Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Arvidsjaur Kommun Britta Susann.
Måltidsobservationer på Tre Stiftelser
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Tips när du planerar måltider
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Kyrkskolans fritidshem
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Eksjö Särskilt boende.
Karin Lidén Förvaltningschef i Kostförvaltningen Kramfors kommun
till favoritrestaurang
Landstingsstyrelsens förvaltning Måltidsfrågan Produktionsutskottet 17 november 2011.
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Landstingets miljöarbete
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Mat och klimat.
Mat.
Kyrkskolans fritidshem
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Elevenkät Volgsjö skola År Höstterminen 2008.
Kommunstyrelsens styrkort 2009 Antagen i KS DNR
1 Enkätundersökning – vad tycker högstadieeleverna om maten? Johanna Löfström - Patricia Larsson - Elisabet Lind.
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Medvetna skolmåltider
Främjande av hälsa och lärande genom skolmåltider i ett nordiskt perspektiv. (Prospects for promoting health and performance by school meals in Nordic.
Martin & Servera Vårt arbete för hållbart fiske
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Gemensamma mål för samverkan Strategigrupp äldrevård Samverkansrutiner - primärvård, sjukhus och kommun Habo kommunMullsjö kommun.
Kyrkskolans fritidshem  På fritidshemmet går elever från förskoleklass upp till den termin eleven fyller 13 år.  Efter årskurs 3 måste platsen sökas.
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Exempel på elevsvar uppgift 1
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Lundens måltidsprojekt
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Minska matavfall i skolorna
Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
på personer i behov av hjälp
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Profildokument Uddens förskola rev. Aug 2017
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Förhållningssätten.
Vi har alla ett ansvar för miljön
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
REKO = Relationsmat! I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. REKO står för Rejäl.
Ni gör redan idag (1 av 3) TRANSPORTER
Presentationens avskrift:

Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun

Måltidsverksamheten Måltidsverksamheten ska omfattas av kompetent, serviceinriktad och välutbildad personal som ser helheten i verksamheten och individens behov. Samverkan mellan olika yrkeskategorier och delaktighet med den som äter ska prägla verksamheten.

Måltiderna Alla måltider ska uppnå Livsmedelsverket riktlinjer för näringsintag. Ska anpassas till individens behov. Det ska finnas minst två alternativ att välja på vid huvudmåltiden som ska kompletteras med en salladsbuffé Alla skolor ska erbjuda frukost.

Måltidsmiljö Maten ska serveras i en lugn och trivsam miljö. Den ska vara trevligt serverad och presenterad. Individen ska vara delaktig och kunna påverka måltidssituationen.

Klimat Svinn - andelen mat som slängs, ska minska. Personalen ska utbildas i att laga klimat- och säsongsanpassad mat. Inköpen av klimatanpassade livsmedel ska öka

Närproducerad och ekologisk mat ska eftersträvas och onödiga transporter ska minimeras. Vatten i flaska ska undvikas.