Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vi har alla ett ansvar för miljön

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vi har alla ett ansvar för miljön"— Presentationens avskrift:

1 Föreningarna får nu tillgång till en KEKE-coach som ger råd om hållbar utveckling

2 Vi har alla ett ansvar för miljön
Inom föreningsverksamhet kan vi göra små och smarta vardagliga val samtidigt som vi deltar i ett klimattalko. #fiksuseura #ympäristövastuu #kekekoutsi #winwinwin

3 Varför? Var och en av oss har ett ansvar för klimatet och miljön.
Föreningarna har en viktig roll i fråga om attitydfostran och delaktighet lokalt.  Klimatförändringarna påverkar även förutsättningarna för olika grenar och deras framtid. Klimatgärningar är en del av vardagen – även inom föreningen. Idrotten som helhet är Finlands största folkrörelse. Även små åtgärder kan bidra till att minimera miljöeffekterna, eftersom de sammanlagda effekterna över hela fältet är betydande. 

4 Varför? Det finns en efterfrågan på miljövänlig verksamhet:
Även om ansvaret för miljön i många föreningar ännu inte är så synligt, skulle många föräldrar vara redo att göra både mindre och större val som bidrar till en hållbar utveckling. Miljömedvetenhet är på väg att bli ett viktigt urvalskriterium för valet av såväl hobbyer som samarbetspartner. Ansvarsfull verksamhet är en växande trend.

5 Keke-coach för föreningarna
Nyttigare. Hållbarare. Sällskapligare. Olympiska kommittén har tillsammans med Sitra och idrottsföreningarna sammanställt en verktygslåda för miljöansvar – KEKE-coachen – för föreningarnas bruk. KEKE-coachen ger idrottsföreningarna enkla, vardagliga tips på hur föreningen och dess medlemmar kan spara såväl tid och pengar som miljön.

6 Kom igång med keke-coachens tips
Att tänka på morgondagen är en uthållighetssport. Men det behöver inte vara svårt. KEKE-coachen ger enkla tips om hur ni i föreningens vardag kan förbättra såväl er egen som föreningens fysiska och ekonomiska kondition samtidigt som ni gör goda miljögärningar.

7 Fördelar NYTTIGARE HÅLLBARARE SÄLLSKAPLIGARE
KEKE-coachens tips är till nytta för såväl föreningen och dess medlemmar som miljön. Det är alltså fråga om riktiga win- win-win-tips! HÅLLBARARE KEKE-coachen ger råd om hållbar utveckling. Tipsen hjälper föreningarna att i sin verksamhet göra mer ekologiskt hållbara val och minska föreningsverksamhetens koldioxidavtryck. SÄLLSKAPLIGARE Gemenskapen står i centrum för föreningsverksamheten. Därför fokuserar KEKE- coachens tips mycket på att göra och ordna saker tillsammans när det gäller allt från transporter till användning av lokaler.

8 Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut?
Trafik och transport Det mest betydande som föreningen kan göra för klimatet är att ändra sin taktik när det gäller transporter. Samåkning Stödja nyttomotion i stället för privatbilism Färre långa resor Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

9 Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut?
Redskap och utrustning Lämplig utrustning gör det roligt att träna och tävla, men kan också kosta mycket pengar. Hur kan man undvika onödiga inköp av utrustning? Ordna och stödja återanvändning av utrustning Förlänga utrustningens livslängd Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

10 Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut?
Mat Maten är en viktig del av träningsrutinen. Vad vi äter påverkar såväl vårt eget som hela planetens välbefinnande. Maten är en av de tre största miljöbelastarna, vid sidan av boendet och bilismen. Maten står för omkring 20 procent av människans klimatpåverkan, och största delen av denna andel uppstår vid produktionen av livsmedel. Stöd för en mångsidig och miljövänlig diet: mer vegetariskt och mindre kött Erbjud andra alternativ än grillad korv vid evenemang Vad kan vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

11 Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut?
Evenemang och avfall Vid allt från nationella till lokala idrottsevenemang har även ringa val mångfaldiga efterverkningar. Genom smarta val kan man minska avfallet och trängseln på parkeringsplatserna samt erbjuda besökarna ett högklassigare evenemang. Minimera skräp och avfall, såväl förpackningar som material och engångsartiklar. Ordna kollektivtrafik och samåkning till evenemanget. Ordna cykelparkering. Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

12 Läs KEKE-coachens tips!
Förutsättningar och smart organisation I en bra förening fungerar kontakterna, organisationen och lokalerna på ett smart sätt så att inga resurser går till spillo, oavsett om de består av tid, energi eller kopieringspapper. När organisationen fungerar har man också tid för kärnverksamheten. Digitalisering av föreningens organisation och kommunikation Resurssmart sparande när det gäller lokaler och verksamhet: vatten, el, renoveringar etc. Gemensam användning av lokaler och utrustning Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!


Ladda ner ppt "Vi har alla ett ansvar för miljön"

Liknande presentationer


Google-annonser