Om värdigt liv inom äldreomsorgen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja LOV i norra Bohuslän ur brukarens perspektiv Välkomna till.
Socialdepartementet Äldreomsorgen får gott betyg Nöjdhet för omsorg i särskilda boenden i riket 2008, 2010, 2011 Källa: Socialstyrelsen, Nationella brukarundersökningen.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Exempel utifrån ett antal målområden
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Beslut om liv och död har alltid varit en del av läkaryrket
”Äldre ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande”
Vård.
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Föräldramöte Ht
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Ramverk för patientmedverkan
Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård.
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Äldreomsorgen informerar!
Äldreomsorgens nationella värdegrund – ett vägledningsmaterial
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Idéskiss ”ny 7,5 hp utbildning” Arbetsgruppen: Christina Stenman Ulla-Karin Schön Lisa Ask.
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
Nu kraftsamlar vi för den sociala barn- och ungdomsvården
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Resultat: Samtliga fyra omsorgstagare som omfattats av förbättringsarbetet har minskat antalet gånger de avböjt hjälp p g a att de inte orkat ta emot den.
Nämndplan 2015.
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
SIP 16 december 2015 Maj Rom. Antal personer Källa: SCB 2013.
Ersta diakoni Ann-Sofie Wetterstrand, socialchef Christine Tell, äldreomsorgschef Petra Andersson, affärsutvecklare 1 Ersta diakoni är Sveriges största.
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Ramverk för patientmedverkan
Kvalitet i särskilt boende
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Kvalitetsarbete.
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Heby kommuns kvalitetspolicy
Sammanfattande dokumentation från länsworkshop om Strategi för hälsa
Delat beslutsfattande och SIP
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
KPR april 2018.
Samordningssköterskans uppdrag
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Utveckling och lärande
Enheten för uppföljning och utvärdering
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Om värdigt liv inom äldreomsorgen Lust att leva mod att dö Om värdigt liv inom äldreomsorgen

Sakkunniga i Värdighetsutredningen Lars-Åke Almqvist, Kommunal Anna-karin Eklund, Vårdförbundet Lisbeth Eklund, Sveriges pensionärers riksförbund, SPRF Jan-Håkan Hansson, Ersta Sköndal Högskola Ulla Höjgård, Socialstyrelsen Niclas Jacobson, Socialdepartementet Eva Nilsson Bågenholm, Sveriges Läkarförbund

Sakkunniga forts. Eva Nordmark, SKTF Mats Thorslund, Äldrecentrum Kerstin Wigzell, Socialdepartementet Per Ödman, SKL Utredare: Thorbjörn Larsson, Ersta Diakoni I kansliet: Bengt Johansson, Anna Odebäck

Värdighetsgaranti med respekt för människovärdet Överväga förslag på kvalitetsnivåer som inte får underskridas Ökad trygghet genom vård och omsorg utifrån behov, i rätt tid, av god kvalitet. Särskilt de sköraste Föreslå incitament för värdig äldreomsorg, kvalitetsarbete, ökad individualisering

Direktiv, forts. Metoder som säkerställer ett etiskt förhållningssätt Klagomålshantering och tvister Hur ska åtgärder som föreslås införas, följas upp och rapporteras Analysera behovet av nationellt bedömningsinstru-ment, om lämpligt ge förslag Analysera brister i utförandet, förslag till åtgärder

Vad utredningen vill uppnå Äldreomsorg = Lustfyllt liv Synen på äldreomsorgen bör förändras för att ge förutsättningar för att människor av olika slag ska ges möjlighet till ett lustfyllt liv. Maktförskjutning Från producenter till konsumenter/ anhöriga. De ska vara med i utformningen av äldreomsorgen. Kvalitet Handlar om att göra rätt saker rätt.

Ett dilemma Kvalitet är för många en fråga om materiell kvalitet Social kvalitet och existentiell kvalitet glöms bort

Några av utredningens viktiga frågor Nationell värdegrund för äldreomsorgen Certifiering av äldreomsorg Nationellt biståndsbedömningsinstrument Miniminivåer Incitamentsstrukturer Förbättrade möjligheter till hantering av synpunkter och tvister

Värdighet - en definition för äldreomsorgen Rätt till värdigt liv och integritet innebär: Självbestämmande samt frihet från övergrepp och tvång Påverkan på en person ska vara saklig och öppen Tillgång till och respekt för en privat sfär Att den som har bristande beslutsförmåga hindras från att handla på ett sätt som av omgivningen uppfattas förnedrande Tillgång till kvalificerad vård och omsorg Ett bemötande med respekt människovärdet Att den enskildes självkänsla och självupplevda värdighet ska stärkas och respekteras

Värdegrund för äldreomsorgen Värdighet Välbefinnande och trygghet Självbestämmande och delaktighet Individualisering Bemötande

Mål och riktlinjer - Välbefinnande och trygghet All äldreomsorg ska ge den enskilde förutsättningar för att kunna bibehålla och uppnå välbefinnande och trygghet Riktlinjer Äldreomsorgen ska: Bemöta varje individ så att denne känner trygghet i vardagen. Verka för stabilitet, kontinuitet och pålitlighet i hur arbetet bedrivs och i dagliga rutiner. Verka för en meningsfull vardag med livsglädje och livsmod. Verka för en stimulerande tillvaro och motverka ensamhet och isolering.

Mål och Riktlinjer - Självbestämmande och delaktighet All äldreomsorg ska ge den enskilde förutsättningar till självbestämmande och bygga på delaktighet i de beslut som denne berörs av. Riktlinjer Äldreomsorgen ska: Stödja den äldre att kunna upprätthålla självständighet och oberoende Verka för att den enskildes självbestämmande ska komma till uttryck samt att de anhöriga ges ett betydande inflytande i beslut om den omsorg som ges. Verka för en hög grad av självbestämmande och alltid erbjuda delaktighet i beslut rörande den enskildes tillvaro och vardag.