Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

”Jag är vinden som blåser”
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Om människosyn och etik
Hur kan jag vara viss om min tro?
Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Dygd- och plikt Elin Palm.
Hinduism - Indiens religion -
”Existensen föregår essensen!”
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Från KARMA till NÅD “När man bestämmer sig för att åstadkomma det som är av ett kreativt inflytande – då är inte längre det väsendet under lagen av orsak.
Etik- Modet att välja!.
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Fitnesskultur i ur och skur Birgitta J Huuva Ordförande samverkansgruppen för Hälsofrämjande sjukvård ÖLL.
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
MORIA: Immanuel Kant.
Elin Palm Filosofienheten, KTH
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
MORIA: Frihet och utlitarism
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Handlingars moraliska status Förbjudna Påbjudna Tillåtna Rätt/orätt.
Filosofi 1.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Leva tillsammans.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
Etik och moral.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
GRUNDERNA I ETIK Grundläggande termer och teorier i relation till religion och livsåskådningar.
Pliktetik: Kant. Kant försöker påvisa att den ”Moraliska Lagen” är den samma som det rena (praktiska) förnuftet. M.a.o. den grundläggande, mest fundamentala,
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Etik - Att göra det rätta.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Etik och framsteg. Intuitionism vs. det moraliska sinnet Intuitionisterna (Samuel Clark under talet; följer Cudworth, Henry More; Cambridge Platonisterna)
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Alla har en livsåskådning
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Och hur ska man göra rätt?
Maximera lyckan – minimera lidandet
Etik och moral.
Regler, plikter och moraliska lagar.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
ETIK Att göra det rätta….
Presentationens avskrift:

Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås – www.lektion.se ETIK & MORAL Orden moral och etik är inte olika ord för samma sak: Moral Syftar på hur vi agerar i olika situationer. Etik Syftar på varför vi agerar som vi gör. Ett agerande eller en handling är en process och kan ur ett moraliskt perspektiv delas upp i tre moment: Avsikten (med handlandet) Aktiviteten (Hur handlar vi? På vilket sätt? Gör vi det över huvud taget?) Resultatet (Resultatet av ens handlande, vilka konsekvenser får mitt handlande?) Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås – www.lektion.se  

Olika former av etik Sinnelagsetik En handling är rätt om den utförs med gott uppsåt, d.v.s. med goda avsikter. Regeletik Man skall göra (behandla) mot andra som man vill att de ska göra (behandla) mot en själv. Pliktetik/Kategoriska imperativet Detta är ett humanistiskt och filosofiskt begrepp. Handla/agera alltid så att etiken bakom ditt handlande/agerande kan upphöjas till allmän lag. (Immanuel Kant) Konsekvensetik En handling är rätt om den leder till bättre konsekvenser än andra han hade gjort som man har möjlighet att välja mellan. eller Man ska handla så att största möjliga antal människor får största möjliga lycka. (Utilitarismen)

Konsekvensetik En handling är rätt om den leder till bättre konsekvenser än andra handlingar hade gjort som man har möjlighet att välja mellan. eller Man ska handla så att största möjliga antal människor får största möjliga lycka. (Utilitarismen) Detta med avseende på: De faktiska konsekvenserna Vad som verkligen blir konsekvenserna av handlandet. De förutsedda händelserna Kan man förutse konsekvenserna av ens handlande?

Rangordning av viktiga ”plikter” och ”värden” inom Pliktetik/Kategoriska imperativet och konsekvensetik Pliktetik Konsekvensetik PLIKTTRAPPA Att bevara liv Att inte stjäla Att vara rättvis Att hålla löften Att inte ljuga Att vara solidarisk Att… VÄRDETRAPPA Liv Hälsa Frihet Fred Trygghet Självförverkligande …

Också var det gubbarna då… Immanuel Kant (1724-1804) Professor i filosofi. Kant menade att man ska handla så att ens handlingssätt ska kunna gälla som en allmän lag. Varje människa har en plikt att handla efter allmänna regler: ex. du ska inte ljuga. (pliktetik) Jeremy Bentham (1748-1832) Engelsk filosof. Han menade att man ska handla så att största möjliga antal människor får största möjliga lycka. Det gäller att välja så att följderna av ens val blir så goda som möjligt. (konsekvensetik)

Joseph Schultz val kostade honom livet Joseph Schultz val kostade honom livet. Att leva som mördare eller dö med rent samvete? Hur skulle du ha gjort?

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, Kärlekens lov   Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre och störst av dem är kärleken. ~~ 1 Kor 13:4-7, 13 ~~

Var Kamikazepiloterna hjältar eller mördare?