Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Samtala om böcker.
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Välkommen till föräldramöte åk 4-6
Referat En sammanfattning.
Plugga på bästa sätt!.
Att svara på tentafrågan - Strategier Språkhandledningen på IT-fakulteten.
Att träna Läsförståelse
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Begreppsschema – Krönikor
Del 4 Anteckna och planera
Närvaro!!.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Informationssökning & Källkritik
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Mål och betygskriterier
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Att skriva en artikel.
ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Insändare Struktur och respons.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Övning nationella prov svenska
Nya utvecklingssamtal
SVENSKA.
Vad är läsförståelse? Vilka olika faktorer påverkar möjligheten att förstå det man läser? Vad är lässtrategier? Vilka strategier använder sig en god läsare.
Vi undersöker kraft och rörelse
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Hur gör du för att förstå en text?
Källkritik.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Studieteknik och inlärning
Skriva noveller.
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Skriva.
En guide för arbeten i SO
Diskussionstillfälle 4
Del 4 Anteckna och planera
Instruktioner Hur man skriver.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
om företaget där du gör din praktik!
Debattartikel.
Att referera och ange källa!
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Lässtrategier. 1. Före läsningen- strategier 1.1 Sätt upp mål med läsningen.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Olika texter du behöver känna till
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
STUDIETEKNIK.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
Konsten att läsa en text En guide till textläsningen i kursen Svenska 3 och Svenska som andraspråk 3.
4 processer att behärska:
Konsten att läsa skönlitteratur
Hur gör vi när vi läser?.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Referat och källhantering.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Presentationens avskrift:

Lässtrategier Sjöfruskolan Åk 7-9

Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet för att öka förståelsen. Läsarens användning av lässtrategier kan jämföras med snickarens användning av sin verktygslåda

Vad är god läsförståelse? Läsa som avkoppling Läsa med kritiska ögon Inhämta information (olika slags texter)

Författarens syfte med text Exempelvis: Roa Informera Förklara Övertyga Väcka funderingar Fundera alltid innan du läser en text på vilket syfte författaren/skribenten har

Varför använda lässtrategier? Förbättra läsförståelse i alla ämnen Ökade kunskaper Effektiv studieteknik Linda

Expertläsaren Förutspår handlingen Stannar upp, ställer frågor Klargör otydligheter Sammanfattar texten

När? Introduktion på svenskan under v.38 Vt 2015 arbeta i alla ämnen med lässtrategier med särskilt fokus på no, so, språk.

Fyra viktiga strategier kring hur man närmar sig en text Att förutspå/ställa hypotes Utifrån rubriker och bilder, vad tror jag texten kommer handla om? Att klargöra Finns det begrepp, formuleringar och annat som behöver förklaras? Att ställa frågor Vad vet jag redan? Vad förstår jag? Något jag kan ifrågasätta? Ser jag ett mönster? Att sammanfatta Kunna sammanfatta det viktigaste av textens innehåll.

Förutspå Förutspå Överblicka och se framåt: Vad finns här?   Överblicka och se framåt: Vad finns här? Vad handlar det om? Vad kommer det att stå sedan? Vad kommer att hända? Vad vet jag redan om detta? Vad tror jag att texten kan lära mig? Knep: Vad vill/kan jag få reda på? Titta på: Bilder Bildtexter Tabeller Faktarutor Rubriker Överskrifter Nyckelord Kursiverade ord

Ställa frågor Ställa frågor Knep: Gör om rubriker till frågor Vad? Hur? Från vem? Till vem? När? Varför? I vilket sammanhang? (T.ex. tid, politik, händelse) Knep: Gör om rubriker till frågor Skriv 3-5 frågor på textens innehåll – det viktigaste, övergripande eller detaljer. Ställ eller skriv frågor om sådant du inte förstår eller som är nytt för dig.  

Klargöra Klargöra Knep: Stanna upp Läs sakta   Vilka oklarheter finns i texten? Till exempel: -Ord och uttryck -Hela meningar -Stycken -Hela texten Jag förstår inte det där ordet… Jag förstår inte vad som menas med… Det där måste jag läsa om… Jag förstår inte varför… Jag undrar om… Är det inte så… Så det betyder alltså… Jaha, jag trodde först att… Knep: Stanna upp Läs sakta Reflektera Red ut detaljer Använd ledtrådar i texten för att förstå nya ord Stryk under ordet Fråga någon eller slå upp Skapa ditt eget sammanhang, din egen bild Koppla ihop ny kunskap med det du redan vet Dra slutsatser

Sammanfatta Sammafatta Knep Gör en ordlista med viktiga begrepp   Vad vet jag redan? Vad är nytt? Vad är viktigast? Vad är mindre viktigt? Vad hände först? Vad hände sedan? Vad hände sist? Knep Gör en ordlista med viktiga begrepp Skriv det viktigaste i punktform Återberätta för en kompis Sammanfatta skriftligt med egna ord Sammanfatta genom t.ex egen bild eller tankekarta Stryk under nyckelord eller skriv på post-it lappar