Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Advertisements

V AD BLIR TILL HJÄLP - EN STUDIE OM HJÄLPANDE FAKTORER I SJUKHUSKURATORNS PATIENTARBETE.
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Novus Allmänheten om regional identitet i Dalarna (Del B)
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Tyresö – en del av Storstockholm
Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Patientenkät sommaren -13
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Lönar det sig med utbildning?
Ledarutveckling över gränserna 2012/2013
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Viktiga utgångspunkter
”Vården kände sig drabbad av mig och jag kände mig drabbad av vården”
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Samtalet På Arbetsplatsen.
Det va en gång en katt och hund del 1
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
Webbkollen hemma Följ upp förbättringsåtgärder för att säkra en trygg utskrivning Intervjustödet Webbkollen hemma kan användas vid uppföljning av åtgärder.
Webbkollen Hemma Fråga personen som är 65 år och äldre Syfte
Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi
Kommun - Vara (1470), Kommun - Skara (1495), Kommun - Lidköping (1494), Kommun - Grästorp (1444), Kommun - Essunga (1445) 41 respondenter.
Vårdplaneringsmodell ”Trygg hemgång”
Svenska palliativregistret Anita Ottosson.
Vårdsamverkan Fyrbodal
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hemtjänst Centrum (minst 7 svarande) Hemtjänst.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Bromma.
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Erfarenheter av ögonstyrd dator som hjälpmedel för samspel och delaktighet för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning - en pågående studie.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Linnéa 5, Ljungby 2 Inga-Lill Palm, arbetsterapeut kommunen
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Behovsanalys och brukardialog 2011
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Webbkollen hemma Ålder 65+ Respondenter: 65.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
§ Patientens upplevelse och värdering av vårdkvalitet – En jämförelse före och efter kommunalisering av hemsjukvården.
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Socialpsykiatriska avdelningen
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Munhälsan HSL eller SoL Enligt socialstyrelsens undersökning har 40% av personkretsen inte erbjudits någon munhälsobedömning Ungefär 11% tackar nej Stora.
Webbenkäter År 2009 och Om webbenkäterna  Började användas 2007 Postop 8v och 1år nov 2007 Hälsodeklaration mars 2008  25 av 44 kliniker använde.
Det va en gång en katt och hund del 1
Onödiga återinläggningar – nej tack!
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Linnea 9 Upplevelser av att vara isolerad pga smitta.
HSB - Panelundersökning 4. Sammanfattning HSB har startat en webbpanel genom vilken HSB önskar kartlägga medlemmars och förtroendevaldas åsikter kring.
Hand i hand för tryggare utskrivningar Ett samverkansprojekt mellan Region och Norrköpings kommun Geriatriska kliniken ViN, Sigbritt och Susanne.
SIP 16 december 2015 Maj Rom. Antal personer Källa: SCB 2013.
Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker.
Uppföljning av vårdnära service inom särskilt boende
Bostäder anpassade för äldre?
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
VÅRDPLANERING UTIFRÅN PATIENTENS PERSPEKTIV
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Den enskilde vårdtagarens upplevelse av distansmöten
Presentationens avskrift:

Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth Betydelsen av Linneas vårdplanering ”Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här.” Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth

Vår första tanke… Efter genomförda intervjuer med Linnea och hennes anhöriga fick vi uppfattningen att när Linnea skrivs ut från CLV till ordinärt boende så stämde inte alltid behovet av insatser med det som planerats vid utskrivningen. Vi tänkte att målet är att Linnea ska känna delaktighet i och förstå den samordnade vårdplaneringen på lasarettet så att insatser ges efter Linneas behov.

Syfte/Mål Belysa de problem som uppstår då omsorgstagare inte följer de ordinationer som ges eller inte tar emot den hjälp som erbjuds. Öka Linneas möjlighet att känna delaktighet i och förstå den samordnade vårdplaneringen i samband med lasarettsvistelse, så att hon behåller sina insatser så länge behovet finns.

Så vi började undersöka läget Vi gick igenom 117 biståndsbeslut för att se om Linnea behåller eller säger upp de insatser som beslutats. Kriterierna för att ingå i studien var att man var över 65 år, inskriven i Teleborgs hemvård och att man hade varit inlagd på CLV minst två gånger det senaste året.

14 personer uppfyllde kriterierna för studien 14 personer uppfyllde kriterierna för studien. 5 av dessa hade förändrat sina insatser i jämförelse med beslutet från lasarettet. Två omsorgstagare sade upp sina insatser trots att behovet enligt omsorgspersonal kvarstod.

Mätningen visade att det var färre än vad vi trodde som sa upp behövliga insatser. Hemvårdens daganteckningar visar ändå att personer med missbruk, psykisk sjukdom eller begynnande demens relativt ofta tackar nej eller skjuter upp beviljade insatser.

Vi föreslår att Man går vidare och undersöker om detta är ett generellt problem inom omsorgsförvaltningen. Om så är fallet, utformar en handlingsplan för vårdplaneringen i den kommunala verksamheten.

Känner sig Linnea inte delaktig i den samordnade vårdplaneringen? Kan detta bidra till att hon inte tar emot behövlig hjälp?

Linnea och vårdplaneringen Vi formulerade frågor till Linnea. Hur uppfattade hon vårdplaneringen? Känner hon sig delaktig, trygg och vet hon vad som är bestämt? Från 1 dec finns beslut att patienten ska få sin vårdplan skriftligen innan hemgång, för att patienten ska veta vilken hjälp hon kommer att få när hon kommer hem.

Kriterierna för att ingå i studien var: Patient över 65 år, inneliggande på CLV avdelning 13 eller 19 och efter samordnad vårdplanering ska återgå till ordinärt boende Intervjuerna gjordes under december 2010 och endast 8 uppfyllde kriterierna.

Patientkommentarer ”Tycker det känns bra med hemhjälp. Vill vara kvar hemma.” ”Önskar mer information innan och efter vårdplaneringen. Bättre förberedd nu än i somras” (patienten hade varit med om en vårdplanering under sommaren). ”Kan aldrig veta hur det blir när man ligger här.” ”Hör dåligt, vill inte fråga va? Va? hela tiden” ”Anhöriga tycker att jag borde ha en kontakt varje dag.” ”Vill ha hjälp från privat vårdgivare, för då vet jag att det blir samma person. Från kommunen kan det komma 30 olika, vilket är oroande.” ”Undra vad som krävs för att få en korttidsplats?” ”Hur kommer jag in i min lägenhet?”

Vår mätning visar att patienterna är nöjda med vårdplaneringen. Känner sig trygga inför hemgången. Vad som däremot framkommer av kommentarerna är att det fortfarande finns frågor kring hur vården/omsorgen kommer att fungera hemma.

Felkällor? Intervjuerna har uteslutit patienter med kognitiv svikt och språksvårigheter. Få intervjuer.

Slutsats Efter vår begränsade undersökning är det fortfarande ej klarlagt i vilken utsträckning den samordnade vårdplaneringen är optimal. Ej heller i vilken utsträckning Linnea avsäger sig nödvändig vård och i vilken utsträckning det innebär ett problem för Linnea.

Beträffande vårdplaneringen föreslår vi utökade undersökningar av hur patienterna uppfattar den skriftliga planen som kommer att överlämnas efter planeringstillfället inför hemgång från CLV. en fördjupad undersökning av hur Linnea upplever vårdplaneringen, och hur man kan optimera den.