Utmaningsrätt Kommunfullmäktige beslutade 2009-02-23, KF § 39, att anta en policy för s.k. utmaningsrätt av Ängelholms kommuns verksamheter. Med utmaningsrätt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad styrs verksamheten utifrån • Lagen om skydd mot olyckor • Handlingsprogram • Kommunal och förvaltningslag • Verksamhetsplaner • Ekonomistyrning • Avtal.
Advertisements

Thomas Lindén IT-ansvarig / Cytodiagnostiker Patologisk/Cytologisk klinik Lund/Kristianstad.
ÖGS Bolaget AB Miljöåtgärder.
Välkommen till en kort beskrivning av nyttan med att använda MPS, en ORR®- produkt från ITERIT AB. MPS, material och produktionsstyrning, ett hjälpmedel.
E-handel i Kungsbacka kommun Vår modell och syn på elektronisk handel
Enhetschef Fastighetsutveckling
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Hur kan stat och kommun främja utvecklingen av bostäder för äldre?
Kulturförvaltningens verksamhet
Solen Skolskjuts Användarmöte / /23.
Information om det nya kravet på yrkesförarkompetens
Täckningsgrad kollektivavtal – alla arbetsplatser
Strategisk GIS-samordnare
Utredningen om revisorer och revision EU har initiativet De små företagens kostnader för administration skall minskas med 25% till år 2012.
Bakgrund Grupplivförsäkring för pensionärer har funnits i drygt 25 år och gjort nytta för många kunder. En grupplivförsäkring är en riskförsäkring. En.
Så förverkligar vi 24-timmarsmyndigheten i Nacka Kommunalråd Mats Gerdau (m), Nacka.
BUDGETDIALOG 24 APRIL 2013 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 2013 ADM/LEDNINGMILJÖKART/MÄT/GISBYGGLOV 2012 ADM/LEDNINGMILJÖPLANBYGGLOV PLAN MBF.
Dialogmöte 30 september DIALOGMÖTE 30 SEPTEMBER 2009 av ekonomichef Kjell Fransson.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Granbergs Buss AB Trafikslag: Buss Sträcka: Skellefteå - Bodö.
Kundundersökning mars 2010
Region Skånes tjänsteresor 2012, per förvaltning
Organisation Logi.
Fjärde järnvägspaketet
Redovisning av uppdrag ang
UPPFÖLJNING Vad behöver verksamheten för att kunna fatta beslut om ekonomiska frågor? Uppföljning av resultat och kapital: - mot budget (jämförelse) -
Välkomna 1. SH Ekonomi Resultat 2010 Sysse Hardenby Distriktskassör
Bredband till Alla i Skåne
VAL 06 Spelar det någon roll om borgarna styr?. VAL 06 VAD VALET INTE HANDLAR OM.
Socialdemokraterna i Region Skåne Budget 2010 Ett Skåne i arbete!
Räkna fram resultatet Kapitel 7: Beräkna ekonomin
Fortsatt översyn kundval inom hemtjänst, ledsagning och avlösning
Enkätresultat för Fritidshem Föräldrar 2014 Skola - Hällby skola.
Svenska Simförbundet Presentation seminarium – Vem ska äga och driva idrottsanläggningen, 26 november 2009 Jan Olsson Generalsekreterare Svenska Simförbundet.
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Beräkna en ekvation (metod 1)
Seminarium Arbetsmarknadspolitik för utveckling och välfärd Palaestra nedre, Universitetsplatsen i Lund Arbetsmarknadspolitik för utveckling.
Öppen diskussion angående stöd för PDL Av: Thomas Engdahl.
NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT RÅDGIVNINGEN NYFÖRETAGARCENTRUMS RESULTAT 2010  ANTAL BESÖKARE  KÖN  ÅLDER  BAKGRUND  TYP AV RÅDGIVNING.
Ekonomiredovisning SIR 2009 Göran Karlström
Välkomna till uppstartsmöte i Lundalands ungdomsprojekt
Enkätresultat för Fritidshem Elever 2014 Skola:Fritidselever, Gillberga skola.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Åtvidaberg 2012 Lokalt företagsklimat.
ÅRJÄNGS KOMMUN Sunne kommun Creare Vivere Finansierat av Europeiska socialfonden.
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Valfrihet inom biståndsbedömning. Juridiska aspekter - frågeställningar Är det möjligt att bevilja kunden en ”timbank” per månad, som kan användas på.
När min dotter Christina föddes år 1971 fanns det 24 personer i yrkesverksam ålder per 80-åring och äldre. 1.
Svenska Akupunkturförbundet Traditionell Kinesisk Medicin TCM
Grundskolans åk 7-9.
Att beräkna socioekonomiska kostnader för oljepåslag Jonas Fejes, IVL:s Oljejour Baltic Master, 14 februari 2007, Växjö.
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
I det nationella materialet kan vi urskilja tre olika nivåer på arbetet att förbättra högskoleutbildningarna.
Detta ska vi prata om… En tillbakablick – vad har hänt? Finansiering Beställning TV Barn- och ungdomstandvård Uppsökande tandvård Tredje steget.
Ekonomi i rådgivningen Introduktionskurs Linköping 6-7 nov 2013.
Valfrihet inom hemtjänsten Åsa Samnegård Projektsamordnare LOV Vård och Omsorg, Trosa Kommun.
MÖDRAHÄLSOVÅRD HÄLSOVAL SKÅNE.
Budgetdialog budgetberedningen – barn- och utbildningsnämnden
Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Tankar om effekter och vidareutveckling.
Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus Redovisning av åtgärdsplaner 12 september 2012 Central administration och stab.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
Verksamhetsansvariga Personligt Ombud 6 oktober 2015.
Införande och erfarenheter av valfrihetssystem. Västerås – en del av Stockholm - Mälardalen regionen invånare (2008) – 6:e största kommunen Tre.
Birgitta Laurent.
Ekonomi Vårdval fysioterapi
Presentationens avskrift:

