Sveriges Kommun Det här är vår presentation om Sveriges kommun.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Demokrati.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Så styrs Sverige.
VAD HÄNDER I DEN EUROPEISKA LOKALDEMOKRATIN - och vad kan Sverige lära? Anders Lidström Umeå universitet.
Vem ansvarar för vad i kommunal vård och omsorg?
Grunden i en Förening Stadga Reglemente Instruktioner Policys.
Demokrati.
Från teori till praktik
Fakta om invånarna i Göteborg
SCB:s medborgarundersökning våren 2009
Kommunen Maja Stopek, Transtenskolan, Hallsberg –
Kommunen.
Samhäll-Europa-tvåornas Danmarksutbyte våren 2004.
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
Parlamentarismen Demokratins kärna.
Så styrs Sverige.
Kommunförbundet Skåne Många är starkare än en. Vad är vi? Kommunförbundet Skåne är de 33 skånska kommunernas intresse- organisation Vårt uppdrag kan sammanfattas.
UTREDNING OM CENTRAL AVGIFTSHANTERING. Inledning  Stadens budget 2013: – ”Kommunstyrelsen ska i samråd med utbildningsnämnden utreda hur en central avgiftshantering.
Riktlinjer för övergångar. Bakgrund  Allt fler samverkanspartners och med olika huvudmän  Svårigheter att uppfylla styrdokumentens intentioner  Utredning.
SCB:s medborgarundersökning våren 2007
Så här fungerar kommunen
Demokrati och hur Sverige styrs
1. Vad? Med kvalitetsdeklarationer sätter vi tydliga nivåer på våra tjänster och vår service 2.
Demokrati, politik och val.
Socialtjänstlagen, SoL
Demokratiska nivåer Nationellt - Riksdag - Regering Regionalt - 21 län
VÄLKOMNA!.
Vår Kommun Samhällskunskap år 8.
SCB:s medborgarundersökning Resultat för Nacka kommun.
Principiell utgångspunkt
Organisation Kommunkoncernen Till och med 2004 Kommundirektör Kommunfullmäktige IT/ Organisation Ekonomi- kontoret Personal- kontoret Kommun- fastigheter.
1 1 Vänsterskolan Partiskolan Sveriges socialdemokratiska parti bildas 1917 Arbetarrörelsen splittras, revolutioner i hela Europa, Vänsterpartiet.
SCB:s medborgarundersökning våren 2009 Resultat för Södertörnskommunerna Jenny Hjort.
SCB:s medborgarundersökning Nackas resultat med jämförelser Genomförd 19 september – 8 november personer svarade (av 1500)
Välfärd och Ideologier
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Tilläggsfrågor och jämförelser med andra Stockholmskommuner Medborgarundersökning 2012 Utförd av Statistiska centralbyrån.
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Riksdag, Regering och ett ärendes gång
En sammanslutning av invånare inom ett specifikt geografiskt område KOMMUNEN.
Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.
Vem gör vad i svenskt parlament?
Medborgarundersökning 2011 Bilaga till tjänsteskrivelse KFKS 2011/ resultat Nacka kommuns tilläggsfrågor - jämförelser med de Stockholmskommuner.
Lidingö Stad Medborgarundersökning Genomförande - Fjärde medborgarundersökningen – tidigare 2007, 2009 och Totalt genomfördes telefonintervjuer.
Stadens organisation INTRODUKTION SOCIALSEKRETERARE
Mål och resursstyrning i Sotenäs
”Kommunpolitik for dummies”  Vad är det för drag i en föredragningslista?  Vad sjuttsingen är KSAU?  Vad är skillnaden mellan kommunchef.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Införande och erfarenheter av valfrihetssystem. Västerås – en del av Stockholm - Mälardalen regionen invånare (2008) – 6:e största kommunen Tre.
Välkommen till Älvsbyns kommun. Peter Lundberg, informatör Näringslivskontoret Älvsbyns kommun
Välkommen till Ale. Antal invånare Utpendling Inpendling Skattesats Fakta.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Medborgarundersökning Vision och mål Genomförande Vision och mål Systematiskt kvalitetsarbete i Leksands kommun.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Förändrade stadsdels-förvaltningar 1 juli 2018
KOMMUN-STYRELSEN KOMMUN-FULLMÄKTIGE
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Förslag på medborgardialog för malmo.se
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Stat , Landsting och Kommun
Presentationens avskrift:

Sveriges Kommun Det här är vår presentation om Sveriges kommun

Vad är en kommun? En kommun är en mängd politiker som ser till att en mängd saker ska vara tillgängliga inom ett visst område t.ex. att det ska finnas förskola, skola, gymnasium, bibliotek, vatten, avlopp och räddningstjänst, det finns väldigt många andra saker som kommunen har ansvar för att det ska vara tillgängligt, det här var bara några få exempel.

Beslutsfattande nivå, kommun Det finns ca 290 kommuner i Sverige och storleken kan variera från att bara vara kilometerlånga till flera mil långa.

Vad bestämmer en kommun? E n kommun styrs av politiker som har valts av medborgarna. Kommunen bestämmer: ●Hur mycket skatt invånarna ska betala ● Vilka nämnder som ska finna s, en nämnd ansvarar för de verksamheterna som kommunen ansvarar för enligt lag Väljer revisorer som undersöker kommunens verksamheter ● Väljer ersättare till nämnderna och kommunstyrelsen De avsvarar för det mesta av samhällsservice som finns lokalt t.ex förskola,skola och socialtjänst ●Ger olika tillstånd som t.ex bygglov och om restauranger får servera alkohol ●De ansvarar också för gator och trafik

Kommunens obligatoriska uppgifter ● Förskola,skola,gymnasium ● Miljö och hälso skydd ● Bostäder ● Räddningstjänst ● Renhållning och avfallshantering ● Byggfrågor ● Social omsorg

Hur kan du/andra påverka kommunen? Varje dag fattar kommunens politiker beslut som påverkar folks vardagsliv, t.ex. om barns förskola och skola, hur bostadsområden ska utvecklas eller hur gator, torg och parker ska utformas. Ett sätt att påverka den kommunala verksamheten är att vara med och välja de politiker som styr kommunen, men detta kan så klart bara myndiga göra. Men du kan också påverka det här mellan valen. Du kan lämna åsikter, synpunkter och förslag direkt till den verksamhet det gäller, skicka in medborgarförslag till din stadsdelsnämnd eller kontakta någon av stadens ombudsmän.

Hur går deras arbete till? Eftersom kommunen styrs av politiker som medborgarna har valt har de stor chans att påverka hur kommunen utför sina uppdrag. Men vanligtvis går det till på det viset att kommunfullmäktige får ett förslag, sedan skickas ärendet till kommunstyrelsen och skickas sedan vidare till nämnderna som utreder. Utredningarna skickas tillbaka till kommunstyrelsen som ställer samman ett förslag. Kommunsfullmäktige får förslaget och beslutar, sedan verkställs beslutet.