Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förslag på medborgardialog för malmo.se

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förslag på medborgardialog för malmo.se"— Presentationens avskrift:

1 Förslag på medborgardialog för malmo.se
Av Nicole Gustavsson

2 Förslag på hur Malmö kan bli bättre
Förslag på hur Malmö kan bli bättre? Malmö växer och är en stad i ständig förändring. Har du förslag på hur Malmö kan bli ännu bättre? Lämna då ett medborgarförslag. Bo, Bygga & Miljö Företagande & Jobb Förskola & Utbildning Kultur & Fritid Stadsplanering & Trafik Kommun & Politik Omsorg, Vård & Stöd Social- & Familjefrågor Tjänster & Blanketter Var med och påverka Lämna medborgarförslag E-postformulär för medborgarförslag Förslag som rör stadsmiljön Pensionärsrådet Ungdomsrådet Malmöinitiativet Malmörådet Kontakt Lämna Medborgarförslag Om du har förslag på hur Malmö kan göras bättre, kan du skicka ett medborgarförslag till stadskontoret. Medborgarförslag är din chans att påverka det som är viktigt för dig. Det kan till exempel vara förslag på hur Malmö kan förbättra äldreomsorgen, socialtjänsten, barnomsorgen eller andra verksamheter som kommunen ansvarar för. Förslag som rör stadsmiljön Stadskontoret beslutar inte om förändringar eller investeringar kring den yttre miljön i Malmö. Om du har förslag eller synpunkter på stadsmiljön, skickar du dem till gatukontoret. Mer information om hur du gör, hittar du här: Alla som är folkbokförda i Malmö kan lämna medborgarförslag Rätten att lämna medborgarförslag gäller även för barn, ungdomar och personer med utländsk bakgrund som ännu inte fått kommunal rösträtt. Förslaget kan lämnas av enskild person eller gemensamt av flera. Föreningar, företag och andra organisationer kan inte lämna medborgarförslag.

3 Mina tankar: Designen på malmö.se är enkel och det tycker jag att den ska fortsätta vara, det är inte en massa onödig design. Men Jag anser att det behövs fler tablåer. Det är svårt att ta sig tillbaka till huvudsidan eller om man vill titta på andra sidor inom kommunen. Därför föreslår jag en tablå på vänster sida med huvudrubriker och dolda underrubriker. Detta så att man enkelt kan ta sig vidare. Jag föreslår även en tablå till höger så att man lätt hittar formulär med mera för medborgarförslag. I texten har jag försökt att få bort vi/ni och istället bli oss och vår stad. Detta så att avståndet minskar mellan politiker och ”vanliga” människor. Allas åsikter är viktiga. Initiativtagaren ska uppmuntras att lämna förslag. På nästan alla av dagens fem sidor inleds det med att många gör fel när de skickar in förslag om stadsmiljön. Detta är avskräckande och lite nedvärderande att folk hela tiden gör fel. Istället ska även miljöförslag uppmuntras och jag har därför gjort en egen rubrik till det, med information om hur och var man lämnar dessa förslag.

4 Flera olika sätt att lämna medborgarförslag
Du kan lämna ditt medborgarförslag online eller som brev. Välj det sätt som passar dig bäst. Du kan fylla i medborgarförslaget i vårt webbformulär som skickas automatiskt till stadskontoret. Du kan ladda ner en färdig blankett och skicka till postadressen: Stadskontoret Malmö stad Malmö Märk kuvertet "Medborgarförslag" Du kan även lämna blanketterna till någon av våra mötesplatser eller skicka den via e-post till Om du inte har tillgång till skrivare går det även bra att skriva ett vanligt brev och skicka eller lämna till oss enligt ovan information. Glöm inte namn, adress och datum. Vad som händer sen Du får en skriftlig bekräftelse via brev eller e-post på att förslaget tagits emot och ett besked om hur ditt medborgarförslag kommer att behandlas. När ärendet registreras blir det en allmän handling. När förslaget kommer till förvaltningen registreras det och en tjänsteman läser igenom ditt förslag, undersöker och skriver förslag till hur beslut kan se ut.

5 Vidare på sidan finns det information om olika sätt man kan skicka sitt medborgarförslag. Självklart med direktlänkar till webbformuläret, den nedladdningsbara PDF: en och e-postadressen. Alla kan lämna förslag, oavsett om de har internet eller tillgång till skrivare. Därefter finns ett avsnitt om hur ett medborgarförslag tas emot av kommunen och tas vidare. Detta så att initiativtagaren får en förståelse för vad som händer och att förslaget inte bara läggs på hög eller försvinner i mängden. Varje förslag är unikt och läses.

