2014-11-241 Högskoleverkets nya system för kvalitetsutvärdering.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Insikt 2013 Sundsvalls kommun
Advertisements

Samordningsprojekt för införande av anmälnings- och studieavgifter
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Bedömning under luppen
Utbildning på universitet och högskolor
Staten och det civila samhällets organisationer
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Den gula tråden Emil Tyberg Adjunkt i engelska.
Den nya högskoleutbildningen Aija Sadurskis Högskoleverket.
Högskoleförberedelse
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Planering.
Proposition nytt kvalitetssystem Jmf HSV´s förslag – proposition från regeringen.
1 Gruundutbildningen på EE Ny högskoleproposition Ny mastersutbildning Påverkan på civilingenjörsutbildningen Förändringar av E programmet.
1 Kvalitetsutvärdering för lärande Högskoleverkets förslag till nya kvalitetsutvärderingar för högskoleutbildningar HSVs rapport 2009:25 R Högskolan i.
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Syftar framåt. LU:s egna långsiktiga kvalitetsarbete
Nytt kvalitetssäkringssystem Baserat på en presentation av Lars Haikola.
Utvärderings- och kvalitetsarbete
Högskola med eller utan forskningsanknytning
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
Lokal Pedagogisk Planering
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Vad är BRUK? … ett verktyg som Skolverket ställer till förfogande
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Lärandemålklinik – vanliga och ovanliga frågor om lärandemål (=LM) Kvalitetsenheten och Lärcentret samarbetar inom projekt Alcuin, som har som.
Senaste nytt från Högskoleverket Luleå 20 juni 2012.
Högskoleverkets granskning av pedagogik och ämnesdidaktik i lärarutbildningen Anders Jakobsson.
Chalmers som stiftelsehögskola – utifrån studenternas perspektiv.
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
Att lyckas med produktionssättning av Ladok3
Tillsynsplaner Länsstyrelsens tillsyns- och stödverksamhet enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Indikator 1a Lärcentrerad undervisning och progression Täckningsgrad – mål i relation till huvudområde, nationell examensbeskrivning Examinerbarhet –
Den nya utbildnings- och examensstrukturen Träder i kraft 1 januari 2007 Gäller utbildning som startar efter den 30 juni 2007.
Nytt system för utbildningsutvärderingar Högskoleverkets rapport 2009:25 R Camilla Lindmark / Inger Bergström.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Anställningsbarhet - användbarhet Hur gick det för studenterna – objektivt, subjektivt. Etableringsgrad: Vad kan utbildningen påverka? Konjunkturer,
Kvalitetsutvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Seminarium den 30 november 2010.
Enkät genomförd av SCB: Inträdet på arbetsmarknaden Seminarium den 22 oktober 2010.
Betyg och internationell mobilitet - avrapportering till Forum för internationalisering Sveriges universitets- och högskoleförbund.
Indikator 1a Lärcentrerad undervisning och progression Täcks målen i HF:s examensbeskrivningar av utbildningens lärandemål? Är lärandemålen.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Nytt kvalitetsutvärderingssystem - under utveckling Pär Brännström Utredare, Högskoleverket NU2010, 13 oktober 2010.
Kvalitetsarbetet vid BTH
Kvalitetsutveckling för kvalitetssäkring!. Internationella utvecklingstrender Utökat kvalitetsansvar för lärosätena Från kvalitetssäkring till kvalitetsutveckling.
Nytt kvalitetsutvärderingssystem KI utbildningskonferens Lars Haikola.
Nämndplan 2015.
1. Genomför enkäten och redovisa resultatet 4. Vid vilka tillfällen fungerar bra eller hyfsat bra redan idag? Vad är det som gör att det funkar vid dessa.
Nytt kvalitetssäkringssystem höjer ribban – studenternas bästa i sikte Universitetskansler Harriet Wallberg.
Uppföljning av förutsättningar för studentinflytande.
Utbildning för distriktets jubileumskoordinator 0.
Kvalitetssäkring av högre utbildning – en framtida försäkring
Nationellt system för kvalitetssäkring av högre utbildning
Välkommen till studentdagen 2016
Universitet och högskolors framtida roll – samspel med UKÄ
Universitetskanslersämbetets granskning av konstnärliga utbildningar i design och konsthantverk
MIK-projekt Grundlärarutbildningen
Utvärderingssystem
Uppföljningen vid bristande kvalitet
Utbildningsplan Lärandemål
Presentationens avskrift:

Högskoleverkets nya system för kvalitetsutvärdering

HSV - nytt utvärderingssystem Regeringens uppdrag till HSV: Utveckla och ta fram ett system för kvalitetsutvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Utvärderingarna ska påbörjas vid årsskiftet 2010/2011

Uppdraget ska genomföras i samverkan Uppdraget ska genomföras i samverkan med universitet och högskolor, Sveriges universitets- och högskoleförbund, Sveriges förenade studentkårer och företrädare för yrkeslivet.

Det nya systemet… bygger på en politisk inriktning om ökad autonomi för universitet och högskolor, ska fokusera på utbildningens resultat, inte på de förutsättningar och processer som ligger till grund för en utbildnings resultat, ska vara likvärdigt, förutsägbart och transparent.

Vad menar regeringen med resultat? Med resultat avses hur väl utbildningen uppfyller målen som anges i högskolelagen (1992:1434) och i examensbeskrivningarna som ansluter till lagen.

Vad är det då Högskoleverket ska utvärdera? Högskoleverket ska utvärdera i vilken utsträckning faktiska studieresultat uppnås i relation till de förväntade studieresultaten som uttrycks i högskolelagen och i examensbeskrivningarna.

Utvärderingarna ska resultera i ett omdöme enligt en tregradig skala. Högsta betyg Extra resurstilldelning Mellanbetyg Godkänt, ingen åtgärd Lägsta betyg Examenstillståndet ifrågasätts och kan i förlängningen återkallas

Tre typer av underlag: Studenternas självständiga arbeten Lärosätets självvärdering Enkäter till studenter och tidigare studenter Platsbesök i någon form kommer att ingå

Studenternas självständiga arbeten: Bör normalt väga tyngst Ett anonymiserat urval granskas Innebär inte överprövning av betyg

Självvärderingen : Består av två delar: Viktigast är resultatdelen Men även lärarkompetens och lärartillgång ska redovisas, och det ska finnas möjlighet att redovisa studenternas förutsättningar om det kan bedömas ha en påtaglig betydelse för utbildningens resultat

Enkäter till studenter och tidigare studenter Alumnenkäter ska ge svar på framför allt om utbildningen uppfyller mål om utbildningens användbarhet på arbetsmarknaden. Anser yrkesverksamma att de uppnådde förväntade utbildningsresultat? Studentenkäter ska komplettera bilden av utbildningens resultat och har fokus på målen för utbildningen. Enkäterna bör kunna bekräfta eller förstärka den tidigare bedömningen

Tre typer av externa bedömare i alla utvärderingar Ämnesexperter Studenter Arbetslivsföreträdare Någon typ av nomineringsförfarande bör förekomma för alla tre kategorier.

Utbildningen har utvecklat studenternas kunskap och förståelse inom området för utbildningen. Utbildningen har utvecklat studenternas förmåga till kritiskt tänkande. Utbildningen har utvecklat studenternas förmåga till problemlösning. Utbildningarnas resultat bedöms – preliminärt – utifrån följande sex aspekter:

Utbildningarnas resultat bedöms – preliminärt - utifrån följande sex aspekter (forts.): Utbildningen har utvecklat studenternas förmåga att göra bedömningar med hänsyn till samhälleliga och etiska aspekter. Utbildningen har utvecklat studenternas förmåga att förmedla och diskutera sin kunskap både med personer med och utan specialkunskaper inom området för utbildningen. Utbildningen har utvecklat studenternas beredskap att möta arbetslivets krav och förändringar.

Några kritiska punkter: Vi har kort tid på oss – både för metodutveckling och genomförande Systemet måste vara legitimt och förankrat i sektorn Det måste vara robust och stabilt så att det håller i 4 år (3,5 år egentligen)

Slut… Frågor? Kontaktpersoner: