Välkommen!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Tränings och Tävlingslära
FRÅN VÄSTERHAVET TILL VÄTTERNS STRAND
Talang och elitplan, med fokus på fördjupningsarbeten kring kravanalys och utvecklingstrappor. ETU, 7/
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Kravprofil Mål: Koppla ihop fysiska tester med kapacitetsprofilen.
Åk 2 Elit Välkomna! Idrottspsykologi.
Hur tänka och göra som processtödjare
Idrottspsykologi IGU tillfälle 3
Alla vinner!. Hur tar vi hand om våra elitidrottare? Sport Campus Sweden – I Sverige lägger 3 av 4 talanger av med sin sport året efter studenten.
Processorienterat förbättringsarbete
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Mental träning Mål & Motivation
”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !” IGU – Idrottslig utbildning för Gymnasiet, Uppsala Välkomna! Välkomna!
Bild 1 Välkomna! Lärarhandledning: 1.
Träningsplanering Mål: Förstå vikten av systematik och dokumentation
Välkommen till Ledardagen!
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
IUP Individuell UtvecklingsPlan
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
ETU, Utvecklingstrappor 8/ Inspiration och motivation.
Ta ställning och handla!
PRAKTISK IDROTTSPSYKOLOGI Peter Hassmén Göran Kenttä Henrik Gustafsson
Nycklarna till framgångsrik stresshantering. Anmäld dig redan idag om du …: … känner att du provat allt och vill ha ”nycklar” som verkligen fungerar …
NIU åk 1 Välkomna!Idrottspsykologi. Dagens innehåll: 1. Introduktion i ämnet Idrottspsykologi 2. Karriärsutveckling och övergångar 3. Verktyg/Praktisk.
Detta är God Vård.
Strängnäs GK Damer 14 april Hej! Hej! Mår ni bra?
Handbollsspelet Vad vet vi idag om spelet? Vad vet vi i framtiden ? Utveckling Varför sker en utveckling? Vilka tekniker kommer att utvecklas?
Motivation, Målsättningar & Gruppdynamik
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
Systematiskt kvalitetsarbete i våra kommuner
”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !” IGU – Idrottsliga Gymnasieutbildningar, Uppland Åk 2 Elit Välkomna! Idrottspsykologi IGU tillfälle 4.
Idrottsfysiologi, tränings- och tävlingslära 2 och träningslära 2
IDROTTSPSYKOLOGI Träningslära 1.
Så hänger det ihop VISION VÄRDERINGAR MÅLBILDER
Talangprogrammet Antal aktiva med dokumenterad medaljkapacitet i sommaridrotter inför respektive år Finns det ett samband mellan pengar och idrottsliga.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Elitplan för Svenska Bågskytteförbundet
Idrottens Grundtränarutbildning GTU, nivå 1
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
MOTIVATION.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Beställning av tjänster
Personalpolitisk inriktning
Hälsofrämjande arbetsplats
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Nämndplan 2015.
Självutveckling Modul 6 PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624.
Västerås stad Medarbetarundersökning 2007 Konsult och service Västerås stad:Anneli Jansson Synovate Sweden:Christer Siwertz Anna Fransas Projektnummer:S
Individuell Spelarutveckling. Mål och resultat Långsiktiga mål Att utvärdera sig själv Ta fram vad som är prioriterat i närtid o Kortsiktiga mål = utvecklingsmål.
Sveriges Olympiska Kommitté. Genomföra OS tar ut, förbereder och leder OS-truppen.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Coaching.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Den pedagogiska kulturen
Verktyget Utmärkelsen….
Förbättra klubbkvalitet
Presentationens avskrift:

Välkommen!

ETU 2010 / 11 Elitstöd Utvecklingsverktyg 4 kompetensområden Fördjupningsarbete

Elitstöd Erfarenheter Kultur Tradition Vetenskap Kunskap Behov? SF:s Idrottsfysiologi Idrottspsykologi Idrottsmedicin Idrottsnutrition

RIG / Gymnasiala studier Postgymnasiala studier / arbete Talang- och elitplan Processkarta Grenprofil Utvecklings- trappa Träningskoncept Kapacitetsprofil / rådgivning Individuella utvecklingsplaner Utvecklingsmiljö RIG / Gymnasiala studier Postgymnasiala studier / arbete Resurser a SF:s elit- organisation Tränar- kompetens Kvalitets- säkring Framgångsrik svensk elitidrott Övrigt Omvärldsbevakning Karriärövergångar Värdegrund Genusperspektiv

Möter behov och ger ledning och stöd till utveckling Elitstöd Möter behov och ger ledning och stöd till utveckling Gränsöverskridande utveckling Elitidrott och utbildning Nätverksträffar Landslagsutbildningar Tränarutbildningar (SISU IU) SF-specifik utveckling Kompetensstöd; tester, träning, behandling, utbildning och rådgivning