6 Exempel på medborgarförslag som kommit in till stadskontoret i Malmö
Vad som händer sen Du får en skriftlig bekräftelse via brev eller e-post på att förslaget tagits emot och ett besked om hur ditt medborgarförslag kommer att behandlas. När ärendet registreras blir det en allmän handling. När förslaget kommer till förvaltningen registreras det och en tjänsteman läser igenom ditt förslag, undersöker och skriver förslag till hur beslut kan se ut. Du blir personligen kontaktad av ansvarig politiker så snart ärendet behandlats. Om du vill kan du då som förslagsställare få möjlighet att själv komma och presentera ditt förslag för nämnden. Stadsområdesnämnden beslutar hur den fortsatta hanteringen ska gå till. Om ditt ärende handlar om något som nämnden inte ansvarar för skickas det vidare till rätt instans. När politikerna tagit beslut skickas beslutet tillbaka till dig. Du får information om ditt förslag kan förverkligas. Exempel på medborgarförslag som kommit in till stadskontoret i Malmö Varje år kommer cirka xx medborgarförslag in till stadskontoret. Några exempel på förlag som genomförts är: Medborgarförslag om en fritidsgård på Sorgenfri (KM 2016:323) Initiativtagarna är en grupp ungdomar som förslog att det byggs en fritidsgård för äldre ungdomar på Sorgenfri. Ungdomarna menade att detta skulle göra att de kunde känna sig trygga och ha någonstans att vara efter skolan istället för att hänga på stan eller liknande.

7 Exempel på medborgarförslag som kommit in till stadskontoret i Malmö
Varje år kommer cirka xx medborgarförslag in till stadskontoret. Några exempel på förlag som genomförts är: Medborgarförslag om en fritidsgård på Sorgenfri (KM 2016:323) Initiativtagarna är en grupp ungdomar som förslog att det byggs en fritidsgård för äldre ungdomar på Sorgenfri. Ungdomarna menade att detta skulle göra att de kunde känna sig trygga och ha någonstans att vara efter skolan istället för att hänga på stan eller liknande. Medborgarförslag om arbetskläder till förskolepersonal (KM 2016:53) Initiativtagaren upplevade att det ibland var förvirrande att vid hämtning på förskola veta vilka som var personal och vilka som var föräldrar. Därför föreslogs att personalen skulle ha så kallade arbetskläder och namnskylt med namn och titel. Detta så att föräldrarna kunde se vem som var ansvarig för vad. Medborgarförslag om inventering överbliven mat på Mariehage förskola skänktes till stadens soppkök (KM 2015:680) Initiativtagaren ansåg att istället för att slänga överbliven mat skulle den skänkas till behövande. Detta för att minska matspillet och lära barnen att tänka på miljön och de behövande. Läs mer om hur du kan vara med och påverka din stad Det finns flera olika sätt som du kan vara med och påverka Malmö. Bland annat genom Malmöpanelen och Malmöintiativet. Här kan du läsa mer om hur du kan engagera dig:

8 Framförallt anser jag att det idag på hemsidan saknas exempel på medborgarförslag. Jag har därför tagit fram tre exempel på hur det skulle kunna se ut (dessa exempel är helt tagna ur luften eftersom jag inte fann exempel på genomförda medborgarförslag när jag sökte på malmö.se). Exemplen skulle kunna inspirera initiativtagaren till hur de kan lägga upp sitt förslag. Men framförallt skulle det ge en positiv bild av att Malmö lyssnar på sina invånare. Det visar att förslag genomförs och varför. Avslutnings finns finns ett avsnitt om andra sätt som invånarna kan engagera sig på och var de hittar mer information. Summering: Dagens fem olika sidor har olika bra information som tillsammans blir en komplett informationssida. Det som saknas på den ena finns på den andra och de behöver föras samman. Det behöver bli en mer positiv ton i texten, idag kan läsaren nästan avskräckas från att lämna förslag eftersom sidorna tar upp allt som görs fel. Det finns inte heller något som visar på att förslag faktiskt genomförs. När jag försökt hitta genomförda medborgarförslag, fann jag bar några förslag som fått avslag och artiklar från Sydsvenskan som tog upp att knappt några medborgarförslag genomfördes. Därför behövs genomförda medborgarförslag lyftas fram. Malmös invånare ska inte bara känna att politikerna lyssnar på dem, utan även att de är en del av stadens utveckling.


Ladda ner ppt "Förslag på medborgardialog för malmo.se"

Liknande presentationer


Google-annonser