Några lätt överdrivna generaliseringar och överhoppade detaljer i det följande. De viktigaste av mina egna reflektioner framförs här. De har vanligen inte.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
Utredande text - källkritik.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Källkritik.
Motivation och förändring
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
Geografi Henrik Carlsson.
Föredrag – men denna version är redigerad efter föredraget
Jaktens värde och rovdjuren
Barnanpassad utredning
Spelstrategi.
Patientenkät sommaren -13
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Mårten Lagergren Gysinge 5 oktober 2011
Geografiska begrepp svåra ord
Ledarutveckling över gränserna 2012/2013
Indikatorerna Undvikbar slutenvård Återinskrivningar inom 30 dagar - 65 år och äldre 2009 till 2013 kvartal 2 Sammanställning av indikatorerna per kvartal.
Demokrati.
Källbystugans kvalitetsarbete
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Demokrati och diktatur
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Levnadsvillkor och resursfördelning
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Kundundersökning mars 2010
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Ett tema om befolkningen i världen
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Så styrs Sverige.
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Strandskydd och miljöpolitik
Vi har en hög vargtillväxt och nu skall en ny vargförvaltning beslutas av riksdagen.
Miljödepartementet Landsbygdsdepartementet Svensk rovdjurspolitik skall bestämmas i Sverige Onsdagen 17 augusti 2011 Andreas Carlgren, Miljöminister Eskil.
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Tillvägagångssätt 1-sidig enkät
Debattera.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Behovsanalys och brukardialog 2011
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Argumenterande text.
Hur gör man en debattartikel?
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Svensk finanspolitik 2008 Finanspolitiska rådets rapport till regeringen.
Träningsläger i Frankrike? Diskussionsunderlag - redovisning enkäten - diskussion
Försiktighetens pris… …och klimatets Christian Munthe Filosofiska institutionen
P-O Rehnquist1 Göteborgs universitet i BP 2009 Fortsatt utbyggnad av läkarutbildningen, + 13 platser Utbyggd tandläkarutbildning, + 15 platser Generell.
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
Varg Vedad Arifovic 2012.
1800-talet.
SBU-rapporter. Kosttillägg för undernärda äldre SBU-rapport.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Vargologi Dag Lindgren lätt att komma ihåg slu =sveriges lantbruksuniversitet Presentation Naturvårdsverket
Dåligt beslutande - Varg
Kriminalitet Anna-karin Gålnander.

Presentationens avskrift:

Några lätt överdrivna generaliseringar och överhoppade detaljer i det följande. De viktigaste av mina egna reflektioner framförs här. De har vanligen inte accepterats av vargetablissemanget (forskare + förvaltare/administratörer) trots att jag tjatat i två år (inklusive SLUs forskarblogg, tidningsartiklar, två vargbloggar…). Fast eftersom jag inte vet hur det slutar är det kanske för tidigt att dra slutsatser... Bakgrund: Svensk vargs inavel är hög, men sänks med naturlig invandring av migranter från Finland och planerad tillförsel av djurparksvalpar. Inavelsfrågorna har upphöjts till de viktigaste för förvaltning av varg. För vargantalet tillkommer andra genetiska aspekter, som kan motivera högt antal. Dåligt beslutande - Varg

Kan vargar skjutas till bättre hälsa? En enstämmig forskarkör förnekade detta i början av 2010 och det har knappast tagit tillbaks. Jag pläderar för att det går! Kom ihåg att vi vet inaveln i olika revir och kan välja att bara jaga i revir med mycket inavel!

x 12 vargar varav en migrant, 2 + /24 = 1/12 = 8 % nya gener. + x x x x x 6 skjuts, återstår 2 + /12 = 17 % nya gener De kvarvarande 6 vargarna får fyra valpar var med gener från båda föräldrarna. Det blir 12 vargar i nästa generation. x x x x x x 12 vargar varav fyra med migrantföräldrar, 4 + /24 = 17 % nya gener skjuts, återstår 4 + /12 = 33 % nya gener På två generationer med selektiv jakt har andelen nya + gener fyrdubblats! Migrantgener (+) kan förstärkas med selektiv jakt (urval) så att inaveln minskar och hälsan förbättras!!

