Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ekonomi Vårdval fysioterapi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ekonomi Vårdval fysioterapi"— Presentationens avskrift:

1 Ekonomi Vårdval fysioterapi
Charlotta Torheim

2

3 Ersättning vårdval fysioterapi

4 SAL-tillägg (service, administration och lokaler)
Endast till privata vårdgivare Ersätter för: Allmän service som städ, transport, tele, kundtjänst Administrativ service som ekonomi- och personaladministration, information, bevakning IT Företagshälsovård Lokalhyra

5 Från förfrågningsunderlaget…
”Den samlade ersättningen som utbetalas till en privat utförare avser ersättning för de kostnader som är förknippade med uppdraget. Det inkluderar även kostnader för förskrivna hjälpmedel.” ”För regiondrivna utförare gäller att den samlade ersättningen som redovisas avser samtliga kostnader förutom kostnader för service, administration och lokaler. Dessa kostnader redovisas istället i respektive serviceverksamhet.” ”Någon möjlighet att lyfta ytterligare ersättning för det avsedda uppdraget utöver vad som beskrivs i föreliggande dokument finns inte.”

6 Konkurrensneutralitet

7 Likvärdiga villkor

8 Definition av likvärdiga villkor
Regionens definition på konkurrensneutralitet är densamma dvs. att konkurrensneutralitet uppstår när privata vårdgivare får samma ersättning som egenregiverksamheten kostar. Dock skall hänsyn tas till kostnaderna för huvudmannaskapet, det s.k. sistahandsansvaret som egenregiverksamheten har ansvaret för samt ytterligare åtaganden. I dokumentet slås fast att konkurrensneutralitet uppstår när privata vårdgivare får samma ersättning som landstingets egenregiverksamhet kostar Egenregin sätter alltså nivån för vad ersättningen blir I dokumentet har vi också definierat, det finns olika typer av uppdrag och det bör man ha med sig. Huvudmannauppdrag: Huvudmannen behöver ha en ”Beställarkompetens” från områdesledning och uppåt. Grunduppdrag (= konkurrensneutralt): Allmänt basuppdrag där alla anslutna enheter ska ha likvärdiga villkor och samma ersättning. Sistahandsansvar Säkerställande av basuppdrag i varje kommun samt verksamheter med bedömda stordriftsfördelar. Ytterligare åtaganden Åtagande med strategisk inriktning. Dokumenterats i dokumentet. Nästa steg var då att försöka mäta detta!

9 Konkurrensneutralitet
Efterkalkyl av egenregins kostnader Del av årsredovisningen Men igen, de ersättningar som utgår för uppdraget finns beskrivna i förfrågningsunderlaget. De vet ni redan före året startar.

10 Konkurrensneutralitet 2018
Verksamhet inom vårdval och läkemedel Gemensamma resurser (inget köp/sälj gör att vi mäter det på sidan om), vårdcentralernas förbrukning av gemensamma resurser. Sistahandsansvar Läggs in i årsredovisningen. Konstaterar underskott = konkurrensneutralt Därefter ett politiskt beslut att eventuellt kompensera. Om det är konkurrensoneutralt – vilket vi är Skrivs ett ärende fram av tjänstemännen som politiken tar ställning till. Ev kompensation/utbetalning till privata vårdcentraler motsvarande den andel som privata har (fördelas efter listning). Viktigt att notera att det inte är en självklarhet att betala ut och att det är ett politiskt beslut. Utbetalningen görs under sen vår eller tidig höst året efter. Hittills inte valt att öka ersättningen från början istället. Om uppföljningen visar att landstingets totala avvikelse är negativ så innebär det att det uppföljda ersättningssystemet inte är konkurrensneutralt. Om det är en negativ avvikelse ska regionen ta ställning till om övriga vårdgivare ska kompenseras i motsvarande grad året efter.

11 Arbete pågår… Översyn av de ekonomiska beräkningarna Håller modellen?

12 Frågor?


Ladda ner ppt "Ekonomi Vårdval fysioterapi"

Liknande presentationer


Google-annonser