Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl 9.00-16.00.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl 9.00-16.00."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl

2 Dagens tema: Konkreta miljötips för vad man kan göra på sin arbetsplats
Förslag från er på förra miljöombudsträffen Ni för gärna lämna förslag under dagen för kommande träffar!

3 Dagens program Fm: Cykling och hållbara transporter Fika 9.30-10.00
Kemikaliefri städning, vatten värt att vårda, kemikalieinventering i förskolor. Lunch Em: kemikaliehanteringssystem, miljötips och filmer, hållbara måltider, Fika Hållbara måltider, Fairtrademärkt kaffe och te i kommunen, farligt avfall, miljöhandboken 16.00 Slut för idag

4 Långsiktiga mål 2016 Ekologiskt Hållbart
I det ekologiskt hållbara Östersund är livsmiljön hållbar, trygg och säker och främjar biologisk mångfald. Östersund är fossilbränslefritt och energieffektivt 2030. De fossila koldioxidutsläppen minskar med 100% till 2030 och energiförbrukningen minskar med 20% jmf med 2010. Planering och genomförande av kommunens verksamheter skapar inte nya miljö- och hälsoproblem eller ökar befintliga. Giftiga kemikalier i förskolor och skolor är utfasade till Av de livsmedel som kommunen köper in är minst 50% ekologiskt till 2020. Kommunen skapar förutsättningar för klimatsmarta medborgare. Kommunen är en förebild i arbetet för ekologisk hållbarhet, vilket visar sig i att vi behåller vår miljöcertifiering.

5 Fairtademärkt kaffe och te
I de nya riktlinjerna för personalförmåner står "Alla medarbetare i Östersunds kommun erbjuds fritt kaffe och te på sina arbetsplatser ” Kommunfullmäktiges beslut 15 mars 2006 dnr : Motionen bifalls genom att kommunen ställer krav på sociala och etiska hänsynstaganden vid inköp av kaffe och te. Detta ska ske genom att kvalitetskrav motsvarande Rättvisemärkt anges som ett väsentligt kvalitetskrav vid kommande upphandlingar Nya rutiner för inköp: Alla inköp av kaffe och te ska ske via Insidan. De har enbart Fairtrademärkt. Utkörning tillsammans med internposten Beställning på Insidan. I november i samband med att Rådhuset fyllde 100 år blev Östersunds kommun en diplomerad Fairtrade City. Linda från Fairtrade Sverige kom hit och överlämnade diplomet till kommunalrådet Ann-Sofie Andersson. Många var på plats och det var nog många som uppmärksammade att vi blev diplomerade. Vid diplomeringen fanns också ett antal av vi in styrgruppen med samt ett antal ambassadörer.

6 Rutin för miljöfarligt avfall
Problem: det skickas uttjänta datorer med Internservice (vaktmästarna) till Datacenter Se rutin i Miljöhandboken

7 Hitta Miljöhandboken på nya Insidan

8 Tips på bra miljölänkar och filmer

9 Tack för idag !


Ladda ner ppt "Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl 9.00-16.00."

Liknande presentationer


Google-annonser