Personal i omsorg och vård för äldre 185 000 undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Viktiga delar från skolverket
Skola och arbetsliv i samverkan
– en översyn av aktivitetsersättningen
Ungdomar utanför gymnasieskolan
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
EDU-vuxen Vuxenutbildningsservice på svenska Behov av fortbildning i framtidens vuxenutbildningsorganisationer Korsholm Iselin Krogerus-Therman.
Den svenska förskolan.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Titulatur.
LSS-kommittén – bred översyn av personlig assistans
Missbruksutredningens förslag
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Eksjö Särskilt boende.
Verksamhetschefsdagar Geriatrik Lejondal 22 mars 2013 Gert Alaby Samordnare.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Gränsöverskridande samverkan. Uppföljning 2012 Temporär förlängning av samverkansavtal ; -”Omtag” av samarbete och samverkan inom Vårdsamverkan.
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
Utbildningsdepartementet. Remissynpunkter 128 remissinstanser ca 60 spontana remissynpunkter.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Aktuellt från gymnasiefronten Eva-Lena Arefäll Augusti 2008.
Fortsatt översyn kundval inom hemtjänst, ledsagning och avlösning
Effektivitet. Vad är effektivitet? En kundorienterad, effektiv och högklassig verksamhet förbättrar arbetsmotivationen bland de anställda och inverkar.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
/1 Landstinget Kronoberg 2009 – 2015 Strategisk utvecklingsplan, delrapport april 2009.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Agneta Törnquist Äldreforskardagen den 21 mars 2012
Detta är God Vård.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Bedömning för 2015 och en långsiktig utblick
Socialpsykiatriska avdelningen
Trondheim 2-4 maj 2011 Annika Malm. Formidling kräver rätt förutsättningar Historiskt i Sverige Målstyrda resultat Väletablerade och evidensbaserade metoder.
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Karin Wisén Staxler, Vård- och omsorgscollege
BARNSKÖTARUTBILDNING
1 Validering Regional arbetsgrupp
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Kort om tidsplanen för verksamheten äldreomsorg Hösten 2015 planering för pilotprojekt. Januari 2016 start pilot vårdboende. Våren 2015 fortsatt planering.
Yrkestitlar Sammanställning av enkät om yrkestitlar inom funktionshinderområdet, genomförd i december 2014-januari
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Vård och omsorgsutbildning. Ny Gymnasieutbildning -Gy 11 Förordning om läroplan för gymnasieskolan (SKOLFS 2011:144) trädde i kraft 1 november 2011) -Vux.
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Framtidens nära vård Delbetänkande
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Aktuellt inom särskild utbildning för vuxna
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Planeringsdag med lokal styrgrupp Karlskoga-Degerfors
Ta del av riktlinjerna här
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
Vårdbiträde ska bli ett yrke som kräver utbildning.
Agenda Bakgrund/utgångspunkt - för Västkom idag
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av Sveriges totala arbetskraft Sveriges i särklass största yrkeskår Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Framtidsscenario År 2030 har antalet som fyllt 80 år (som har 80 procent av insatserna) ökat med 64 procent Med liknande bemanning och behov som idag behöver omsorgspersonalen utökas med nära personer Vi bedömer att behoven kommer att öka Det är nu vi kan och måste effektivisera, öka kompetensen och göra arbetet attraktivt Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Våra förslag En lägsta kompetensnivå för arbete med omsorg och vård för äldre läggs fast i en ny lag genom att förtydliga vad som i socialtjänstlagen menas med ”personal med lämplig kunskap och erfarenhet” 11 nationella yrkeskrav införs Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Våra förslag Vi föreslår att elva nationella yrkeskrav införs inom följande kompetensområden 1.Värdegrund, värderingsförmåga och förhållningssätt 2.Kommunikation 3.Lagar och regler 4.Det friska (normala) åldrandet 5.Åldrandets sjukdomar Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Våra förslag 6.Funktionsbevarande omsorg 7.Emotionell och social omsorg 8.Kroppsnära omsorg 9.Måltid, kost och näring 10.Omsorg och vård i livets slut 11.Sjukvård Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Våra förslag Den som når upp till kompetensnivån = Äldreassistent Utan sådan kompetens måste man alltid arbeta tillsammans med kompetent personal – man får inte arbeta ensam Två vägar till kompetens – Valideringsvägen – Utbildningsvägen Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Våra förslag Fyra nationella specialiseringar för Äldreassistent motsvarande ca 1 års studier på yrkeshögskola – Demens och psykisk sjukdom – Omsorg och vård i livets slut – Funktionsbevarande omsorg – Måltid, kost och näring Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

