Årsrapport 08/09 Vad har vi gjort? Hur ser resultaten ut? Vad leder det till? Starka sidor - utvecklingsområden.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Om undersökningen Läsanvisningar för resultatdiagrammen
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet
Konkurrerar vi om förskollärare på Södertörn?
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?

Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Välkommen till Introduktionsutbildning Våga Visa januari 2014
Fornuddens skola Föräldrar år 2 - Våren svar, 65%
Vardaglig observationer
Inspira/Silverbäckens förskola
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Utvärdering, varför då? hur då?
Skolutveckling i samverkan
Uppföljning och utvärdering arbetsmarknadsinsatser
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Utbildningsinspektion i Göteborgs kommun. Skolverkets utbildningsinspektion Vi inspekterar för att förbättra!
Hur stärker vi rektors pedagogiska ledarskap
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Musik- och kulturskola
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Fakta om undersökningen
Kick Off 16 september 2014 Kl 8.30 Ankomstfika med macka
Välkommen till Introduktionsutbildning Våga Visa 2-3 september 2014
Barn och utbildningsförvaltningens systematiska kvalitetsarbete
Mot nya höjder! Kvalitetsredovisning för förskola och skola 2010.
Fakta om undersökningen
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
Kvalitetsarbete i korthet – varför, vad och hur?
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Regelbunden tillsyn i Älvdalens kommun
Årsrapport Vad har vi gjort? Utveckling och perspektiv på Våga Visas metod. Goda exempel från utvärderingen.
Björkdungens förskola Föräldrar Förskola - Våren svar, 69%
Läroplansträff Välkomna!.
/X Regelbunden tillsyn höstterminen 2009 Skolinspektionen bedömer att det kvalitetsarbete som bedrivs har en god struktur och är kopplat till.
Stöd för analys av självvärdering
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Spridning och användande Liv & hälsa ung Enkätundersökning rektorer och gymnasiechefer 2010 Svarsfrekvens 71%.
Lär- och forskningscentrum PriMa Umeå Berghemsskolan Det matematiska samtalet.
Vad kostar verksamheten i din kommun 2009 Tjänsteskrivelse DNR KFKS 2010/
Vad kostar verksamheten i din kommun Vad kostar verksamheten i din kommun 2010 Tjänsteskrivelse DNR KFKS 2011/
Måluppfyllelse Åtgärder Lärande i förskola och förskoleklass
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
Q i förskolan Ett aktionsforskningsprojekt i sju kommuner Myndigheten för skolutveckling Lärarförbundet Göteborgs universitet, IPD Aug 2004 – Feb 2006.
Hur kan vi förstå begreppet?
Utvärderingssamarbetet inom VÅGA VISA Danderyd, Ekerö, Nacka, Salem, Sollentuna, Tyresö, Upplands Väsby och Värmdö Kundundersökningen omfattar fler kommuner.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Förskoleklass, grundskoleutbildning och skolbarnsomsorg Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och.
Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen!. Systematiskt kvalitetsarbete 1 juli 2011 förstärktes kravet på ett systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsredovisningen.
Kvalitetsarbetet under och framåt. Arbets- och företagsenhetens kvalitetsarbete Affärsmässighet Kunden är alltid i fokus! Nacka kommuns kvalitetsarbete.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Brukarenkät Vilka tillfrågas? Föräldrar i familjedaghem (62% svar) Föräldrar i förskola (80% svar) Föräldrar i förskoleklass (81% svar) Föräldrar.
Gemensam APT Förskolorna i Svedala
Välkommen till Kick off ht 2017.
Välkommen till Kick off vt 2018.
Utvärdera för utveckling
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Ängsblomman Föräldrar Förskola svar, 100%
Futura International Pree-school Skarpäng
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Årsrapport 08/09 Vad har vi gjort? Hur ser resultaten ut? Vad leder det till? Starka sidor - utvecklingsområden

Skola Medarbetare Observatörer Föräldrar och elever

VÅGA VISA 2008/09 i siffror 97 enheter har observerats av 140 observatörer 30 nya observatörer har deltagit i introduktionsutbildning Inspirationsdagar och opposition för att utveckla metod och kompetens föräldrar och elever har deltagit i kundundersökning

VÅGA VISA 2008/09 – viktiga händelser - Reviderad metodbok för obser- vationer med färre målområden och decimalskala - Observationer i musik- och kulturskola - Upphandling av kundundersökning - Gemensam samordnare

VVad visar uutvärderingen?

Bedömningar i observationer per målområde

Bedömningar i observationer per kommun 2008/09

Kundundersökning Föräldrar och elever i alla kommuner och för samtliga målområden är i hög grad nöjda. Föräldrar till barn i familjedaghem mest nöjda. Minst nöjda är fortfarande elever i år 8, trots en förbättring. Det finns stora skillnader mellan olika skolors resultat, men när genomsnitt beräknas för olika målområden är skillnaderna mycket små. Skillnaden mellan kommunerna är små. Nacka och Danderyd något bättre, Upplands Väsby lägre.

Exempel på kommuners analys: Hur arbetar pedagoger? - självvärderingsresultat i Nacka

Exempel på kommuners analys: Uppföljning av tidigare observationsrapporter i Sollentuna 37 förbättringsområden i observationer från följdes upp i observation 08/09 18 av hade åtgärdats helt och 10 delvis. Förbättringar gällde bl a underlag för utvecklingssamtal, strukturer och rutiner i organisationen, kvalitetsredovisningar, samverkan i övergångar, mål och handlingsplaner Däremot har inte förbättringsområden gällande elevinflytande och pedagogisk dokumentation utvecklats i samma grad, även om utvecklingsarbete pågår på 4 enheter

Vad leder utvärderingen till?

Hur stor nytta har rektorer haft av observationerna för att utveckla verksamheten?

Enkätundersökning till rektorer visar att… Observationerna övervägande positivt. I de fall det finns missnöje med nyttan menar rektor att den inte genomförts på ett professionellt sätt. Självvärderingen har inte använts i den grad som förväntats och verktyget är inte det stöd för utveckling som det skulle kunna vara. Kundundersökningen är ett verktyg som fungerar väl och som används i hög grad i utvecklingsarbetet.

Höjda betyg i VÅGA VISA-kommunerna Betygen för VÅGA VISA kommunerna har ökat mer mellan 2004 och 2009 än genomsnittet för Stockholms län och för riket. I vilken grad har utvärderingen i VÅGA VISA bidragit till detta? Resultaten beror också på bedömningsfrågor, skolverksinspektioner och kompetensutveckling mm. VÅGA VISA har lett till fokus på läroplanens målområden, och blivit ett verktyg för att utveckla mål- och resultatstyrningen i våra kommuner.

Starka sidor Resultat i VÅGA VISA används i måluppföljning, i kvalitetsredovisningar och verksamhetsutveckling Den nya metodboken bedöms fungera väl Utbildningen för observatörer har vidareutvecklats och används mer strategiskt. Kundundersökningen är välfungerande och ger skolorna och kommunerna värdefullt underlag i kvalitetsarbetet.

Utvecklingsområden Rekrytering, utbildning av observatörer, återkoppling samt uppföljning av uppdragen avgörande för kvaliteten i observationerna Önskvärt att anlita observatörer för flera uppdrag under samma termin. Seniorobservatörer. Förskolor och skolor observeras inte vart tredje år, som ambitionen tidigare varit. Vilken ambitionsnivå är rimlig och hur välja ut enheter? Få enheter i gymnasieskolan, vuxenutbildningen, musik- och kulturskola - ytterligare samarbetspartner här? Självvärderingsverktyget kan behöva utvecklas