Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört."— Presentationens avskrift:

1

2 Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört med idag.

3 Hur ofta äter du frukt och grönt?
Vi borde äta mer! Minst 5 om dagen.

4 5 om dagen Det motsvarar till exempel två frukter och tre rejäla nävar grönsaker. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel broccoli, blomkål eller vitkål.

5 Hur får man till 5 om dagen?
Lägg till frukt och grönsaker vid varje måltid. 5

6 Rekommendation frukt och grönsaker
½-3 år varje dag, gärna vid varje måltid 4-10 år 400 g frukt & grönsaker/dag >10 år 500 g frukt & grönsaker/dag Vuxna 500 g frukt & grönsaker/dag

7 Varför mer frukt/grönsaker och mindre godis?
Frukt och grönsaker är näringstäta, därför är de viktiga. Du får massor av bra vitaminer och mineraler i varje tugga. Godis är energität, dvs mycket energi, men inga vitaminer och mineraler.

8 Bra matvanor tidigt Barn som lär sig bra matvanor tidigt, har med sig det hela livet. Varför inte börja med en extra frukt eller grönsak idag?

9

10 Godis gör barn sura Många barn äter godis, bullar, kex och dricker söta drycker varje dag. Sockret gör att blodsockret åker berg och dalbana. Då blir ditt barn lättretlig och sur.

11 Välj bort det söta Barn behöver riktig mat för att växa.
Godis gör att barn äter sämre. Små magar har inte utrymme för både godis och mat. Godis innehåller inget som barn behöver.

12 Godis är energitätt Det ger massor med energi men ingen näring.

13 Godsaker = utrymmesmat
Utrymmesmat är ett samlingsnamn på livsmedel som innehåller mycket energi samt fett/socker, men lite av andra näringsämnen. Utrymmesmat är inget vi behöver, men kan ätas i liten mängd.

14 Exempel på utrymmesmat

15 På tok för mycket Enligt Livsmedelsverkets senaste kostundersökning får barn i ålder 4, 8 och 11 år hela 25% av energin från så kallad ”utrymmesmat”. Källa: Riksmaten – barn 2003

16 Utrymmesmat: barn 2 år För en 2-åring är en kanelbulle och en glass det maximala under en hel vecka, om de också ska få plats med näringsriktig mat. Maximalt under en vecka:

17 Utrymmesmat: barn 6 år Maximalt under en vecka. Ser det mycket ut?
Räkna efter hur det var förra veckan för ditt barn.

18 Välj bort det söta Att äta sötsaker leder lätt till övervikt.
Idag är vart femte barn i åldern 7-9 överviktigt. Med övervikt följer allvarliga sjukdomar, men även en risk för att få låg självkänsla och att bli retad av kompisar.

19 Några knep att ta till Lördagsgodis är ett bra sätt att äta lagom ofta. Servera godis i små skålar. Servera bra mellanmål. Undvik att muta, belöna och trösta barn med utrymmesmat. Undvik att ha utrymmesmat hemma.

20 Vänd på vanorna! Ät mer frukt och grönsaker – ät mindre godis.


Ladda ner ppt "Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört."

Liknande presentationer


Google-annonser