Offentlighet och sekretess

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Lagstiftning – en översikt
Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999
LSO på skadeplatsen.
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Gallring i Stockholms stad
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Vad kan du lämna ut till vem?
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
Media Lagar och regler.
Om offentlighet och sekretess
Vita Jobb Ett upphandlingsverktyg
IFLA:s internetmanifest och integritet Konferensen Att leva och andas IFLA:s biblioteksmanifest Stockholm den 19 mars 2014 Caroline Fellbom Franke, jurist.
Hantering av brännbart avfall
Kulturmiljöfrågor i PBL
Avlidens journal – vad gäller idag ?
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Magnus Edström Vattenhandläggare Miljöenheten/Länsstyrelsen
Offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipens syften
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
En kort utbildning i dokumenthantering – för dig som vill veta mer!
Handläggning enligt SoL
Hur lagar kommer till. Kap1
Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen
Socialtjänstlagen, SoL
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Utlämnande av allmän handling
Folkhälsodata i Region Skåne Skåningarnas hälsa, levnads- och miljöförhållanden.
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) OSL
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
UPPSALA.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Behörighet som mätningsman
Dokumenthantering hos kommunala bolag – Rätt från början!
Förvaltningslagen. Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Tillstånd – Anmälan enligt miljöbalken Tillsyn.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Juridikgenomgång Miljö- och hälsoskyddsnämndens överläggning den februari 2015.
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Pernilla SMITH Stockholm Vice ordförande 5 november 2013.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Skyltar, tillstånd och tillsyn
LISA-möte om spam i samverkan med den Rättsliga panelen Den 11 februari 2004 kl Stockholms handelskammare.
Offentlighets- och sekretesslag (OSL)
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Exempel från MKB 2012 Sökande: ”Emil Svenssons trä och skrot”.
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Varför arkiv? Arkiv bevarar vårt gemensamma minne. Genom arkiven värnas rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar.
*Fatta beslut på delegation * Offentlighet- och sekretess
Innehåll i föreläsningen
Seminarium om tillgodoräknande
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen Jimmy Everitt, Bolagsverket Martin Hamrin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV.
Välkomna på utbildning i ärendehantering på MoS – Rätt från början! Agneta Bergquist, administrativ chef, MoS Maria Dalbark, tillsynsarkivarie,
Finansdepartementet Använda myndigheters information - vad får man och vad har man rätt till? Mikael Vall Finansdepartementet.
Välkommen! Denna presentation handlar om de tre lagarna: Upphovsrätten, Personuppgiftslagen och Offentlighets- och sekretesslagen. Korta exempel på vad.
1 Forskningsetik Claes Corlin. 2 Etiska dimensioner FORSKARETIK Forskarens egen moral Hederlighet Ej plagiat Öppenhet Redovisa källor Andra kan pröva.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Delegation och sekretess
Offentlighet och sekretess
Vem äger forskningsdata? Blekinge tekniska högskola
Miljömålsrådet och länsstyrelserna
Agenda Inledning Linda Huljebrant på Sankt Kors arkiv och dokumenthanteringsplan  Dan Malmsten berättar om tillämpningsanvisningar för digital långtidsarkivering.
Postrutiner Vaktmästare tar emot post
Delegation och sekretess
Sekretess i nya Regionens Hus
Presentationens avskrift:

Offentlighet och sekretess Miljökonsultträff 2011-10-04

Varför ska man ha insyn i myndigheternas arbete? • främja fritt meningsutbyte och allsidig upplysning • ge effektivare myndigheter • öka rättssäkerheten för medborgarna • minska risken för korruption och maktmissbruk • vara förtroendeskapande

Vad är en handling? Bärare av information, dvs papper eller annat med text eller bild på, mejl, dokument på cd-skivor eller usb-minnen, ljud- eller filminspelningar, etc.

HANDLING Allmän handling Inte allmän handling (2 kap TF) Förvaras hos myndighet: inkomna upprättade Exempel: personliga brev ej upprättade handlingar ej expedierade eller arkiverade utkast och minnesanteckningar myndighets bibliotek reklam Offentlig Hemlig Insynsrätt Ej insynsrätt (Huvudregel) (Offentlighets- och sekretesslagen)

Sekretessregler Räckvidd (myndighet, verksamhet, ärende) Föremål (uppgifter om …) Styrka rakt/svagt (presumtion för offentlighet, sekretess endast ”om det kan antas…” omvänt/strängt (presumtion sekretess, ”om det inte står klart…” övertygelse om harmlöshet) ”absolut” Sekretesstid

30 kap 23 § OSL (gäller hos exempelvis länsstyrelsen) Sekretess gäller, i den utsträckning regeringen meddelar föreskrifter om det, i en statlig myndighets verksamhet som består i utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt 1. för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs, och 2. för uppgift om andra ekonomiska eller personliga förhållanden än som avses i 1 för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. ”i den mån regeringen meddelar föreskrifter om det” Offentlighets- och sekretessförordningen (bilaga med för närvarande 131 punkter )

Exempel: 24 punkten bilagan OSF utredning, planering, tillståndsgivning, tillsyn och stöd inom jordbrukets, rennäringens och fiskets områden hos Statens jordbruksverk, Havs- och vattenmyndigheten, Sametinget, Kustbevakningen och länsstyrelser sekretessen gäller inte beslut i ärenden, med undantag för beslut i ärenden om exportbidrag, produktionsbidrag och stöd till marknadsföring

Exempel: 40 punkten bilagan OSF tillståndsgivning för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 § miljöbalken och för hantering av farligt avfall enligt avfallsförordningen (2001:1063) eller motsvarande äldre föreskrifter samt tillsyn över miljöfarlig verksamhet och hantering av farligt avfall enligt miljöbalken och miljötillsynsförordningen (2011:13) sekretessen gäller inte beslut i ärenden sekretessen enligt 9 § första stycket 1 gäller inte för uppgifter i tillsynsverksamheten, om intresset av allmän kännedom om förhållande som rör människors hälsa, miljön eller redligheten i handeln eller ett liknande allmänintresse har sådan vikt att de bör lämnas ut

30 kap 27 § OSL (gäller hos exempelvis miljönämnden) Sekretess gäller i verksamhet som bedrivs av någon annan än en statlig myndighet och som består i tillsyn eller stödverksamhet med avseende på näringslivet 1. för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs, och 2. för uppgift om andra ekonomiska eller personliga förhållanden än som avses i 1 för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för sådan tillsyns- eller stödverksamhet som avses i denna paragraf. Sekretess enligt första stycket 1 gäller inte för uppgift i tillsynsverksamhet som bedrivs av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet, om intresset av allmän kännedom om förhållande som rör människors hälsa, miljön eller redligheten i handeln eller ett liknande allmänintresse har sådan vikt att uppgiften bör lämnas ut. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år.

31 kap 16 § OSL Sekretess gäller för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden när denne i annat fall än som avses i 1 § första stycket, 2-4 och 12 §§ har trätt i affärsförbindelse med en myndighet, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Beträffande handling som anger villkoren i ett avtal gäller sekretessen dock längst till dess att två år, eller hos statliga affärsverk och Försvarets materielverk samt i kommunal affärsverksamhet fem år, har gått från det att avtalet slöts.

Vad är hemligt? Om det finns en sekretessbestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som skyddar uppgifterna i handlingen är den hemlig (sekretessbelagd). Då får inte handlingen lämnas ut i de delar som den är sekretessbelagd. Om delar av handlingen inte innehåller sekretessbelagda uppgifter kan Länsstyrelsen lämna ut kopia av de offentliga delarna.

Sekretessprövning Sekretessprövning görs när någon begär ut handlingen. En ”hemligstämpel” innebär att en tjänsteman tidigare har bedömt att handlingen kan vara hemlig. En varningssignal som inte är bindande! Ett beslut att inte lämna ut en handling kan överklagas.