De äldre vinner Större trygghet Bättre bemötande Mer individuellt anpassad omsorg och vård Mer kvalificerad personal Färre fel = Högre kvalitet på omsorg och vård Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Omsorgspersonalen vinner Exklusiv kompetens Egen titel Bättre karriärvägar Ökade möjligheter till rörlighet = Ökad status Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Arbetsgivarna vinner Ökade möjligheter att rekrytera i framtiden Alla arbetsgivare vet vad en Äldreassistent kan Förbättrade möjligheter till samarbete mellan yrkesgrupper Färre fel = Bättre effektivitet Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Genomförande 2010Lagen träder ikraft Socialstyrelsen preciserar yrkeskraven. Validering och kompetensutveckling påbörjas 2011Den nya gymnasieskolan Programmet för Omsorg och vård med inriktning mot arbete för äldre 2015 Den som inte är Äldreassistent får inte arbeta ensam Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12)

Så här har vi arbetat: Utredare Sekretariat Experter och sakkunniga Kontakter Underlag Strukturera, sortera, beskriva Utgå från: äldres behov se framåt öka attraktiviteten i yrket

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Omsorg är huvudkompetensen Begreppen Service Omsorg [behöver synliggöras] Omvårdnad [sjuksköterskans kompetens] Vård

Nationella yrkeskrav för omsorg och vård Förhållningssätt och värderingar Kunskaper och förståelse Förmågor och färdigheter Integrerade kompetenser Inga nationella yrkeskrav för service Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Det nya yrket kräver bred kompetens

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Reglering av nationella yrkeskrav Ändring i SoLs kvalitetsbestämmelse Förtydligande i en ny lag om lägsta nivå på kompetens Förtydligande om innehåll i förordning Äldreassistent är behörighet att arbeta ensam Trainee får inte arbeta ensam

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Socialstyrelsen preciserar yrkeskraven Innehåll i och nivå på kompetens i varje nationellt yrkeskrav Samlad kompetens ska motsvara treårig gymnasieutbildning med inriktning äldre På längre sikt delegering/behörighet att administrera läkemedel Översyn av SoL och HSL

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Rekryteringsbasen = mycket skiftande utbildning och erfarenhet Därför behövs flera vägar till yrkeskompetens

Gymnasial utbildning med inriktning mot arbete för äldre Nya gymnasieskolan bör ha ett Program för Omsorg och Vård med särskild inriktning mot arbete för äldre Kommunal vuxenutbildning motsvarande gymnasieskolan Kompetenta yrkeslärare Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Utbildningsvägen

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Valideringsvägen för trainee Trainee ska få sin kompetens validerad Arbetsgivare ansvarar för att validering och kompetensutveckling erbjuds Kommunen ska godkänna att en trainee uppnår yrkeskraven och utfärda kompetensbevis som Äldreassistent Socialstyrelsen ska utarbeta nationella riktlinjer för validering

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Valideringsvägen för redan anställda Anställd ska erbjudas möjlighet till validering och ev kompetensutveckling för att uppnå kompetens som Äldreassistent Övergångsperiod på fem år

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Överenskommelse mellan staten och SKL Kommunernas ansvar att personalens kompetens motsvarar framtidens behov Behov av en gemensam nationell strategi för kompetensförsörjning och statligt stöd

Yrkeskrav i äldreomsorg (S2007:12) Konsekvenser av våra förslag Möjligheter att rekrytera personal Ökad jämställdhet Kostnader Vem/vilka ska betala? Besparingar Bättre kvalitet