Prestationsutveckling och långsiktigt systematiskt kvalitetsarbete långsiktig systematik prestationsutveckling SF är ansvariga med RF som stöd och ledning Stöd och insatser i båda ”vågskålarna” balans

SF:s utvecklingsverktyg Talang- och elitplansarbete Grenprofil Beskriver vilka krav som idrotten ställer på den aktive för en prestation på internationell elitnivå nu och om ett antal år Utvecklingstrappa Beskrivning av vad, hur och när olika faktorer (fysiska, psykiska, sociala och kulturella samt tekniska och taktiska) bör planeras in i den idrottsliga utvecklingen Långsiktiga planer Beskrivning av SF:s verksamhetsplaner för talanger och elit de närmaste åren ETU, fördjupningsarbete?

Syfte Systematiskt kvalitetsarbete! Engagerat ledarskap Samverkan För att skapa en kultur som sätter målgrupperna (aktiva med flera) i främsta rummet krävs ett personligt, synligt och aktivt engagemang från varje ledare. Ledarskapets viktigaste uppgifter är att ange riktningen för verksamheten, skapa förutsättningar, samt att i dialog med dem identifiera och följa upp målen. Samverkan Samverkan är ett nyckelbegrepp i varje framgångsrik organisation. Det är väsentligt att genom samverkan kombinera många kompetenser, erfarenheter och olikheter, såväl hos medarbetare som hos aktiva, tränare och ledare.

Allas delaktighet Fokus på aktiva En förutsättning för framgångsrik elitidrott är att alla inblandade känner sig ha förtroende att utföra och utveckla sina uppgifter. Var och en måste därför se sin roll i helheten, ha klara mål, kunskap om de förutsättningar som behövs samt kunskap om de resultat som uppnås. Fokus på aktiva Långsiktig framgång beror på organisationens förmåga att skapa värde för dem som det finns till för - aktiva med flera. Deras uttalade och underförstådda behov, krav, önskemål och förväntningar ska vara vägledande för elitverksamheten. Kompetensutveckling Kompetens är grunden för framgång och konkurrenskraft. Därför ska alla ges möjlighet till förkovran och vidareutveckling på ett sätt som stärker såväl individen som elitverksamheten sin helhet.

Långsiktighet, ständiga förbättringar Lära av andra För att kunna vidareutvecklas måste elitverksamheten skaffa sig ny kunskap om vad som är möjligt att uppnå och hur detta kan uppnås. Detta kräver jämförelser med dem som är bäst i ett avseende eller på ett område. Långsiktighet, ständiga förbättringar Verksamheten ska utvecklas med tanke på långsiktighet som betonar helheten. Framsynthet, snabb reaktion på förändringsbehov och att arbeta i förebyggande syfte i stället för att reagera i efterhand på problem är andra nyckelbegrepp för framgångsrik elitverksamhet. All verksamhet ska genomsyras av ambitionen att ge bästa möjliga förutsättningar att lyckas på internationell elitnivå. Processorientering Processorientering stimulerar till att analysera och förbättra arbetsflöden och arbetsorganisation, och lägger grunden för verksamhetsutveckling – bättre elitidrott!

Grenprofil, kravprofil, kravanalys, träningslära… Kan du skriva ett träningsprogram till mig?

Kravprofil – vad är det? En analys över vilka krav som idrottsgrenen ställer på den aktive & omgivande miljö för att nå en given prestationsnivå.

Varför kravprofil? Skapa förståelse vad som krävs inom olika områden för att nå en viss nivå. För att kunna göra en adekvat träningsplanering. Utforma adekvata tester – hjälp vid träningsstyrning. Pedagogiskt verktyg för aktiva & ledare. Bra bas för utbildningsmateriel, utvecklingstrappor & träningskoncept. Viktig vid rekrytering & organisation av landslagsverksamheten. Se med nya ögon på sporten – myt eller sanning – idrotten är traditionsbunden… Titta in i framtiden – idrotten utvecklas hela tiden så det gäller att ligga på framkant…

Hur gör man? Studera de bästa inom idrotten. Tester, gamla testresultat & utveckling över tid. Intervjuer med kunniga tränare & aktiva Träningsdagböcker Utvecklingskurvor Forskningsstudier inom idrotten & närliggande idrotter Följa resultatutvecklingen över tid. Materielutvecklingen över tid. Regelverk & tävlingsprogram.

Tävlingsmomentet 500m 1:50 & 1:35 1000m 3:55 & 3:25

Erfarenheter En spännande resa… Ständigt ifrågasättande – Vad vet vi & vad tror vi? Finns många vägar till framgång. Ta ställning = svårt – vad är den svenska modellen? Stor tacksamhet till FK som dokumenterat data & träning. Bra med bollplank inom skilda områden. Givande att prata med andra idrotter. Fördel att både varit aktiv & tränare – frågorna finns där. Väckte många tankar kring utvecklingsprojekt & studier. Tar tid men det är helt klart värt jobbet!!

