genomförandet av reformen har framskridit enligt planerna: regeringens aftonskola principlinjerna + tidtabell, mellanrapport nr 1 juni 2008, mellanrapport nr 2 mars > mål i verkställande senast skall kunna starta i början av 2009, även i fråga om budgetändringarna ledningsgruppens mandatperiod fortsätter till slutet av 2010: förmånsfrågor, uppföljning och koordinering av förslagen

7 Beredningen och tidigare ställningstagande det grundläggande beredningsarbetet har skett i olika sektioner och arbetsgrupper: förmåner, regionalförvaltning, finansiering, utbildningsutbud, högskolornas vuxenutbildning, invandrare annat tidigare utfört arbete som utnyttjats: –den allmänna situationen för läroavtalsutbildningen samt utveckling av dess kvalitet och effekt, utredningsmannarapport (OPM 2009:1) –rapport omresultatfinansiering av den yrkesinriktade tilläggsutbildningen, (OPM 2008:26) –Utredning om universitetscentren (Rådet för utvärdering av högskolorna (RUH) 1/2009) AKKU-ledningsgruppens tidigare ställningstaganden om: –förnyandet av universitetslagen, förmånsfrågor till SATA-kommittén, vuxenutbildningsuppgifter inom ramen för reformen av regionförvaltningen (ALKU-beredningen), den ekonomiska nedgången och tilläggsbudgetberedningen

8 Utgångspunkterna för AKKU-ledningsgruppens förslag i den andra mellanrapporten målet ett vuxenutbildningssystem som motsvarar 2010-talets behov, där tyngpunkterna är matchning av efterfrågan utgående från arbetslivet, inlärning i arbete och vid sidan av arbetet, erkännande av kunskaper som erhållits på olika sätt och flexibel kombinering av examina och delar av examina omedelbara åtgärder: lindra den ekonomiska nedgångens verkningar, stimulera sysselsättning, imöteskomma behoven på arbetsmarknaden (snabba ändringar), på lång sikt: gartantera tillgången av arbetskraft och underlätta matchningsproblematiken stimulera hela den arbetsföra befolkning till uppgradering av kunskapsnivån – under hela arbetskarriären målet är att deltagarnivån inom vuxenutbildning höjs till 60% och att deltagande blir mera mångfasetterat även beträffande deltagargrupperna

9 AKKU-ledningsgruppens förslag och huvudbudskap matchningsproblematiken och samarbete med näringlivet ökas inlärning på arbetsplatserna och i arbete utvidgas examina och utbildningen utvecklas utgående från arbetslivets/näringslivets behov arbets- och näringsförvaltningens roll stärks som förebyggare för arbetskraftsutbildningen erkännade av kunnande/färdigheter innebär flexibilitet och effektivitet beträffande undervisningen och resursser

10 AKKU-ledningsgruppens förslag och huvudbudskap underrepresenterade deltagargrupper stimuleras till vuxenutbildning nya former för fortbildning av högskoleutbildade inklusive finansieringsgrunder invandrare blir sysselsatta med hjälp av utbildning träffsäkerhet och kvalitet beträffande handledningstjänster för vuxna tätare samarbete mellan ministerierna och på regional nivå (närings-, trafik- och naturtillgångs-centralerna) högre kvalitet inom vuxenutbildningen och ett klarare förmånssystem

11 AKKU-ledningsgruppens synpunkter angående informations-, rådgivnings- och handledningstjänster träffsäkerhet och kvalitet beträffande informations-, rådgivnings- och handledningstjänster pågående satsningar kring informations-, rådgivnings- och handledningstjänster för vuxna i samarbete med arbetskrafts och näringsmyndigheter, regionala utvecklandet bör vidareutvecklas (strategier och samarbete) ESF-projekt rådgivning och handledning skall enligt principen för livslångt lärande täcka allt utbildningsutbud och utbudet bör vara tillräckligt informationen om undervisningstjänster bör vara lätt tillgänglig såväl för individer och arbetsgivare, information bör dessutom vara aktuell uttömmande, uppdaterad och kundorienterad rådgivning – och handledning innebär att elektroniska ansöknings- och utbildningsinformationstjänster är enhetliga ur kundernas synvinkel, är lätttillgängliga och att det finns tillräcklig handledande och rådgivande personal, vars kunnande upprätthålls och utvecklas

12 AKKU- ledningsgruppens tre förslag 1.de elektroniska rådgivnings-, ansöknings- och utbildnings- informationstjänster som upprätthålls av utbildningsmyndigheterna och arbets- och näringslivsmyndigheterna bildar en helhet, som betjänar såväl ungas som vuxnas behov (bl.a. Opintoluotsi, Studieinfo, Ammattinetti). Dessa tjänster stöder även rådgivning och handledning på regional nivå 2.utveckling av regionala rådgivnings- och handledningstjänster på basis av elektroniska tjänster, som koordineras av närings-, trafik- och naturtillgångs- centralerna (ELY) och som förverkligas inom samarbetsnätverket för de som producerar utbildningstjänster 3.tillräckliga resurser för handlednings-, informations- och utbildningsinformationstjänster garanteras och personalens kunnande säkras