Ju färre vargar, ju större effekt får en migrant ++ 1/6 migrantgener1/12 migrantgener

Genbidrag från 10 migrantvargar angivna med år, fem valpflytt Ojämn fördelning = fortsatt hög inavelJämnare fördelning = betydligt lägre inavel

Utbredningsområde Hur förfäderna till en invandrarvarg kan ha varit fördelade för 50 år sedan. Generna rörs om allt mer när tiden går. En varg rör sig ofta 20 mil mellan födelse och död, och ibland 80 mil. Genetiker vill gärna att det skall vara tusentals vargar. Det finns det i öst. På 50 år gissar jag generna över ett tillräckligt stort område blandat sig, och kommer med invandrarna till Sverige, men det vet vi inte säkert. Rovdjursutredningens expertkommitte räknade inte in vargar i öst i en ”metapopulation”. Därför föreslog de att vargantalet i bl a Sverige tredubblas!

Ytterligare åsikter som systemet har svårt att acceptera Den naturliga invandringen (förstärkt med jakt och heterosis) räcker för att inaveln inte skall öka ens med få vargar Nuvarande inavel utgör inget hot mot vargstammens uthålliga överlevnad Inavelsdepressionen blir mindre för ”gammal” släktskap Om det skall vara 500 vargar (rovdjursutredningen) är det bättre att minska inaveln först i en ”liten” population (200) som sedan blåses upp. Observerat och förväntat migrationsmönster kan tolkas som att ryska vargar bortom ryska Karelen bör tas med i en ”megapopulation”. Den kan bli så stor som genetiker tycker behövs långsiktigt utan flera i Sverige. Vi binder ihop vargstammen över Nordeuropa med valpflytt, om nu de egna benen inte räcker.

Doom’s Day, dags för beslut! I början av oktober – tror jag - skall beslutet om minsta antal vargar som långsiktigt skall finnas i Sverige fattas av naturvårdsverket. De synpunkter jag kommit med här (med något undantag) märks knappast i hittills tillgängliga dokumenterade överväganden. Riksdagen fattade beslut 2009 med innebörden att det är dags för nytt beslut nu. Efter några års utredande och resonerande finns ett beslutsunderlag, som jag tycker är beklagligt inkomplett. Det finns riktlinjer för hur behövligt vargantalet skall bestämmas enligt EUs direktiv. Väl underbyggda alternativ som följer dessa riktlinjer varierar mellan 100 och >1000. Det är helt omöjligt för en välinformerad iakttagare - som jag - att veckan före gissa var det hamnar inom ett troligt intervall Vargfrågan är ett exempel på att vår oförmåga att skaffa bra underlag och fatta rationella genomtänkta beslut! Inger inte hopp att vi skall klara av de större problem vi står inför.

Vargfrågan – tar resurser och uppmärksamhet från andra frågor och minskar förtroendet för ”systemet” Vargfrågan har gjort genetik till ett skällsord och ofta missbrukat begrepp. Vargar har blivit en ikonfråga för: Flykten från landsbygden Stad mot land Jägarnas och jaktens ställning Bevarandet av hotade arter Sverige versus EU Vikt av genetiska argument Bevarandet av samekultur Ideell naturvård Exempel: Vargen är det mest diskuterade miljöämnet på Newsmill (rank 13), före t ex klimatfrågan DN och SvD har fler artiklar om varg än (björn, lo, järv, älg, ren, vilt & får) tillsammans Varg har lett till många ”varggrupper”, demonstrationer och också ett politiskt enfrågeparti. JO-anmälningar, överklaganden, polisanmälningar vanliga En fråga som under lång tid tar mycket uppmärksamhet, gör det på bekostnad av andra! Vargfrågan får psykologiska effekter. Vargfrågans dåliga hantering har spridningseffekter till andra områden. Exempel att riksdagens auktoritet undergrävs när riksdagsbeslut tagna med stor majoritet inte respekteras, vilket gör landet mer svårkontrollerat och undergräver demokratin. Ett exempel på att fyrkantig fundamentalism kan få besvärliga följder.