Stor ödmjukhet – men våga! Var ödmjuk inför att det finns många vägar till framgång – men våga sätta ner foten & tro på några gemensamma framgångsnycklar. FRAMGÅNG INSATS TRÄNINGSKONCEPT UTVECKLINGSTRAPPA KRAVPROFIL

SOK:s kravprofil Idrott, idrotter eller grenar: Tävlingssystem, tävlingsformer och tävlingsfrekvens i dag. Tävlingssystem, tävlingsformer och tävlingsfrekvens om 5 år. Prestationsnivå (resultat) för världseliten i dag Prestationsnivå (resultat) för världseliten om 5 år. Karakteristika för världseliten i dag; kvinnor och män, ålder, längd, vikt, antal år i idrotten… Träningsinsats och tyngdpunkt i träningen i dag, svensk elit jämfört med världselit.

Forts. SOK:s profil Sannolik träningsutveckling om 5 år. Kapacitetsprofil - Idrottsgrenens karaktär och viktigaste kvaliteter; uthållighet, precision… Spridning i resultatnivåer mellan olika toppaktiva. Testresultat och andra data som beskriver toppaktivas resultatnivåer, i de viktigaste kvaliteter som beskrivits ovan. Vilka testresultat och andra data saknar och behöver vi för att beskriva toppaktivas resultatnivåer. Mentala och sociala krav i dag.

Forts. SOK:s profil Mentala och sociala krav om 5 år. Träningsinsats i dag och om 5 år; timmar/år, pass/vecka, periodisering… Vad ger nya eller bibehållna internationella framgångar i framtiden?

Självskattning, Krav- och kapacitetsprofil Aerob kapacitet Teknik 5 Teknik 4 5 Tröskel 4 5 3 3 4 2 2 3 2 1 1 Styrka 1 5 4 3 2 1 Mental förmåga 1 1 2 3 4 5 2 1 1 3 2 2 4 3 5 3 Rörlighet 4 4 Taktisk förmåga 5 5 Anaerob kapacitet

Analys och målformulering Gör en kravprofil på din gren, utifrån dina kunskaper eller idrottsfysiologisk testning, litteratur och vetenskap. Krav 5 4 3 2 1 Kvalitet Anaerob Teknik Mentalt Aerob Styrka Rörlighet

Forts. Analys och målformulering Gör en kapacitetsprofil. Krav 5 4 3 2 1 Kvalitet Anaerob Teknik Mentalt Aerob Styrka Rörlighet

Forts. Analys och målformulering Gör en differensprofil genom att jämföra krav- och kapacitetsprofilerna. +, plus -, minus Kvalitet Anaerob Teknik Mentalt Aerob Styrka Rörlighet

Vilka är de idrottspsykologiska kraven i din idrott?

Ambition att förenkla Hitta ett gemensamt språk, såsom fysiologin. Den förändrade idrotten / de förändrade aktiva

Målsättning Anspänning Fokusering Självförtroende Imagery Inre samtal

Målsättning - Resultatmål - Prestationsmål - Känslomål - Lång o kortsiktiga mål - SMART

Anspänning Behärska - Att höja anspänning - Att sänka anspänning

Fokusering - Att vara koncentrerad på uppgiften - Att återta fokus

Självförtroende Att tro på sig själv och sin förmåga att prestera

Imagery Att skapa minnen av framtiden - Se - Höra - Känna - Lukt - Smak

Inre samtal Att föra ett positivt inre samtal Att hantera negativa inre samtal

Målsättning Anspänning Fokusering Självförtroende Imagery Inre samtal

Grenprofil Idrott / gren: _____________________ Vilken, av de sex färdigheterna är den viktigaste i din idrott / gren: ______________ Gör en grenprofil på din grens idrottspsykologiska krav, utifrån dina kunskaper och erfarenheter. 5 4 3 2 1 Värdera, sätt ”betyg” Anspänning Självförtroende Inre samtal Målsättning Fokusering Imagery

Vilka är de idrottspsykologiska kraven i din idrott? Värdera färdigheterna

Hemligheterna som ger dig ett lyckligt liv! Förenkla tillvaron …

VAD? Erfarenheter Kultur Tradition Vetenskap Kunskap Behov? SF:s Idrottsfysiologi Idrottspsykologi Idrottsmedicin Idrottsnutrition

En samlad elitsatsning Landslagsstöd Riktat stöd Gemensamt stöd

Fördjupningsarbete, ETU Omfattning? Innehåll? Krav? Exempel! Redovisning

TACK! Liselotte Ohlson, 699 62 27, liselotte.ohlson@rf.se