Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Måltidsobservationer på Tre Stiftelser

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Måltidsobservationer på Tre Stiftelser"— Presentationens avskrift:

1 Måltidsobservationer på Tre Stiftelser
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer på Tre Stiftelser Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

2 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

3 Nutritionsarbetet på Tre Stiftelser
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Nutritionsarbetet på Tre Stiftelser Nutritionsråd Nutritionspolicy Kostombud Dietist i verksamheten Senior Alert (Riskbedömning SF-MNA) Boendeträffar (Kostchef) Mäter nattfastan Mäter BMI under 22 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

4 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Måltidsobservationer mars läste berättelserna på ledningsgruppen Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

5 Fynd från tre dagars observation
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Fynd från tre dagars observation Näringsdryck innan måltiden Dålig belysning Syn, inte rena glasögon – gröt från frukosten på glasögonen Social samvaro underlättade måltiden Plockar med maten under måltiden, ställer in kvällsmaten mm Maten serveras inte efter instruktion: Soppa och tryffel Inga köksförkläden på Handtvätt, våta händer, handsprit, avtorkning Alla får mjölk Inga tänder i munnen. Usk säger ” tänderna sitter ej så bra, så det blir svårt att få in maten” Usk som matar – privattelefon ringer, springer bort och svarar Mat, sedan efterrätt och kaffe sedan mat igen Radion på mycket, mycket högt – stängs av av usk Boende sitter och väntar ” vi är kort idag” – blir behjälplig Vid hjälp med maten – skydd mot tröjan? Usk: ” det beror på vem som matar henne” Torra tänder, geggiga läppar. Ont. Äter lite. Medicin under måltiden. Varför inte innan? Dam borstar bort smulor. Uppmanas dricka kaffe istället. Skall vi fostra? Äter lite. Tanke på E-kost? Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

6 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Vilket fokus har jag? Fokuserar jag på den boende eller fokuserar jag på att utföra mina arbetsuppgifter? Som arbetsuppgift är det praktiskt om matvagnen står framme, men hur uppfattas det av den som skall äta middag? Det är också som arbetsuppgift praktiskt att hälla upp samma dryck till alla. Arbetsuppgifterna skall utföras med den boende i fokus, dvs. hur kan vi på bästa sätt ge honom eller henne förutsättningar att kunna äta och trivas med sin måltidssituation. Fokuserar man på människan är det också enklare att få en helhetsbild av situationen. Allt detta påverkar den ätande fysiologiskt, hennes motivation, beteende, tänkande och sociala interaktion. Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Maria Engman 6

7 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Vad innebär en bra måltidsmiljö? ”Se måltiden som en helhetsupplevelse och glöm inte att alltid jobba utifrån den” Hur presenteras måltiden av personal? Finns tavla som presenterar dagens meny - vilka måltider och hur presenteras maten där? Inbjudande, fräscht, fina växter/vissna växter, borden avtorkade osv…. Ljud och buller: spring, prat, oroliga boende, störande ljud såsom skrapljud, diskmaskin, avdukning, servering. Andra störande moment. Påkallande av uppmärksamhet, larm, telefoner… Möblering, färg och form, ljud, ljus- ex. hänger tavlorna på nivå som en rullstolsburen kan se eller är de upphängda väldigt högt? Fysisk tillgänglighet: Framkomlighet, flytta möbler för att komma fram, någon får flytta sig Möbler: Långbord/små grupper, avskärmning/avskildhet, höjd, komma nära bordet Behöver man gå igenom checklistan igen från början till slut eller kan alla den? Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Maria Engman 7

8 Efter observationerna
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Efter observationerna Sammanställningar gjordes och presenterade för varje våning Mål sattes upp med kostombuden i spetsen Varje våning har egna målsättningar Arbetet följs upp på kostombudsträffar Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

9 Det vi såg under observationerna var:
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Det vi såg under observationerna var: Oro vid måltid, boende satt inte still Personal kom in mitt i måltid, pratade med varandra Maten åts inte upp Maten lades upp av personal på tallriken vid köksbänken, personal kunde inte sitta med Ofokuserad pedagogisk måltid Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

10 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
”Jag vill inte bli matad” Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

11 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Efter förändring En personal sitter still vid varje bord och äter pedagogisk mat under hela måltiden En personal serverar Övrig personal vistas inte i matsalen Maten serveras ur karotter på bordet Boende tar maten själva Focus är på att skapa trivsam måltid Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

12 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Resultat Viktuppgång på de som vägde lite Boende äter upp och gärna tar mer då formarna står på bordet Lugn och trevlig atmosfär Kvalitetstid med personal och oas Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

13 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser
Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser


Ladda ner ppt "Måltidsobservationer på Tre Stiftelser"

Liknande presentationer


Google-annonser