Utmaningsrätt Kommunfullmäktige beslutade , KF § 39, att anta en policy för s.k. utmaningsrätt av Ängelholms kommuns verksamheter. Med utmaningsrätt menas att någon riktar ett önskemål till kommunen om att del av kommunens verksamhet ska upphandlas. Med kommunens verksamhet avses sådan som kommunen driver med egen anställd personal. Policyn anger att all verksamhet som drivs av kommunen får utmanas, dock med undantag av myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner, vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen med egen personal I policyn framgår vidare att det är respektive facknämnd som beslutar om en utmaning ska antas eller inte.

Utmaningar hitintills Hela kommunens kosthållning för skola och äldreomsorg Tömning av papperskorgar Mätningverksamheten Redan utlagda delar Omkring 25 % av lokalvården har skötts av två privata entreprenörer sedan Av­talet går ut med option på 1 års förlängning. Ca 30 % av parkverksamheten har drivits av en privat entreprenör sedan med ett avtal som löper till med möjlighet till 2 års förlängning.

Utmaningsrätt mätningsverksamheten Mätcenter AB önskar ta över hela eller delar av mätverksamheten Vi kan utföra hela kommunens mätverksamhet minst 30% billigare med en högre kvalité Vi frigör resurser så att Ni kan driva och fokusera på för er viktiga frågor Mätning hör ju egentligen inte till kommunens kärnverksamhet

Utredning utmaningsrätt kart-och mät Bakgrund angående karthållning och mätning, en kommunal basverksamhet Reflektioner angående utmaningsrätt Sammanfattning Förslag till beslut

Sammanfattning utredningen Kart- o mätverksamheten har en väl anpassad organisation med moderna hjälpmedel och hög kompetens. Totalt 9 personer på avdelningen varav 5 personer i fällt. Vi är en organisation som idag är väl anpassad för arbetsuppgifterna utan att vara alltför sårbar. Sammarbetssavtal med Båstads kommun om gemensam databashantering och mätning motsvarande c:a ett manår och erbjuder även privata kunder i Båstad mättjänster. Hög kvalité till låga kostnader. Mätorganisationen storlek kontra administration/programvaror. Om delar av mätverksamheten läggs ut kommer timkostnaden att öka då kostnader för databas och programvaror i stort sätt blir densamma. Förödande att ta bort den gren vi sitter på. Mätverksamheten är nära knuten till plan- och byggprocessen samt till kommunens övriga kart- och databasverksamhet. Minskade intäkter och uppkomna externa kostnader skulle innebära att verksamheten i så fall måste skattefinansieras med minst 2,5 milj. årligen om utmaningen antas.

Kart- o mätavdelningen har i c:a 20 år arbetat som resultatenhet med tidsredovisning och noggrann redovisning i budget av intäkter o kostnader TIDSFÖRDELNING 2009 Skattefinansiering Kartbasen Uppdrag SUMMA 649 t 2431 t6314 t 9394 t 3,4 % 12,5 % 32,5% 47 % Fördelad tid 6,9 25,9 % 67,2 % 100% Timkostnad kr / 9395 = 582 kr/tim

Jämförelse taxor kart- och mätverksamheten Kommun Personer Timdeb. Husutsättning Lägeskontr Nybbygn.karta Ängelholm Båstad timdeb timdeb Åstorp Höganäs 7 snitt Landskrona Helsingborg 18, Lund

Om mätverksamheten läggs ut på konsult kan det få konsekvenser för mätverksamhetens ekonomi enligt nedan: 2009 års kostnader2009 års intäkter 5, 5 milj.5, 7 milj. mätverksamheten läggs ut på konsult förlorade årliga intäkter och utgifter:minskade årliga kostnader: mätuppdrag löner 4 pers datorlicenser Externa kostnaderbilkostnader best. konsult – 1 milj.kommunikation adm. hyra m.m summa ca: Dessutom riskerar vi at förlora avtal med Båstad värde av licens o serveravgifter: c:a förlust c:a

Vi finns nära kunderna och har inte uppdrag i hela Skåne med långa körtider Kart -o mätavdelningen har idag mycket hög service och kvalité på utförda uppdrag. Vi får ofta respons av beställare på att vi är flexibla och snabba. Det har konstaterats att de flesta mätuppdrag som av tekniska kontoret lämnats ut till konsulter har i många fall sämre kvalité och framförallt har dokumentationen varit av den art att inläggning av dessa data i Oracledatabasen har tagit gånger så lång tid som vid dokumentation i egen regi Samordnad mätning för NVDB, byggnadsregister, adressregister med annan uppdragsmätning

Redan idag är mätverksamheten konkurrensutsatt av lokala konsulter och entreprenörer. Avdelningen arbetar med fri konkurrens på de flesta områden men i huvudsak anlitas vi för de flesta mätuppdragen i kommunen, troligen på grund av den goda servicen, kvalitén och flexibiliteten och till rimliga kostnader Svårlösliga it-säkerhetsfrågor. Arbetsmiljö- och ansvarsfrågor? Hela fastighetsbildningsprocessen är att betrakta som myndighetsutövning och Lantmäteriet har enligt lagstiftningen endast möjlighet att i två fall använda annan kompetens än sin egen - genom kommunal förrättningsmedverkan samt förordnande av sakkunnig i enskilt ärende. Mot den bakgrunden har Lantmäteriets inte möjlighet att ha avtal om förrättningsmedverkan med Ängelholms kommun, om all mätningsteknisk verksamhet skulle upphandlas av privat aktör. Kommunen har för avsikt att bilda kommunal lantmäterimyndighet. Detta innebär att förrättningsverksamheten rattionalliseras och samordnas med mätverksamheten. Även ny kompetens måste tillföras.

Nära framtid Konkurensutsättningsplan Införa Leanmetoden? Beslutet blev att inte anta utmaningen