Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet 1.1.1 Start augusti 2010.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Kompetensinventering
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
Kartläggning av lärande på arbetsplats
Diskussionsfrågor för gymnasiearbetet – yrkesprogram
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Mål för insatsen ”Utbildningen ska, med utgångspunkt från individens behov, kunna kombineras med förvärvsarbete eller andra aktiviteter, t.ex. arbetslivsorientering,
Handlingsplan för matematikutveckling
Information Leonardo Da Vinci
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Christina Jansson
Kompetensplattform Halland
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Planering.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Jörgen From Anu Ylitalo Pedagogisk Digital Kompetens DELTAGARE Åbo Akademi Hanken.
Att styra med kompetens
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
E-Validering Kompetensutveckling Marianne Andrén 2008 Marianne Andrén Projekt- och Forskningsledare Vård och omsorg Centrum för vuxnas lärande Off-e projektet.
Välkommen till introduktion av kursen LYVU10 med start HT14
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Välkommen till ESF:s seminarium
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Läroplansträff fritidshem
Uppdrag validering Björn Scheéle
Gymnasial lärlingsutbildning »Bakgrunden till Skolverkets förslag till Gy-lärling? » Hur kan förslaget bli framgångsrikt för alla elever i gymnasieskolan.
Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping.
Aktiviteter och upplevelser
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
1. 2 Varför Lärlingsutbildning? Pedagogisk modell Bristyrken i regionen Gruppstorlek.
PA1201 Projektarbete 100 p.
Truls Hallin & Mikael OttebrantSidan 1 av UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING UPPDRAG Validering av lärande OCN-metoden som en del av Lärlingsspåret.
GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING - nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv Teknikcollege Östergötland
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Dagens program Kunskapsprocesser, dokumentation och kvalitetssäkring
1 Validering Regional arbetsgrupp Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
1 Validering Regional arbetsgrupp
Vilka är vi? GR Utbildning Pedagogiskt Centrum Sandra Svensson.
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
Handledarutbildning steg 1-3 ska genomsyras av kunskap om och redskap för att kunna hantera de sju diskrimineringsgrunderna; kön, könsöverskridande identitet.
Strategier för kvalitet och praktiskt arbete som ger resultat Åsa Bergenheim Karlstads universitet.
LAVI solution. Utgångspunkter Hur skapar vi förutsättningar att utveckla entreprenöriella förmågor? Läroplanen: Forma eleverna till kritiskt självständigt.
Validering En process för att kartlägga kompetens.
Fördjupning och examination av VFU
Presentation Vård och omsorgscollege
Computational thinking progression F-9
OCN-metoden. OCN-metoden (Open College Network) är en väl utvecklad metod för kvalitetssäkring och erkännande av kunskaper, färdigheter och kompetenser.
Vad vet ni om Vård och Omsorgscollege?
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Föreläsning 7 Observation som datainsamlingsmetod
Fokus Yrkesutbildning VO
Ökad kvalitet i utbildningen Fyra prioriterade delområden
Arbetsplatsförlagt lärande
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Ta del av riktlinjerna här
Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?
Handledarutbildning Steg 2.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Presentationens avskrift:

Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet Start augusti 2010

Hallands mål i projektet SkanKomp Erfarenhetsutbyte av och ett lärande med projektets ingående parter Testa och implementera nya metoder i det halländska utbildningssystemet gällande: - nya och förbättrade metoder för behovsinventering - metodutveckling av arbetsplatsförlagt lärande Vidareutveckla systemet avseende behovsinventering och omvärldsanalys av arbetslivets kompetensförsörjning

Projektet Mobila yrkeslärare i Halland Syfte Att ta fram en metod- och utbildningsmodell av yrkesutbildning där ett flertal traditionella problem inom yrkesutbildningsområdet övervinns. Mål Skapa större flexibilitet men också uppfylla de formella kraven inom yrkesutbildningarna som Skolverket kräver. Skapa dokument som är lätthanterliga för yrkeslärare, handledare på arbetsplatserna och eleven. Dokumenten skall synliggöra de teoretiska bitarna i respektive verksamheter.

Mobila yrkeslärare i Halland! Behov av att utveckla pedagogiska färdigheter Praktiska och teoretiska inslag behöver utvecklas Individens behov i centrum Att möta näringslivets behov Utbildningen ska till största del bedrivas på arbetsplatsen Handledaren på företaget får det största ansvaret för det dagliga stödet till eleven. Att ha ett validerande förhållningssätt

Projektteamets uppdrag Utveckla en metod- och en utbildningsmodell som skapar flexibilitet men också uppfyller kraven inom yrkesutbildningarna. Ämnesplanerna skall brytas ned till ”utbildningsavsnitt” som kan omsättas på arbetsplatserna där examensmålen skall vara det centrala. Ge stöd till de lärare som vill bryta ner sina kurser. Skapa dokument som är lätthanterliga för yrkeslärare, handledare och elev.

Mobila lärare i Halland Verktyget: Vill-Mer Projektteam Expertgrupp: Skolverket Forskare Yrkeslärare Lärarutbildare Regional referensgrupp: Yrkeslärare och handledare Inventera: möjliga möten med handledare ute i verksamheten Struktur som underlättar nedbrytning av centrala innehållet En IT-del utvecklas Modellen prövas: Dokumentation Kvalitetssäkring Bedömning/ betygssättning Pågår kontinuerligt Färdig modell! Layout Tillgänglighet Erfarenhetsbank Databas Här är vi nu! : Hur går vi vidare? Utvärdering Styrgrupp

Vill – Mer modellen Ämne: Kurs: Kurskod: Poäng: Examensmål: -Efter genomgånget program ska eleven ha: Ämnets syfte: Centrala begrepp Kunskapskrav

Exempel på nedbrutna begrepp av centralt innehåll i kursen Hygien, (inom ämnet Hygienkunskap 100p i Restaurang- och livsmedelsprogrammet) Kunskaper om mikroorganismers betydelse i samband med livsmedelshantering Kunskap om smittvägar, livsmedelsburna infektioner och matförgiftningar Kunskaper om den personliga hygienens betydelse Förmåga att genomföra provtagning på råvaror och färdiga livsmedelsprodukter Kunskaper om hantering av råvaror samt för tillagning, varmhållning, nedkylning, uppvärmning och förvaring

Lärarens roll Lärarens erfarenhet och kompetens utnyttjas vid utarbetandet av modellen/metoden Lärarens kunskaper är betydelsefulla vid nedbrytningen av ”utbildningsavsnitten” som skall kunna omsättas på arbetsplatsen. Läraren är betydelsefull vid framtagandet av dokument som är lätthanterliga för yrkesläraren och handledaren. Läraren är en viktig länk mellan metodutvecklaren och verksamhetens handledare.

Handledarens roll Hur ser din roll som handledare ut? Hur ser dialogen mellan yrkeslärare och handledare ut idag? På vilket sätt kan du som handledare bistå projektet? På vilket sätt kan du som handledare bidra med att förbättra samarbetet mellan arbetsplatsen och utbildningsanordnaren?

Elevens roll På vilket sätt kan eleverna engagera sig i skapandet av den nya metoden?

Mål –En metod för att yrkeslärare och handledare skall kunna arbeta flexibelt med hög kvalité.

Kontaktpersoner: Gisela Nottorp Projektledare Mobil: E-post: Pia Svensson Mobil: E-post: