Hammarby Sjöstad ”One of the world’s highest profile examples of Sustainable City Development” , enligt The Economist:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Några utgångspunkter  Bostadsförsörjningen är ett gemensamt ansvar mellan stat och kommun  Staten ger ekonomiska och rättsliga förutsättningar, kommunen.
Advertisements

Vilka är RISE? RISE Research Institutes of Sweden är en grupp industriforsknings- institut som med forskningsexcellens och framsynthet skapar nytta och.
Europaparlamentariker
EU:s program för konkurrenskraft och innovation, CIP, Lissabonstrategin – tillväxt och sysselsättning Mål  att utveckla företagens konkurrenskraft,
Västsvenskt nätverk för hållbar utveckling Västsvensk samverkan för Miljöteknik - Workshop om utvecklingen i Västsverige efter valet.
Hur nå ut till företag ? Fred Nordström.
Kalmar Energi, tankar och idéer från en el- och värmeleverantörs perspektiv
Byggnadsvårdsföreningen
Kostnadsfri och opartisk kommunal service
Projektet Kulturvägen
Energimyndighetens instruktion
GMV - Göteborgs MiljöVetenskapliga centrum Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Centre for Environment and Sustainability, GMV Göteborg 31 maj 2007.
Lerums vision Att vara Sveriges ledande miljökommun om 11 år.
Energislöseri?.
KVALITET & STYRNING I VARA KOMMUN
Sustainable City Hyllie - Framtidens stad redan idag
EU 2020-strategi Smart tillväxt, hållbar tillväxt, tillväxt för alla
Fövaltningsberättelse räkenskapsåret 2011 Brf Sjöstadsviken.
Välkomna till träff med Samrådsgruppen för näringslivsfrågor Dokumentation på Gränsgångaren gransgangaren.wordpress.com.
Aktuella frågor på EU-nivå
Dalarna - Pilotlän för Grön utveckling - Miljödriven utveckling
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
Främjande för energieffektivt byggande
Ett kontor med utsikt. 450 kontor i Europa En del av EU:s energipolitik Medlemmar i FEDARENE – Europeiska energikontorsföreningen.
Utmaningsdriven innovation
1 Sammanhållningspolitiken och Europa Strukturfonderna efter : Förberedelser! 2010: Europa e sammanhållningsrapporten Budgetöversyn.
PAUL NEMES Regionala projekt med gräns- överskridande samarbete – att växla upp erfarenheter och resultat från internationella projekt
IEE2 - Utlysning för 2011 Cecilia Thapper Energikontoret Skåne Malmö
Ekodesign -Stora energislukare försvinner och ny teknik vinner mark Kraftsamling Lovisa Blomqvist & Carlos Lopes, Energimyndigheten.
Energiråd för företag “Vi hade ingen aning att det gick så mycket energi till belysningen. Den investering vi gjorde i ny modern belysning betalade sig.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Mål för vind/förnybar energi Lars Andersson, chef för Energimyndighetens vindenhet.
Simhallsöversyn Åke Roxberger och Ingrid Gyllfors
Energikartläggning företag
Mål- och resultatstyrning
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Regionala strukturfondsprogrammet för Övre Norrland och EUs strategi för Östersjöregionen Terese Ryndal : kontaktperson för Regionala strukturfondsprogrammet.
Utvärdering + uppföljning = resultat
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
50 % CO2e
The Wellness Evaluation A Career in Wellness Changing People’s Lives. Be dem att att uppskatta om informationen de fick var användbar Stäm av att de tyckte.
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Sibbarp-Dagsås 28 mars Vad händer ikväll? Introduktion Visioner Aktiviteter Handlingsplaner Lokal utvecklingplan.
Bussplan Stockholm - vad är syftet? -Att på tio år byta ut alla bussar i innerstadstrafik mot eldrivna bussar och erbjuda stockholmarna en busstrafik som.
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Anna Green, Miljöenheten.
Bussplan Stockholm - vad är syftet? -Att på tio år byta ut alla bussar i innerstadstrafik mot eldrivna bussar och erbjuda stockholmarna en busstrafik som.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. IQ Samhällsbyggnad Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet.
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
GoINN är en kraftfull satsning från Chalmers och Göteborgs universitet för att bygga samverkande innovationssystem. Projektet genomförs tillsammans.
Region Norrland Vision och mål för kollektivtrafiken Arbetsmaterial för Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp.
Presentation hållbart byggande Galären PRESENTATION HÅLLBART BYGGANDE Privatägt fastighetsbolag med kontor i Luleå och Stockholm 26 anställda.
Simidrott för alla SSS Vision SSS verkar för simidrott och hälsa för alla genom att; Simidrott ska vara det självklara valet av idrott, där.
5. Mål och syfte.
Tjäna pengar & Rädda världen Tjäna pengar och rädda världen! Om nya former av entreprenörskap med fokus på samhällsnytta. Erika Augustinsson 26 februari.
VISION Chalmers – för en hållbar framtid UPPDRAG Chalmers ska vara ett utåtriktat tekniskt universitet med global attraktionskraft som bedriver internationellt.
Helen Bålman, Örebro 9 juni 2008 MILJÖDRIVNA MARKNADER.
God bebyggd miljö. Övergripande vision Gäller alla kommuner Glömmer inte landsbygd Nu miljömål På sikt total hållbarhet Ta sats för snabb ökning Ett län.
GoINN är en kraftfull satsning från Chalmers och Göteborgs universitet för att bygga samverkande innovationssystem. Projektet genomförs tillsammans.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
H+Energisystem Presentation av projektet. Energistrategi 2035 Den energi som används i Helsingborg 2035 kommer från uthålliga förnybara energikällor.
Agenda Livsmiljö - för bättre kunskap i samhällsbyggandets tidiga skeden.
Hållbar stadsutveckling Energismart 4 november 2015 Anette Persson
 Vardagslivet i en hållbar framtid innebär minskad energiförbrukning om 60% per person bla som konsekvens av att vi är fler invånare på jorden. 45% teknik-
SDG Lotta Hedström.
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
Malmö Innovationsarena
samverkan för hållbar stadsutveckling
Samverkansprojekt för bättre hälsa
Förbättra klubbkvalitet
Presentationens avskrift:

Hammarby Sjöstad ”One of the world’s highest profile examples of Sustainable City Development” , enligt The Economist:

HS2020 – ”att förnya en ny stad” Ett medborgarinitiativ –i samarbete med företag, forskare och myndigheter En inkubator - utvecklar vision, idéer och koncept för Hammarby Sjöstad 2020 som ett ”Urban Living Lab” Tar idéer till marknaden - etablerar specifika organisationer för projekt som är mogna att genomföras Ett projekt inom Sjöstadsföreningen, samorganisation för bostadsrättsföreningarna

”Att förnya en ny stad” - fem projekt för innovation och demo 1. Hållbara transporter, elbil, elbuss 2. Energieffektivisering, smarta nät 3. Bättre återvinning, ny teknik 4. Vattenteknik, vattenkvalitet 5. IKT som stöd för förnyelse och hållbarhet

Planerarna och byggarna missade energimålet Målet när Sjöstaden byggdes: 100 kWh I verkligheten 115 kWh i genomsnitt*, från 75 kWh som bäst till 140 kWh - och några extrema värden på över 180 kWh *Enligt energideklarationerna för 48 byggnader i 25 brf, 218.000 kvm av sammanlagt 900.000 kvm

Syftet med HS2020/Energi: ”under 100 kWh” Vi vill genom ett samlat grepp visa att det är möjligt att nå det mål för energieffektivitet, 100 kWh per kvm och år, som de som planerade och byggde Hammarby Sjöstad misslyckades att uppnå.

HS2020/Energi – plan för 2013 energiansvariga i varje brf-styrelse   energiansvariga i varje brf-styrelse analyser av varje fastighet som grund för åtgärdsprogram optimering av energisystemet en plan för mindre investeringar med god effekt på energihushållning och ekonomi installation av några ”smarta nät” som demoanläggningar utveckling av ett koncept för ”smart belysning” för energi, miljö och hälsa - attraktiva affärsmodeller för energiinvesteringar

HS20202 i samarbete med …. ….forskningsinstitutioner som KTH, SP, SICS, Interactive Institute, Elforsk … företag som Vattenfall, Fortum, Riksbyggen, … Stockholms stad genom Energicentrum … Energimyndigheten